Een villa aan zee ontdekt in de buurt van Napels: misschien was deze 2000 jaar geleden eigendom van Plinius de Oudere

Janine image
door Janine

26 Januari 2024

Een villa aan zee ontdekt in de buurt van Napels: misschien was deze 2000 jaar geleden eigendom van Plinius de Oudere
Advertisement

Hoeveel wonderen uit het verleden zijn er nog verborgen voor onze ogen, wachtend om gevonden te worden? Deze keer hebben archeologen de overblijfselen van een oude villa ontdekt, die tweeduizend jaar oud is en mogelijk toebehoorde aan een belangrijke historische figuur.

Advertisement

2000 jaar oude villa ontdekt in Bacoli, bij Napels

2000 jaar oude villa ontdekt in Bacoli, bij Napels

Denghiù/Wikimedia commons - Public Domain

Wat overblijft van een oude en grote monumentale Romeinse villa is gevonden in de gemeente Bacoli, ten noordwesten van de Golf van Napels, in Italië. De ontdekking vond plaats tijdens de  werkzaamheden betreft stadsvernieuwing en volgens onderzoekers zou het de thuisbasis kunnen zijn van de schrijver, natuurfilosoof en militaire commandant Plinius de Oude. De villa is tweeduizend jaar oud en staat op een klif, met uitzicht op de Golf van Napels en de eilanden Procida en Ischia. Een verklaring van de hoofdinspecteur van archeologie, schone kunsten en landschap voor het grootstedelijk gebied van Napels kondigde de ontdekking aan van het bouwwerk, gebouwd rond de 1e eeuw na Christus.

De plaats waar het werd gevonden ligt om precies te zijn aan de kust van Capo Miseno, waar in het verleden de nederzetting Misenum lag, met een Romeinse haven die vierhonderd jaar lang de Classis Misenensis huisvestte, een belangrijke vloot van de keizerlijke marine bestaande uit zeventig schepen die de Tyrreense Zee moesten controleren. Ten tijde van de uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus was Plinius de Oudere de man die de leiding had over de vloot. Hij verloor zijn leven tijdens deze episode door giftige gassen van de vulkaan die hij inademde toen hij inwoners in nood probeerde te redden. Behalve dat hij het nageslacht zijn Latijnse werk Naturalis Historia heeft nagelaten, een soort encyclopedie die informatie verzamelt die door andere auteurs uit de oudheid is verzameld en het grootste geschreven verslag van het Romeinse Rijk vormt, kunnen nu ook de overblijfselen van deze villa naar hem worden teruggebracht.

Advertisement

De villa aan de baai van Napels verborgen onder een speeltuin

De villa aan de baai van Napels verborgen onder een speeltuin

Comune di Bacoli

Het gebouw vertoont typische elementen uit de Romeinse architectuur, waarbij gebruik werd gemaakt van tufsteen, cubilia genaamd, met een karakteristieke ruitvorm. De opgravingen hebben een reeks grote ruimtes aan het licht gebracht die in verschillende tijden zijn gebouwd, waarbij de villa zich uitstrekt tot aan de stenen pier en die vandaag de dag vier meter onder water staat als gevolg van negatief bradyseïsme, dat wil zeggen het wegzakken in de zee van gebieden die onderhevig zijn aan vulkanische activiteit. Simona Formola, die leiding geeft aan het archeologische werk van het artistieke erfgoed van Napels, zei: “Het is waarschijnlijk dat de majestueuze villa een 360 graden uitzicht had over de Golf van Napels voor strategische militaire doeleinden. We denken dat de opgraving van diepere lagen meer kamers en zelfs fresco's zou kunnen onthullen, mogelijk zelfs waardevolle artefacten".

Het oorspronkelijke doel van de opgravingen, die in totaal drie jaar zullen duren, was het creëren van een speeltuin voor kinderen: niemand had verwacht dat de werkzaamheden de overblijfselen van zo'n oude villa zouden blootleggen. De imposante stenen muren uit die tijd omringden tien grote kamers die werden verdeeld door betegelde muren en een reeks nog intacte balkons met uitzicht op zee.

De 2000 jaar oude villa van Plinius wordt een openluchtmuseum

De 2000 jaar oude villa van Plinius wordt een openluchtmuseum

Soprintendenza archeologia belle arti e paesaggio per l'area metropolitana di Napoli

De site wordt een openluchtmuseum en de opgravingen gaan de komende maanden door om de rest van de gezonken villa en eventuele vondsten van historische waarde bloot te leggen, maar ook om de kenmerken van Misenum te bestuderen en waardevolle details toe te voegen aan de reconstructie van een zeer belangrijk deel van de geschiedenis van het Romeinse Rijk. Formola legde uit dat juist het feit dat we weinig informatie hebben over de haven van Misenum de ontdekking nog uitzonderlijker maakt. De villa, waarvan toekomstige opgravingen zouden kunnen bevestigen dat het aan Plinius zelf toebehoorde, kan niet alleen een uitkijkpost zijn geweest, maar ook een ontmoetingsplaats voor feesten en gasten met een hoge sociale status die over zee aan land kwamen. Het was namelijk niet ongewoon dat veel oude Romeinen naar Bacoli en omgeving reisden om hun vakantiehuizen te bereiken, en te genieten van de ligging aan zee en de verschillende kuuroorden die deze ontspannende gebieden te bieden hadden.

In die tijd werd deze stad echter beschouwd als een soort toegang tot de onderwereld, vanwege de zwaveldampen en actieve vulkaankraters, zozeer zelfs dat het de bijnaam “Mond van de Hel” kreeg. Hoewel de villa nu pas aan het licht is gekomen, hadden veel inwoners al gespeculeerd over het bestaan ervan: toen ze de bakstenen muur opmerkten, noemden ze deze de “pratende muur”, ervan overtuigd dat deze iets veel kostbaarders verborg. En ze hadden gelijk.

Advertisement