Waarom jeuken wollen kleren op onze huid?

Janine image
door Janine

26 Januari 2024

Waarom jeuken wollen kleren op onze huid?
Advertisement

Wol wordt altijd beschouwd als een van de beste stoffen om je te beschermen tegen de winterkou. En hoe kan het ook anders: het is comfortabel, zacht en... soms kriebelt het. Hoe kan het dat een van de populairste stoffen ook een van de vervelendste is? In dit artikel bekijken we waarom wol soms jeuk veroorzaakt en hoe we dit probleem kunnen oplossen.

Advertisement

Wol veroorzaakt jeuk: een kwestie van allergieën?

Wol veroorzaakt jeuk: een kwestie van allergieën?

Freepik

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: als we het over wol hebben, bedoelen we niet noodzakelijkerwijs alleen schapenwol. Wol wordt namelijk verkregen uit de vacht van schapen, konijnen en sommige kameelachtigen, zoals alpaca's, maar ook soorten zoals yaks en sommige antilopen. Kortom, het is een stof met een zeer gevarieerde oorsprong, wat zou kunnen verklaren waarom wol in sommige gevallen jeuk veroorzaakt. Maar dat is nog niet alles.

Een mogelijke oorzaak is de eventuele aanwezigheid van lanoline, een wasachtige substantie die wordt geproduceerd door de talgklieren van wollige dieren. Bij sommige mensen kan lanoline ook allergische reacties veroorzaken, ook al is de meeste huidige wol behandeld om het gehalte ervan te verminderen. Lanoline en de herkomst ervan kunnen dus verklaren waarom wol jeuk veroorzaakt, maar ze vormen slechts een klein deel van de reden.

Advertisement

Waarom veroorzaakt wol jeuk?

Waarom veroorzaakt wol jeuk?

Pexels

Om te begrijpen waarom wol jeuk veroorzaakt, afgezien van mogelijke allergieën, moeten we naar de samenstelling kijken. De jeuk die optreedt na het dragen van een wollen kledingstuk kan namelijk afhankelijk zijn van verschillende factoren, zoals de dikte van de gebruikte vezels en hun zachtheid. Dikkere vezels zijn over het algemeen minder flexibel en schuren meer, terwijl dunnere vezels misschien helemaal geen jeuk veroorzaken. Vanuit dit oogpunt is er een maximale tolerantiedrempel voor de dikte van de vezel, en voor mensen ligt deze rond de 30 micrometer, oftewel 30 duizendsten van een millimeter. Met een dikte van zelfs minder dan 20 micrometer wordt merinowol echter bevestigd als de zachtste en minst onderhevig aan het risico op jeuk.

Middelen tegen jeuk door wol

Middelen tegen jeuk door wol

Freepik

Hoewel het nooit leuk is om een jeukend wollen kledingstuk te dragen, zijn er een aantal praktische oplossingen om er effectief mee om te gaan. Dit zijn de belangrijkste:

  • Koude behandeling. In dit geval kan het nuttig zijn om het wollen kledingstuk dat jeuk veroorzaakt in een plastic zak te doen en het een paar uur in de vriezer te leggen, zodat de schubben van de vezels zich sluiten.
  • Wollen kleding op de juiste manier wassen. Vooral als het jeukt, is het altijd het beste om kleding met de hand te wassen met glycerine en wasverzachter om het zachter te maken voor de huid. Het gebruik van witte azijn om te weken kan bijdragen aan de zachtheid, of zelfs haarbalsem.
  • Kies voor zachte wol, zoals merinowol, mohair en kasjmier.

Concluderend, ook in het geval van wol is kwaliteit te zien bij continu en langdurig gebruik. Natuurlijk zijn er systemen om het risico op jeuk door wol te verminderen, en die zijn ook heel effectief. Maar zoals op veel gebieden moet de keuze vooraf worden gemaakt en moet de nadruk liggen op kwaliteit. Je huid kan je alleen maar dankbaar zijn.

Advertisement