Waar komt het gebaar vandaan waarbij we onze vingers kruisen als we hopen op geluk?

Janine image
door Janine

29 Januari 2024

Waar komt het gebaar vandaan waarbij we onze vingers kruisen als we hopen op geluk?
Advertisement

In ons dagelijks leven zijn veel gebaren diep geworteld waarvan we vaak niet weten waar ze vandaan komen: waarom kruisen we bijvoorbeeld onze vingers als we op geluk hopen? Waar komt deze gewoonte vandaan en waarom?

Advertisement

Je vingers kruisen om geluk aan te trekken heeft zijn oorsprong in het christendom

Je vingers kruisen om geluk aan te trekken heeft zijn oorsprong in het christendom

Pexels

We maken vaak gebaren waarvan iedereen de betekenis kent, maar bijna niemand de oorsprong: veel van deze gebaren hebben te maken met bijgeloof en hoewel we niet echt geloven dat ze ons geluk of het tegendeel ervan kunnen beïnvloeden, zijn ze in sommige gemeenschappen zo diep geworteld en collectief erkend dat ze deel uitmaken van onze gebaren. Maar als we even stilstaan en ons afvragen waar ze vandaan komen en wat ze echt betekenen, kunnen maar weinigen ze beantwoorden. Wanneer we bijvoorbeeld spreken over de mogelijkheid van een ongunstige gebeurtenis, is het gebruikelijk om het af te kloppen om onszelf te beschermen tegen ongeluk. Op dezelfde manier, wanneer we wensen dat iets goed gaat, kruisen we de vingers van een of beide handen, waarbij we onze wijsvinger en middelvinger kruisen. Maar waarom doen we dit?

Er zijn verschillende hypotheses over de oorsprong van dit gebaar, maar de meest geloofwaardige vindt zijn oorsprong in het ontstaan van het christendom en zou daarom een religieuze betekenis hebben. In die tijd waren religieuze praktijken namelijk verboden en om dit verbod te omzeilen bedachten de vervolgde gelovigen gecodeerde signalen om met elkaar in contact te komen en elkaar te herkennen.  Velen geloven dat gekruiste vingers tot deze non-verbale gebaren behoorden, omdat gekruiste vingers deed denken aan de heilige vorm van een vis.

Advertisement

Waar komt het gebaar vandaan waarbij we onze vingers kruisen wanneer we hopen op geluk?

Waar komt het gebaar vandaan waarbij we onze vingers kruisen wanneer we hopen op geluk?

Freepik

Er wordt ook gezegd dat tijdens de Honderdjarige Oorlog, die Europa in de 14e-15e eeuw in zijn greep hield, dit gebaar individueel werd. Soldaten die overwinningen vierden tijdens een veldslag, konden hun vingers moeilijk kruisen met die van hun kameraden, dus voerden ze het geluksteken zelfstandig uit, op dezelfde manier als wij het vandaag de dag doen. Hoewel hier geen zekerheid over bestaat, heeft dit gebruik volgens sommige theorieën een voorchristelijke oorsprong, toen in Europa het symbool van het kruis als zeer krachtig werd beschouwd en in staat om welwillende geesten aan te trekken.

Men geloofde namelijk dat het kruisen van de vingers de vervulling van een wens bevorderde. Op het moment dat iemand een wens deed, kruisten degenen die naast hem of haar stonden hun wijsvinger met die van de ander om het verzoek om geluk in solidariteit te ondersteunen. Na verloop van tijd werd dit gebruik individueel, waardoor mensen hun eigen vingers gingen kruisen voor geluk. Het kruis van Christus en gebaren die een kruisbeweging oproepen, zoals het kruisen van de vingers of het maken van het kruisteken, zijn sterk spirituele en suggestieve symbolen gebleven, gekoppeld aan een verzoek om welwillendheid en positiviteit. Dit gebaar roept echter niet alleen de wens op dat iets goed gaat, of het nu gaat om een examen op de universiteit, een succesvol sollicitatiegesprek of het winnen van een getrokken lotnummer. We gebruiken het ook in een ander geval.

We kruisen onze vingers achter onze rug als we een leugen vertellen

We kruisen onze vingers achter onze rug als we een leugen vertellen

Pixabay

Een van de meest voorkomende gebaren is dat we onze vingers kruisen en achter onze rug houden als we een leugen vertellen. Waarom? Hoewel de manier van het kruisen van de wijs- en middelvinger hetzelfde is, zijn de betekenissen tegengesteld, maar tegelijkertijd geïnspireerd door dezelfde symboliek. In dit geval roept het gebaar een soort goddelijke bescherming op bij een weinig lovenswaardige handeling als liegen, in feite proberen we onszelf te beschermen tegen ongeluk. In elk geval is het dus verbonden met God: hoewel het oorspronkelijk misschien meer te maken had met het verlangen om welwillendheid en bescherming van de hemel te ontvangen, heeft het zich in de loop der tijd ontwikkeld tot een gunstig gebaar om geluk aan te trekken op bepaalde momenten in het leven, zelfs als het geen diepgaande betekenis heeft.

Omdat het een teken van christelijke oorsprong is, is het logisch dat het niet wereldwijd erkend en gedeeld wordt: in andere culturen kan het kruisen van de vingers een heel andere betekenis hebben en maken ze heel andere gebaren om geluk aan te trekken. Wist jij waar het gebaar van het kruisen van de vingers vandaan komt wanneer je hoopt dat iets gaat zoals je wenst?

Advertisement