Dat ritmische geluid dat je hoort als je op je kussen ligt, komt van je lichaam en heeft een precieze oorzaak

Janine image
door Janine

11 Februari 2024

Dat ritmische geluid dat je hoort als je op je kussen ligt, komt van je lichaam en heeft een precieze oorzaak
Advertisement

Heb je 's nachts wel eens last gehad van een vreemd geluid waardoor je niet in slaap kon vallen? Wat we bedoelen komt rechtstreeks uit je lichaam. Als het antwoord ja is, lees je hier wat het is en wat de oorzaak kan zijn.

Advertisement

Het ritmische geluid van het hart in je oren horen

Het ritmische geluid van het hart in je oren horen

Freepik

Sommige mensen hebben moeite om 's nachts in slaap te vallen en merken dat er een bepaald “geluid” uit hun lichaam komt, dat hen kan alarmeren of hun slaap verder kan vertragen. Wanneer ze hun hoofd op het kussen laten rusten, nemen ze een soort ritmisch geluid waar dat gepaard lijkt te gaan met het kloppen van hun hart. Als je in de loop van je leven last hebt gehad van oorsuizen, weet je waarschijnlijk waar we het over hebben: het is een soort zoemend, sissend geluid dat in één of beide oren te horen is en dat niet van buitenaf afkomstig is. Het kan op elk moment van de dag voorkomen, constant of af en toe, maar heeft meestal dezelfde kenmerken.

Als het echter 's nachts optreedt, krijgt het de naam “pulserende tinnitus”, beschreven als een synchrone impuls die veel lijkt op het geluid van een hartslag. Als iemand in bed ligt of van hoofdpositie verandert, kan dit ritmische geluid toe- of afnemen. Voor sommigen zijn deze pulsaties alleen maar vervelend, maar in sommige gevallen kunnen ze de nachtrust verstoren. Hoewel het vaak geen kwaad kan, kan het in tegenstelling tot gewone tinnitus een duidelijke onderliggende oorzaak hebben.

Advertisement

Pulserende tinnitus: wat het is en waarom treedt het op

Pulserende tinnitus: wat het is en waarom treedt het op

Freepik

Zoals we al zeiden, wordt de pulserende tinnitus waargenomen als het geluid van de hartslag: als de hartslag toeneemt, is get gezoem ook sneller, en omgekeerd. Maar 's nachts, wanneer de stilte het nog opvallender maakt, kan het een behoorlijk probleem zijn: in slaap kunnen vallen terwijl je naar je eigen hartslag luistert is niet zo ontspannend als wanneer het die van je geliefde is. Maar wat zit er achter dit fenomeen? Zonder specifieke medische aandoeningen is een van de belangrijkste oorzaken van pulserende tinnitus angst.

Maar hoe veroorzaakt angst deze hoorbaar waarneembare pulsatie? Een angstige houding veroorzaakt wat een “stressrespons” wordt genoemd, ook wel bekend als vluchten of vechten, wat veranderingen in het lichaam activeert, waardoor het wordt voorbereid op een dreigende noodsituatie. Op dat moment worden onze zintuigen versterkt om alert te blijven, inclusief ons gehoor. In wezen veroorzaakt angst een stressreactie die op zijn beurt het lichaam onder druk zet, waardoor het als reactie symptomen gaat vertonen.

Als stressreacties te vaak voorkomen door herhaaldelijk angstig gedrag, heeft het lichaam geen hersteltijd om te ontspannen en raakt het overprikkeld, waardoor het voortdurend alert blijft. Wat kun je eraan doen?

Het verbeteren van je levensstijl helpt

Het verbeteren van je levensstijl helpt

Freepik

Naar schatting heeft ongeveer 10-15% van de wereldbevolking tijdelijk last gehad van oorsuizen of heeft er nog steeds last van. Soms is het heel moeilijk om de precieze oorzaak van tinnitus te achterhalen. Gespecialiseerde medische consulten en informatie van verenigingen die tot doel hebben mensen over de hele wereld die tinnitus ervaren met elkaar in contact te brengen, zijn essentieel om de beste behandelingstherapie te vinden die in een specifiek geval effectief kan zijn. 

Naast specialistische adviezen hebben verschillende onderzoeken de effectiviteit aangetoond van bepaalde veranderingen in levensstijl die kunnen helpen bij het verbeteren van de behandeling van tinnitus, ook pulserende tinnitus.

Als de oorzaak angst en emotionele spanning is, kan het helpen om te proberen te ontspannen om de staat van alertheid van het lichaam te laten verdwijnen. Hoewel deze strategieën geen remedie zijn voor het probleem, kunnen ze wel helpen om het algemene welzijn te verbeteren:

  • Haal diep adem en luister naar de zogenaamde witte ruis, een soort geluid dat lichaam en geest helpt te ontspannen door stressvolle gedachten te verwijderen;
  • Vermijd cafeïne, omdat dit een stimulerende werking heeft op het zenuwstelsel;
  • Maak je niet ongerust als je dit angstige symptoom waarneemt, om het gevoel van stress niet te vergroten;
  • Beoefen regelmatig lichte tot matige lichamelijke activiteit om lichamelijke en geestelijke ontspanning te bevorderen;
  • Eet gezond en geef de voorkeur aan volkoren voeding;
  • Geef het lichaam de tijd om te herstellen van de stress door ontspanningstechnieken zoals meditatie te beoefenen en de symptomen te accepteren zonder ertegen te vechten of je er zorgen over te maken: als de stress eenmaal verdwenen is, zal de pulserende tinnitus ook verdwijnen.

Voor een goede aanpak van het symptoom kun je terecht bij organisaties die je helpen bij het begrijpen en beheersen van pulserende tinnitus. Als je last hebt van dit probleem, is het belangrijk om een arts te raadplegen voor een goede diagnose en behandeling.

Heb jij dit probleem ooit gehad? Heb je het kunnen oplossen?

De informatie in dit artikel is op geen enkele manier een vervanging voor het advies van een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg en mag ook niet worden geïnterpreteerd als medisch advies en als bron voor individuele zelfdiagnose.

Advertisement