De Russische kosmonaut Oleg Kononenko breekt alle records: hij wordt de man die de langste tijd in de ruimte heeft doorgebracht

Janine image
door Janine

10 Februari 2024

De Russische kosmonaut Oleg Kononenko breekt alle records: hij wordt de man die de langste tijd in de ruimte heeft doorgebracht
Advertisement

Een van de redenen waarom de ruimte ons zo fascineert is het bereiken van nieuwe mijlpalen. Ontdekkingen die nog nooit eerder zijn gedaan, planeten waar leven mogelijk is, nieuwe records die kunnen worden bereikt. Eén daarvan is het record van kosmonaut Oleg Kononenko, die onlangs de man werd die de langste tijd in de ruimte doorbracht.

Advertisement

Veteraan in de ruimteverkenning: wie is Oleg Kononenko

Veteraan in de ruimteverkenning: wie is Oleg Kononenko

Alexander Gerst/Wikimedia Commons - CC BY-SA 2.0 DEED

Het record van de mens die de langste tijd in de ruimte heeft doorgebracht, wordt dag na dag opgebouwd. Dit geldt voor elk van de etappes die Oleg Kononenko ertoe brachten het vorige record te breken, maar het geldt ook voor alle mijlpalen die hem de ruimte in brachten. Kononenko, geboren in 1964, is in feite een astronaut wiens carrière begon in 1996 toen hij werd geselecteerd door ROSCOMOS, de Russische ruimtevaartorganisatie. De kosmonaut heeft zes ruimtemissies op zijn naam staan, waarvan de laatste de huidige missie Expedition 70/71 is die hem aan boord van het ISS bracht. Kononenko gaf een interview aan het Russische persbureau TASS, waarin hij vertelde over zijn liefde voor de ruimte en hoe het breken van een record wel het laatste was waar hij aan dacht. Hij gaf echter toe:

Ik ben trots op al mijn prestaties, maar ik ben nog trotser dat het record voor de totale duur van het menselijk verblijf in de ruimte nog steeds in handen is van een Russische kosmonaut.

Advertisement

Meer dan 878 dagen in de ruimte: het record van Oleg Kononenko

Meer dan 878 dagen in de ruimte: het record van Oleg Kononenko

Nasa - Public Domain / Andrey Shelepin/NASA

Tijdens de missie Expedition 70/71 bereikte Kononenko 878 dagen en 12 uur in de ruimte. Hiermee brak hij het vorige record van Gennady Padalka, een andere Russische astronaut die 878 dagen, 11 uur en 29 minuten in de ruimte had doorgebracht. We hebben het natuurlijk over details, maar die de wens tonen om over de grenzen heen te gaan als het om ruimtemissies gaat.

Kononenko's verblijf in het ISS begon in september 2023 en zal duren tot juni 2024. Dit betekent dat de Russische kosmonaut aan het einde van de missie Expedition 70/71 meer dan 1100 dagen in de ruimte zou kunnen doorbrengen. Hiermee breekt hij een nieuw record en wordt hij een voorbeeld van de Amerikaans-Russische samenwerking in het internationale ruimtestation.

Waarom het record van Kononenko ongelooflijk is

Waarom het record van Kononenko ongelooflijk is

Nasa - Public Domain

Als we denken aan de meer dan 878 dagen die Kononenko en Padalka in de ruimte hebben doorgebracht, kunnen we niet anders dan wat rekensommetjes maken. Dat is bijna tweeënhalf jaar in de ruimte, wat in Padalka's geval meer dan drie jaar wordt. Het vrouwelijk record staat op 665 dagen, behaald door astronaut Peggy Whitson, gevolgd door Samantha Cristoforetti met 370 dagen. Het record voor de langste periode in de ruimte, in continue zin, is in handen van Valeri Polyakov, met 437 dagen en 18 uur.

Laten we duidelijk zijn: het record van Oleg Kononenko en de andere records die we hebben gezien zijn ongelooflijk, en niet alleen in termen van duur. In de regel zijn cumulatieve verblijven in de ruimte niet altijd zo hoog, en daar is een goede reden voor. Lange reizen en verblijven kunnen namelijk gevolgen hebben voor de lichaamsbouw van kosmonauten, zoals verlies van botmassa en spiermassa. Allemaal volledig te herstellen binnen een paar maanden natuurlijk, maar dat maakt de prestatie van Kononenko en zijn collega's wel wat complexer. Het is wachten tot de 1000 dagen overschreden worden.

Advertisement