"Boba", het fantasierijke drankje van Aziatische oorsprong verovert de wereld: wat zit er in?

Janine image
door Janine

15 Februari 2024

"Boba", het fantasierijke drankje van Aziatische oorsprong verovert de wereld: wat zit er in?
Advertisement

Heb je ooit gehoord van Boba, oftewel Bubble Tea, oorspronkelijk van het eiland Taiwan in China? Het is een uiterst bijzondere en gewaardeerde drank die iedereen minstens één keer zou moeten proberen.

Advertisement

Bubble Tea of ​​Boba, het Aziatische drankje met een verrassende smaak

Bubble Tea of ​​Boba, het Aziatische drankje met een verrassende smaak

Freepik

We zijn zo ver van Azië verwijderd dat we ons van een afstand moeten beperken tot het observeren van veel verrassende kenmerken, tenminste totdat we de gelegenheid hebben het te bezoeken. We kunnen echter zeker een manier vinden om lokaal eten te proeven, zelfs als we aan de andere kant van de wereld zijn, waarbij we ons laten inspireren door recepten of restaurants bezoeken die gespecialiseerd zijn in de Chinese, Japanse, en andere keukens. In dit verband is er een drankje waar je misschien nog nooit van hebt gehoord maar dat het proberen waard is: we hebben het over Bubble Tea, oorspronkelijk uit Taiwan maar door zijn heerlijke smaak en levendige aspect ook populair geworden in de VS en Europa.

De traditionele Boba, de naam waaronder het algemeen bekend is op het Aziatische eiland, bestaat uit een basis van zwarte thee, waaraan melk, ijs en ten slotte tapioca parels worden toegevoegd. Nadat alles geschud is, vormen zich kleine belletjes op het oppervlak waardoor de drank de naam Bubble Tea krijgt. Hoewel het misschien vreemd lijkt om thee met melk te mengen, is dit niet de enige bizarre lokale combinatie: er bestaat zelfs kaasthee!

Hoe dan ook is het succes van Bubble Tea juist te danken aan het eindresultaat: zoet, romig, schuimig en “verrassend”, zoals het door zijn vele bewonderaars wordt omschreven.

Advertisement

De geschiedenis van Boba uit Taiwan, China

De geschiedenis van Boba uit Taiwan, China

Freepik

Bubble Tea heeft geen lange geschiedenis, verre van dat: in tegenstelling tot veel langlevende drankjes, werd de eerste Boba in de jaren ’80 gecreëerd. Voordien werden tapioca parels gebruikt als decoratieve toevoeging aan desserts, totdat, naar verluidt, een man genaamd Liu Han Chieh ijsthee begon te verkopen in zijn etablissement in Taichung. Een paar jaar later besloot bedrijfsleider Lin Hsiu Hui tijdens een personeelsvergadering om te proberen tapioca parels toe te voegen aan zijn ijsthee, met een uitzonderlijk resultaat. Hoewel deze versie van het verhaal onbevestigd is, lijkt er geen twijfel te bestaan ​​over de oorsprong van de term boba, die verwijst naar het aantrekkelijke vrouwelijke icoon Amy Yip, beroemd in Hong Kong in de jaren tachtig en wier bijnaam "Boba" was.

Het toevoegen van tapioca parels aan Bubble Tea maakte het dus nog origineler en lekkerder. Deze parels zakken naar de bodem en hebben een gomachtige consistentie, halverwege tussen snoepjes en kauwgom. Hoewel het nog vrij nieuw is, is dit drankje nummer één geworden in Azië en verovert het de rest van de wereld. Natuurlijk zijn er veel variaties, afhankelijk van de smaak van de toegevoegde thee en melk, maar ook van het fruit. Het kan namelijk op smaak worden gebracht met aardbeien, lavendel, chocolade, koffie, amandelen enzovoort, afhankelijk van je voorkeuren. Het gekleurde rietje is de finishing touch om het een extra vleugje kleur te geven om dit creatieve drankje compleet te maken.

Het sterke punt van Bubble Tea en dat het succes ervan heeft bepaald, zijn dan ook juist de tapioca parels, die bijzondere aandacht verdienen. Ze worden verkregen uit de cassavewortel van de gelijknamige Zuid-Amerikaanse plant, die tussen 1895 en 1945, onder Japans bewind, via Zuidoost-Azië vanuit Brazilië naar Taiwan kwam. Het bevat grote hoeveelheden vitamine C en calcium, waardoor ze ook uitstekende voedingsstoffen zijn. Voordat ze aan de drank worden toegevoegd, zijn de parels hard, wit en smaakloos. Daarom worden ze urenlang gekookt in bakjes gevuld met zoete siroop en zacht gemaakt. Daarna kunnen ze worden bestrooid met basterdsuiker en honing, waardoor het in feite kleine zwarte en fruitige gomachtige snoepjes worden. Sommige varianten omvatten de toevoeging van popping Pearl, “knallende parels”, samengesteld uit een zeewierextract en de toevoeging van een fruitig aroma naar smaak.

Hoe maak je Boba - Bubble Tea

Hoe maak je Boba - Bubble Tea

Freepik

Vanuit de oorspronkelijke samenstelling is Bubble Tea daarom geëvolueerd naar een reeks variaties die aan de meest uiteenlopende smaken voldoen en zowel warm als koud kunnen worden geconsumeerd. Als je je eigen traditionele Boba wilt maken, dan is hier een recept om het te proberen. Wat je nodig hebt is:

  •  2/3 zakjes zwarte of groene thee;
  • Royale hoeveelheden tapioca parels;
  • Drie glazen water;
  • Volle melk, kokosmelk, amandelmelk of sojamelk;
  • Zoetstof zoals aromatiserende siroop, kristalsuiker, honing of iets anders.

Op dit punt kun je het klaarmaken:

  • Breng het water aan de kook en voeg dan de theezakjes toe, wachtend tot het weer op kamertemperatuur is. Voeg eventueel siroop, honing of zoetstof toe, giet en roer terwijl de thee nog warm is.
  • Op dit punt, terwijl het mengsel afkoelt, bereid je de tapioca parels voor. Giet een kopje water in een pan en breng aan de kook, voeg de suiker toe en roer tot deze is opgelost. Voeg de parels toe en laat ze 12/15 minuten koken volgens de instructies op de verpakking, onder voortdurend roeren. Giet de parels af onder warm water en doe ze in een kom.
  • Vul een groot glas met ijs, giet de thee erbij en voeg een half glas melk toe. Meng goed en voeg de parels toe. Schud de drank om het "bubbel-effect" te verkrijgen.

Het enige wat je nu nog hoeft te doen is proeven! Wat vind je ervan?

Advertisement