Hoe warm is het water van de vaatwasser?

Janine image
door Janine

14 Februari 2024

Hoe warm is het water van de vaatwasser?
Advertisement

Aan de buitenkant lijkt een vaatwasser magisch. Je zet de vaat erin, wacht even en haalt het er weer mooi schoon uit. We kunnen ons al voorstellen dat het niet helemaal zo werkt, maar hoe werkt de vaatwasser dan? En in hoeverre verwarmt hij het water om de vaat en het serviesgoed schoon te maken? Laten we daar samen achter komen!

Advertisement

Hoe werkt de vaatwasser?

Hoe werkt de vaatwasser?

Pexels

Hoewel de werking van de vaatwasser natuurlijk niet magisch is, is de dynamiek ook niet al te ingewikkeld. In feite werkt een vaatwasser normaal gesproken volgens een procedure die uit zeven verschillende stappen bestaat. Eerst wordt er water uit de watertoevoer gehaald en in een bassin onder de machine gedaan, waar het wordt verwarmd tot de juiste temperatuur om te wassen. Op dit punt wordt het wasmiddel, dat vloeibaar of in tabletten kan zijn, aan het water toegevoegd en opgelost door het hete water.

Dan verspreiden sproeiers deze oplossing over het vaatwerk dat in de vaatwasser is verzameld, verwijderen het vuil en concentreren het vuile water op de bodem, waar een pomp het afvoert. Dan komt het moment om de vaat af te spoelen, waardoor de laatste resten afwasmiddel en reinigingsmiddel worden verwijderd, met een tweede spoeling.

Advertisement

Hoe warm is het water in de vaatwasser?

Hoe warm is het water in de vaatwasser?

Pexels

Zoals blijkt uit de korte beschrijving van de werking van een vaatwasser, heeft water een essentiële functie bij dit type afwas. Tegelijkertijd is de temperatuur cruciaal: omdat er niet wordt geschrobd, moet het water heet genoeg zijn om het vuil van de vaat te verwijderen. Samen met een specifiek afwasmiddel, natuurlijk. Maar hoe heet is het vaatwaswater?

Meestal verwarmt een vaatwasser het water door middel van een specifiek verwarmingselement tot ongeveer 70°C, zodat de inhoud goed gereinigd kan worden. Tijdens de laatste fasen of afhankelijk van het gekozen type afwas kan de temperatuur echter oplopen tot 75°C. Met zulk heet water kunnen sommige plastic voorwerpen beschadigd raken, dus plaats ze bij voorkeur in het bovenste gedeelte. Het is ook mogelijk om de vaatwasser met koud water te gebruiken, maar dit duurt langer en het verwarmingselement kan beschadigd raken.

Bespaar je water met de vaatwasser?

Bespaar je water met de vaatwasser?

En over water gesproken, ook al lijkt het paradoxaal, de vaatwasser kan een niet te verwaarlozen besparing opleveren. Normaal gesproken is er namelijk tot 60 liter water nodig om met de hand af te wassen, een hoeveelheid die toeneemt voor een lunch of diner met meerdere personen. Een moderne vaatwasser daarentegen verbruikt maximaal 15 liter water per cyclus. De besparingen zijn evident, maar slechts gedeeltelijk: afhankelijk van de lading is het ook mogelijk om de verschillende ECO-modi te kiezen, die verdere besparingen mogelijk maken zonder afbreuk te doen aan de reiniging van de vaat en het serviesgoed.

Dit gezegd hebbende is het, om het waterverbruik van de vaatwasser te optimaliseren, altijd het beste om de vaatwasser volledig te laden, voorwassen te vermijden en de filters schoon te houden. Zo bespaar je op de afwastijd, de benodigde energie en het waterverbruik. Waardoor je ook het milieu een plezier doet.

Advertisement