Waarom zitten katten zo graag in kartonnen dozen?

Janine image
door Janine

29 Februari 2024

Waarom zitten katten zo graag in kartonnen dozen?
Advertisement

En daar gaan we weer: je hebt net iets nieuws gekocht en bent van plan om het uit te pakken, de plastic verpakking is verwijderd, de tape is eraf en je houdt je nieuwe aankoop eindelijk enthousiast vast. Je hebt de doos nog niet bij het oud papier gelegd of je realiseert je dat je kat zich al in de kartonnen doos heeft genesteld waar je product in zat!

Het is een klassieker: je geeft tientallen euro's uit aan manden, kussens en wat je nog meer kunt bedenken om het je geliefde kat naar de zin te maken en dan geeft hij of zij er de voorkeur aan om zichzelf in eenvoudige, banale kartonnen dozen te stoppen... maar wat zit er achter dit merkwaardige gedrag? Weet dat niets vanzelfsprekend is en dat er hele wetenschappelijke studies zijn uitgevoerd om een antwoord op deze vraag te vinden.

Advertisement

Katten en hun bizarre relatie met kartonnen dozen

Katten en hun bizarre relatie met kartonnen dozen

Mr.TinMD/Flickr

Ze zijn niet zacht, soms zijn ze duidelijk te klein in vergelijking met het lichaam van een kat, maar toch zullen deze dieren er alles aan doen om in kartonnen dozen te passen. Het is zo ongeveer een feit: als je een kartonnen doos laat rondslingeren, zal je kat erin gaan liggen. Maar wat kunnen de verklaringen zijn voor dit gedrag?

Allereerst valt niet te ontkennen dat alle katachtigen uiterst nieuwsgierige dieren zijn, dit speelt daarom een ​​belangrijke rol in onze vraag: iets nieuws - van welk type dan ook - trekt katten aan. Bovendien is de beperkte omgeving van een kartonnen doos ideaal voor deze wezens: hun oerinstinct vertelt hen dat ze altijd alert moeten zijn op mogelijke roofdieren (zelfs als die er niet zijn) en als je erover nadenkt, biedt een doos een kat alles wat het nodig heeft.

Eerst en vooral bescherming: eenmaal in de doos hebben ze een overdekte omtrek die suggereert dat ze van geen enkele kant kunnen worden aangevallen, niet zonder dat ze het beseffen. Soms zijn dozen die half gesloten zijn de perfecte schuilplaats voor een kat: als hij eenmaal voelt dat hij niet alleen karton om zich heen heeft, maar ook boven zijn hoofd, denkt hij dat hij volledig gecamoufleerd en dus veilig is. En dat is nog niet alles.

Advertisement

Geweldig, een kartonnen doos!

Geweldig, een kartonnen doos!

Curioctopus

Kartonnen dozen, vooral die van pakketten die we verzenden of ontvangen, hebben nog een uiterst interessante factor voor katten: consistentie! Ja, dit is nog een element dat dozen zo aantrekkelijk maakt voor katten, soms letterlijk ....

Het "zachte" karton is ideaal om op te krabben en te kauwen, daarom is het een uitstekend spel voor ze. Kortom, zo combineer je het nuttige met het aangename vanuit het oogpunt van een kat. Maar indrukken, ideeën, sensaties zijn één ding en vaststaande feiten zijn iets heel anders: de wetenschap heeft dit “fenomeen” bestudeerd, dus laten we eens kijken naar een onderzoek dat juist is gedaan om dit merkwaardige aspect te onderzoeken.

Het onderzoek naar de interesse van katten in kartonnen dozen

Het onderzoek naar de interesse van katten in kartonnen dozen

Arina Krasnikova/Pexels

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht hebben een interessant experiment uitgevoerd om licht te werpen op het vreemde gedrag van katten ten opzichte van kartonnen dozen. Ze besloten 19 katten in een Nederlandse opvang te observeren en – willekeurig – te bepalen welke van deze katten ze een kartonnen doos zouden aanbieden.

10 katten ontvingen de dozen en de andere 9 niet: op basis hiervan begonnen de onderzoekers de mogelijke reacties van al deze dieren te observeren. Na 14 dagen zorgvuldige observatie trokken de wetenschappers hun conclusies: de katten die de dozen hadden gekregen, hadden een vermindering van stress gerapporteerd (gemonitord door middel van de Kessler and Turner Cat-Stress) en hadden zich daarom beter aangepast in de omgeving van het dierenasiel. Al na 3-4 dagen waren de dieren met de dozen meer vertrouwd geraakt en leken ze zich dus veiliger te voelen.

Deze houding is daarom een goede strategie die katten kunnen aannemen om stress te verlichten. Wat zou de oorzaak kunnen zijn? Een van de meest plausibele hypotheses lijkt die te zijn die de veiligheid die kartonnen dozen bieden associeert met toen een kat nog een kitten was en op de een of andere manier omringd, “omhuld”, werd door zijn moeder en andere kittens.

Een doos biedt een kat dus zowel materiaal voor vermaak, omgevingsverrijking en - niet minder belangrijk - een gevoel van bescherming en veiligheid: katteneigenaren, jullie hebben nu het perfecte excuus om te gaan shoppen!

Source:

Techtimes

Advertisement