Als je je tanden direct na het eten poetst, is dat volgens tandartsen een van de slechtste dingen die je kunt doen

Janine image
door Janine

24 Februari 2024

Als je je tanden direct na het eten poetst, is dat volgens tandartsen een van de slechtste dingen die je kunt doen
Advertisement

We weten allemaal hoe belangrijk mondhygiëne is. De mond is erg gevoelig voor “aanvallen” van buitenaf en stoffen die “verstopt” zitten in eten en drinken die het glazuur kunnen aantasten, wat tot allerlei problemen kan leiden. Deze kunnen worden voorkomen door de tanden grondig te poetsen. 

Maar wat is de beste manier om je tanden gezond te houden? Laten we samen uitzoeken hoe en hoe vaak je je tanden moet poetsen voor een optimaal resultaat, en wat je niet moet doen.

Advertisement

Hoe ontstaat tandplak op de tanden?

Hoe ontstaat tandplak op de tanden?

Pexels

Tandplak is een onaangename patina die, wanneer het zich op het oppervlak afzet, het welzijn van het glazuur aantast en een toename van bacteriën en tandsteen bevordert. Wanneer we eten en drinken, is het normaal dat stoffen in voedsel het welzijn van ons gebit “aanvallen”. Deze worden dagelijks blootgesteld aan zuren die het natuurlijke glazuur aantasten.

Het gebrek aan glazuur zorgt ervoor dat bacteriën het gebit kunnen aantasten, waardoor gaatjes en andere problemen ontstaan, evenals tandsteen, dat ook onaangenaam is voor onze mond. 

De oplossing om dit te voorkomen, naast een regelmatige controle bij de tandarts, is om je tanden perfect te poetsen en te verzorgen. Maar hoe vaak moeten we dit gedurende de dag doen en hoe?

Advertisement

Hoe poets je tanden op de juiste manier?

Hoe poets je tanden op de juiste manier?

Pexels

Veel specialisten op dit gebied raden aan om eerst zorgvuldig je tandenborstel te kiezen, zodat je de juiste borstelharen hebt voor gevoelige tanden en de juiste tandpasta. Na een grondige controle moet je tandarts je adviseren over de beste behandeling. In het algemeen zijn er echter regels die je moet volgen voor een goede thuishygiëne.

  • Hoe vaak moet je je tanden poetsen? De vraag die we onszelf het vaakst stellen is precies deze: hoeveel keer per dag moeten de tanden worden gepoetst? Er is geen precies getal en het hangt sterk af van iemands gewoonten. Het belangrijkste is om minstens twee keer per dag te poetsen. In feite is het niet nodig om het na elke maaltijd te doen als de verzorging constant is, maar het is ook prima om het 's ochtends te doen en vooral voor het slapen gaan.
  • Hoe lang poetsen. Er wordt vaak gesproken over hoe lang je je tanden moet poetsen voor een goede hygiëne. Sommigen hebben het over een paar seconden en anderen over minuten. In het ideale geval poets je ongeveer twee minuten. In die tijd begint de tandpasta te werken en verwijdert de tandenborstel alle schadelijke resten. Vergeet niet om van boven naar beneden te poetsen, met de natuurlijke tussenruimte, om ook het tandvlees niet te beschadigen.
  • Flossen. Poetsen is belangrijk, maar het kan niet al het vuil verwijderen, daarom is het ook nuttig om tandzijde te gebruiken om de meest verborgen plekjes te bereiken. Zorg er wel voor dat je het op de juiste manier gebruikt, zodat er geen kleine wondjes op het tandvlees ontstaan.
  • Mondwater. Dit product is ook erg belangrijk voor de hygiëne en helpt niet alleen om de adem te verfrissen, maar ook om bacteriën in onze mond te elimineren. Als we niet zeker weten welk product we moeten gebruiken, kunnen we het beste onze tandarts raadplegen.

Is het juist om ze onmiddellijk na het eten te poetsen?

Is het juist om ze onmiddellijk na het eten te poetsen?

Pexels

Er is nog een ander aspect van fundamenteel belang voor het welzijn van het gebit dat veel mensen onderschatten. Is het je wel eens overkomen dat je je tanden poetst zodra je klaar bent met eten? Dit zal iedereen wel een keer zijn overkomen, denkende dat het het beste is om ze te beschermen. In werkelijkheid is het een schadelijke gewoonte, omdat het de gezondheid in gevaar kan brengen. De reden? 

We zeiden al dat de consumptie van eten en drinken de mond blootstelt aan risico's omdat bacteriën en zuren op dat moment in actie komen en het natuurlijke glazuur aantasten. Juist aan het einde van de maaltijd zijn onze tanden het meest “kwetsbaar” en delicaat, dus het zou contraproductief zijn om ze meteen te poetsen. Het is beter om te wachten zodat het externe gedeelte de kans krijgt om weer in balans te komen. 

Onmiddellijk poetsen zou het glazuur dus alleen maar beschadigen, wat problemen in de hand zou werken. Specialisten raden aan om hier 10 tot 30 minuten mee te wachten. En als we echt de behoefte hebben om de mond schoon te maken, kunnen we altijd even spoelen met stromend water, om de reinigingsfase te starten.

Een paar voorzorgsmaatregelen...

We hebben alle belangrijke stappen gezien die nodig zijn voor een goede gebitsverzorging thuis, en wat absoluut niet moet worden gedaan. Afhankelijk van iemands situatie zal het de arts zijn die de juiste aanwijzingen zal geven, maar het volgen van deze richtlijnen zal al uitstekende resultaten geven.

Veel water drinken, voedsel eten dat niet te zuur of suikerrijk is en het vermijden van koolzuurhoudende dranken en zoetigheid zijn ook factoren die ons helpen ons doel te bereiken. Als we thuis onze mond goed verzorgen, zal het bezoek aan de tandarts aanzienlijk afnemen. En dat is al heel positief, vind je niet?

Advertisement