Dit is de reden waarom veel mannen hun haar verliezen en kaal worden, veel vaker dan vrouwen

Janine image
door Janine

25 Februari 2024

Dit is de reden waarom veel mannen hun haar verliezen en kaal worden, veel vaker dan vrouwen
Advertisement

Haarverlies is een veelvoorkomend probleem, waar ongeveer 80% van de mannen en 50% van de vrouwen last van heeft. Maar waar komt dit door en waarom gebeurt het? Laten we eens kijken waar het verschijnen van kaalheid van afhangt.

Advertisement

Mannen verliezen vaker hun haar dan vrouwen, waarom?

Mannen verliezen vaker hun haar dan vrouwen, waarom?

Freepik

Kaal worden is voor velen niet leuk: haaruitval kan ongemak veroorzaken, hoewel het een fenomeen is dat een groot percentage van de mensen treft. Allereerst moet er een onderscheid worden gemaakt: mannen ondergaan dit proces veel vaker dan vrouwen. Waarom? Alopeca androgenetica, dat wil zeggen haaruitval, treft zowel mannen als vrouwen en is een permanente aandoening: dit betekent dat het haar in de aangetaste delen van de hoofdhuid niet op natuurlijke wijze kan groeien. Artsen die patiënten met kaalheid volgen, gebruiken de schaal van Ludwig bij vrouwen en de schaal van Hamilton-Norwood bij mannen om de voortgang ervan te volgen. Bij mannen wordt kaalheid gekenmerkt door een merkbaar terugtrekkende haarlijn die met de jaren erger wordt, terwijl vrouwen dunner en fijner wordend haar in de middenscheiding ervaren.

De reden waarom dit bij mannen vaker voorkomt, hangt volgens deskundigen af ​​van een reeks genetische factoren die niet kunnen worden tegengegaan of voorkomen. Het is dus een erfelijke aandoening, terwijl het bij vrouwen vaker gepaard gaat met stress, een onregelmatige levensstijl of een vitaminetekort; allemaal oorzaken die gecorrigeerd kunnen worden door de natuurlijke haargroei te herstellen.

Advertisement

De oorzaak van kaalheid is genetisch bepaald

De oorzaak van kaalheid is genetisch bepaald

Freepik

Alopeca androgenetica is daarom wijdverspreider in het mannelijke dan in het vrouwelijke universum: mannen erven veel vaker het gen dat verantwoordelijk is voor haarverlies, wat zoals gezegd niet omkeerbaar is. Bovendien kan het mannelijke hormoon dihydrotestosteron een snellere daling bevorderen, waardoor dit verschil veel duidelijker en op jongere leeftijd ontstaat, terwijl het bij vrouwen vaker voorkomt na de menopauze. Hoewel we allemaal tussen de vijftig en honderd haren per dag verliezen, die een normale cyclus van groei, uitval en vernieuwing volgen, zijn gevallen van kaalheid veel duidelijker.

Haarzakjes functioneren niet meer naarmate we ouder worden, wat leidt tot natuurlijk dunner worden van de haren, ook als er geen sprake is van kaalheid, maar waardoor deze aandoening steeds meer merkbaar wordt. De meeste mannen zullen op de leeftijd van 35 jaar kaalheid opmerken, met een zeer merkbaar dunner wordend haar op de leeftijd van 50 jaar, terwijl 25% zijn haren vóór de leeftijd van 21 jaar begint te verliezen. Afgezien van omkeerbare factoren zoals een dieet met een gebrek aan essentiële voedingsstoffen en een onvoldoende toevoer van eiwitten naar het haar, en het roken van sigaretten dat de hoeveelheid zuurstof vermindert die nodig is voor de groei van haarzakjes, kan het genetische probleem dat verband houdt met hormonale veranderingen daarom niet worden teruggedraaid.

Kan haaruitval worden hersteld of voorkomen?

Kan haaruitval worden hersteld of voorkomen?

Freepik

De productie van androgeenhormonen begint in de puberteit en bij degenen die genetisch vatbaar zijn voor kaalheid, zullen ze een interactie aangaan met de genen om de haarzakjes te remmen, wat resulteert in haaruitval en het verschijnen van fijn, niet-gepigmenteerd haar, totdat de follikels volledig inactief worden. Op dit punt begint het haarverlies bij de slaap en op de kruin van het hoofd. Hoewel er nog geen geneesmiddel voor alopeca androgenetica beschikbaar is, raden deskundigen in alle andere gevallen van haarverlies aan een gezonde levensstijl aan te nemen die, door het dieet te verbeteren en te stoppen met roken, kan helpen het proces om te keren en, in ieder geval, het algemene welzijn van het organisme te bevorderen.

Als je merkt dat je haar dunner wordt, is het belangrijk om een ​​nauwkeurige diagnose te stellen om de oorzaken en mogelijke behandelingen vast te stellen. Een ervaren en gekwalificeerde specialist kan je aanbevelen op basis van jouw individuele situatie. Onderzoekers geven niet op in het licht van dit veel voorkomende probleem en blijven zoeken naar oplossingen voor zowel preventie als behandeling. Tot die tijd raden dermatologen aan om je te concentreren op het accepteren van je kaalheid en het aannemen van een look waarbij je je op je gemak voelt. Voordat je zeer dure behandelingen of haartransplantaties ondergaat,  voegen ze eraan toe, is het belangrijk om een ​​vertrouwde specialist te raadplegen.

Advertisement