Waarom voelen sommige mensen de kou meer dan anderen?

Janine image
door Janine

02 Maart 2024

Waarom voelen sommige mensen de kou meer dan anderen?
Advertisement

Hoewel de buitentemperaturen voor iedereen hetzelfde zijn, “interpreteert” iedereen ze op zijn eigen manier: sommigen nemen de kou meer waar dan anderen. Hoe komt dit?

Sommige mensen hebben het kouder dan anderen

Sommige mensen hebben het kouder dan anderen

Freepik

Degenen die samenleven met andere mensen kennen het probleem goed, vooral in de winter: als de temperatuur daalt, willen zogenaamde “koukleumen” de verwarming misschien constant aan laten staan ​​of meerdere lagen dekens op het bed leggen. Toch hebben anderen niet dezelfde behoefte, ondanks dat ze hetzelfde klimaat delen. Hoe kan dit fenomeen verklaard worden?

De gemiddelde lichaamstemperatuur ligt voor iedereen ongeveer rond de 37°C, maar buitentemperaturen ervaren we niet op dezelfde manier. Slechts een paar graden meer of minder zijn voldoende om ons organisme “in de war” te brengen, maar dit is weer een ander verhaal: in feite hebben sommige mensen, boven de graden aangegeven door de omgevingsthermometer, het kouder dan anderen en dit betekent dat de reden, in deze gevallen, intern is, ook al kan het door externe factoren worden bepaald.

Advertisement

De factoren die de verschillende perceptie van kou beïnvloeden

De factoren die de verschillende perceptie van kou beïnvloeden

Freepik

Allereerst stelt de bloedsomloop de individuele lichaamstemperatuur vast: wanneer de bloedvaten verwijden, wordt warmte naar het oppervlak getransporteerd, richting de huid, om vrij te komen. Omgekeerd, wanneer ze samentrekken, stroomt er bloed naar de interne organen om warmte vast te houden. Dit betekent dat we, op basis van het gedrag van onze bloedsomloop, de temperatuur anders waarnemen dan anderen. Naast bepaalde onderliggende medische aandoeningen is stress een van de factoren die de verhoging of verlaging van de lichaamstemperatuur kunnen beïnvloeden: wanneer we onder druk staan, wordt het zenuwstelsel geactiveerd en circuleert het bloed naar de interne organen, waardoor we een groter gevoel van warmte waarnemen. Op dezelfde manier kunnen stoffen zoals cafeïne en alcohol dit effect bevorderen.

Maar dit is niet de enige factor die dit verschil tussen individuen bepaalt: ook de lichaamsgrootte speelt een centrale rol. Hoe groter een lichaam is, hoe langer het duurt om af te koelen in vergelijking met een kleiner lichaam. Doorgaans hebben vrouwen een verminderde spiermassa vergeleken met mannen, geven ze kleinere hoeveelheden warmte af via hun huid en hebben ze een hogere lichaamstemperatuur: daarom zijn ze volgens deskundigen vaak gevoeliger voor de kou dan hun mannelijke tegenhangers. Wanneer de interne thermometer warm is, wordt de externe kou namelijk met grotere intensiteit waargenomen.

Dit is de reden waarom sommige mensen geen last van de kou hebben, blijkt uit onderzoek

Bovendien kunnen zelfs twee lichamen van vergelijkbare grootte de temperatuur toch verschillend waarnemen: dit hangt af van de hoeveelheid lichaamsvet, die aanzienlijk kan verschillen, en hoe kleiner deze is, hoe meer de persoon de kou zal waarnemen. Het is geen toeval dat oudere mensen doorgaans gevoeliger zijn voor kou: de reden is te wijten aan het feit dat met het ouder worden de vetlaag onder de huid, die verantwoordelijk is voor het vasthouden van warmte, de neiging heeft dunner te worden. Maar dat is nog niet alles: de stofwisseling is ook betrokken bij dit onderscheid en alles dat de manier bepaalt waarop ons lichaam wat we eten omzet in energie, kan onze perceptie van de kou veranderen.

Een onderzoek levert echter een interessante stelling op: volgens onderzoekers uit Zweden, Litouwen en Australië voelen sommige mensen de kou helemaal niet, ongeacht hoe laag de temperaturen zijn. De reden zou verborgen liggen in de genen, om precies te zijn in een genetische variant in het skeletspiergen, ACTN3, waardoor mensen toleranter zouden worden tegen de kou. Deze genetische verandering resulteert in de afwezigheid van alfa-actinine-3, een spiereiwit dat uit het DNA begon te verdwijnen toen de eerste mensen van Afrika naar Eurazië verhuisden. Volgens het onderzoek kunnen mensen met een tekort aan alfa-actinine-3 een hogere interne temperatuur hebben bij mannen, de enigen die bij het onderzoek betrokken zijn.

Hoe dan ook, zoals we hebben gezien, zijn er veel factoren die de verschillende perceptie van temperatuur beïnvloeden tussen twee mensen die zich in dezelfde kamer of externe omgeving bevinden: het zoeken naar een compromis dat voor iedereen geschikt is, kan heel moeilijk zijn, nu weten we waarom! Ben jij iemand die gevoelig is voor kou of niet?

Advertisement