Je kunt alles vergeten, maar plaatsen niet: volgens de wetenschap blijven ze langer in ons geheugen dan wat dan ook

Janine image
door Janine

19 Februari 2024

Je kunt alles vergeten, maar plaatsen niet: volgens de wetenschap blijven ze langer in ons geheugen dan wat dan ook
Advertisement

Het geheugen is een zeer merkwaardig, mysterieus en fascinerend aspect van het menselijk brein en een cognitief neurowetenschapper legt ons enkele interessante verschijnselen uit die verband houden met onze herinneringen.

Advertisement

Objecten in verschillende scènes onthouden

Objecten in verschillende scènes onthouden

Pexels

Het is van groot belang om te begrijpen hoe ons geheugen zich in de loop der tijd gedraagt en welke veranderingen herinneringen ondergaan. Deze fascinerende vraag werd in 2021 behandeld door Wilma Bainbridge, een assistent-professor aan de afdeling Psychologie van de Universiteit van Chicago, die samen met haar team de impact observeerde van vergelijkbare scènes versus verschillende scènes op het geheugen met betrekking tot objecten en andere ruimtelijke details.

Eerder onderzoek had aangetoond dat we in staat zijn om scènes die in ons geheugen zijn opgeslagen met grote nauwkeurigheid te tekenen met betrekking tot de aanwezige objecten en hun locatie, en dat het onwaarschijnlijk is dat we details opnemen die afwezig waren.

De scènes die tijdens deze experimenten werden onderzocht, waren echter heel verschillend en hadden betrekking op verschillende omgevingen. In plaats daarvan stelden Bainbridge en collega's vergelijkbare situaties voor om te zien of er dingen zouden veranderen. Zo vroegen ze de deelnemers aan het onderzoek om acht herinneringen te tekenen, waarvan er vier tot dezelfde context behoorden (bijvoorbeeld de keuken thuis) en de andere vier tot verschillende omgevingen.

Advertisement

We onthouden objecten op basis van hun semantische kenmerken

We onthouden objecten op basis van hun semantische kenmerken

Pexels

De resultaten toonden aan dat, voor vergelijkbare scènes, mensen zich minder objecten herinnerden met minder details, maar dat hun locatie nauwkeurig was, wat een hoge mate van nauwkeurigheid in ruimtelijk detail aantoont. Dit betekent dat de reproductie van herinneringen aan gelijksoortige scènes een soort “competitie” op mnemonisch niveau kan activeren, wat resulteert in tekeningen met minder objectgerelateerde details dan tekeningen die herinneringen aan verschillende scènes beschrijven.

In een latere studie in 2023 onderzocht Wilma Bainbridge deze kwestie verder en ontdekte dat semantische details en gemeenschappelijke objecten een veel grotere invloed hebben op onze herinneringen dan eerder werd gedacht. Met behulp van de THINGS-database, die afbeeldingen van gewone, alledaagse voorwerpen verzamelt, ontkrachtte ze de eerdere overtuiging dat het de meest bijzondere en atypische voorwerpen zijn die zich het sterkst in het geheugen inprenten.

Tijdens het onderzoek werden meer dan een miljoen geheugenevaluaties van meer dan 13.000 mensen verzameld op ongeveer 26.000 afbeeldingen van voorwerpen in de database. Na het observeren van de stroom van beelden moesten de deelnemers op een knop drukken wanneer ze een afbeelding herkenden die ze al eerder voorbij hadden zien komen. De resultaten toonden aan dat semantische kenmerken de memorabiliteit van een object bevorderen ten opzichte van de visuele kenmerken.

Het ruimtelijk geheugen blijft meestal behouden

Het ruimtelijk geheugen blijft meestal behouden

Pickpik

Tot slot werd in een ander onderzoek in 2024 onderzocht hoe tekeningen veranderingen in het objectgeheugen, maar niet in het ruimtelijk geheugen, in de loop van de tijd onthullen. Het onderzoek begon met te benadrukken hoe tijd ons geheugen op een belangrijke manier beïnvloedt, maar wilde zich richten op welke elementen de neiging hebben om op de lange termijn bewaard te blijven en welke vervagen.

Ze observeerden honderden tekeningen in twee verschillende experimenten en kwamen tot de conclusie dat bepaalde kenmerken van het geheugen sterk afhankelijk zijn van de tijd, waaronder het "aandeel van objecten die worden onthouden van een scène en de valse herinnering van objecten die niet aanwezig zijn in de oorspronkelijke afbeelding", terwijl het ruimtelijk geheugen zeer accuraat bleek te zijn na de tijd die is verstreken sinds de scène werd ervaren. "We ontdekten ook dat we konden voorspellen welke objecten na verloop van tijd onthouden zouden worden op basis van de locatie, betekenis en saillantie van de objecten."

Interessant, vind je niet?

Advertisement