Is het belangrijk om naast je tanden ook je tong te poetsen? Dit is wat tandartsen zeggen
We weten hoe belangrijk tandenpoetsen is, maar omvat mondhygiëne ook het reinigen van de tong of niet? Dit is de mening van tandartsen.
Mondhygiëne, hoe en wanneer?
Freepik
Een goede mondhygiëne omvat in de eerste plaats gebitsverzorging: het gebruik van een tandenborstel om bacteriën en tandplak te verwijderen beschermt ons tegen tandbederf en tandvleesontstekingen en volgens tandartsen is het ideaal om dit 's ochtends en 's avonds ongeveer twee minuten te doen, met behulp van tandzijde of ragers om voedsel en vuil te verwijderen. Velen vragen zich echter af of het niet ook nodig is om tijdens dit proces tijd te besteden aan het reinigen van de tong.
De mondholte bestaat namelijk niet alleen uit tanden en kiezen en je kunt je afvragen of en vooral hoe de tong bij de hygiëne betrokken moet worden. Maar wat vinden tandartsen? De tong is de “receptionist” van ons organisme en speelt een sleutelrol in het immuunsysteem: bacteriën die zich ophopen op het oppervlak kunnen zich verspreiden naar andere delen van het lichaam.
Het is essentieel om ook je tong te poetsen
Freepik
Volgens tandartsen is het poetsen van de tong niet alleen nuttig, maar absoluut noodzakelijk: als je deze stap overslaat, verwaarloos je een fundamenteel aspect van je mondhygiëne. Waarom? De tong is een vrij groot deel van onze mond en op het oppervlak ervan hopen zich grote hoeveelheden bacteriën op die zich, als ze niet worden verwijderd, kunnen vermenigvuldigen, waardoor kolonies en mogelijke mondproblemen ontstaan. Ziektekiemen en bacteriën hebben de neiging om zich te nestelen in de smaakpapillen, om vervolgens de tanden aan te vallen en mogelijke tandvleesaandoeningen, tandbederf en een slechte adem te veroorzaken.
Als bacteriën in contact komen met zuren in eten en drinken, dreigen ze het tandglazuur aan te tasten en als ze zich ophopen op de tandvleesrand, kan dit op de lange termijn leiden tot parodontitis en mondinfecties. Door je te concentreren op het reinigen van je tong, verminder je hun aanwezigheid, wat ook helpt om het probleem van een slechte adem op te lossen.
Je tong schoonhouden is eigenlijk heel eenvoudig als je een goede mondhygiëneroutine volgt: alleen mondwater gebruiken is niet voldoende, het is noodzakelijk om het reinigingsproces van de mond te voltooien om alle resterende bacteriën te verwijderen.
De tong reinigen: hoe doe je dat?
Freepik
Net als bij de tanden is het voldoende om de tong twee keer per dag te reinigen, vooral 's avonds, om overmatige ophoping 's nachts te voorkomen. Naast een slechte mondhygiëne kunnen bacteriën zich ook ophopen op de tong als gevolg van roken, ingenomen medicijnen of uitdroging die een droge mond veroorzaakt, met een slechte geur tot gevolg (daarom is het belangrijk om voldoende water te drinken). Het reinigen van je tong beschermt je niet alleen tegen een slechte adem en mogelijke infecties: als je de papillen bevrijdt van de aanwezigheid van bacteriën, kun je ook de smaak van voedsel beter waarnemen en de aanmaak van speeksel stimuleren, wat bijdraagt aan een goede spijsvertering.
Als je ervoor kiest om een tandenborstel te gebruiken (sommige hebben zelfs tongschrapers op de achterkant), breng dan een kleine hoeveelheid tandpasta aan en begin met poetsen vanaf de onderkant van de tong naar buiten toe, waarbij je zachte druk uitoefent en heen en weer blijft gaan. Spoel met lauw water of mondwater. Als je liever voor een speciaal schrapertje kiest, leg het dan op de achterkant van de tong en sleep het naar de voorkant, beweeg het daarna in verschillende richtingen om er zeker van te zijn dat je elk deel reinigt. Eindig altijd met spoelen.
Kijk nu in de spiegel naar je tong: als hij roze is en er fris uitziet, heb je het witte laagje verwijderd en heb je weer een goede hygiëne. Maak jij je tong regelmatig schoon of sla je deze stap over?