De uitspraak van een beroemde filosoof is weer in zwang op sociale media: “dit is het teken dat laat zien dat je een genie bent”

Janine image
door Janine

03 Maart 2024

De uitspraak van een beroemde filosoof is weer in zwang op sociale media: “dit is het teken dat laat zien dat je een genie bent”
Advertisement

Er heeft altijd een zekere geheimzinnigheid rond het begrip genie gehangen. Sommigen geloven dat genieën worden geboren, terwijl anderen hard werk, toepassing en constante oefening nodig hebben. Maar waar komt de genialiteit van sommige mensen echt vandaan en hoe herkennen we het? Door de eeuwen heen zijn er veel antwoorden geweest, maar de vraag is mensen blijven fascineren en is zelfs op sociale media terechtgekomen.

Advertisement

Op zoek naar het concept van genialiteit: voorbij het IQ

Op zoek naar het concept van genialiteit: voorbij het IQ

Unsplash

Er wordt al heel lang gesproken over het concept genialiteit en op een gegeven moment zijn er zelfs pogingen gedaan om de kenmerken ervan vast te stellen door middel van “objectieve” metingen. Aan het begin van de 20e eeuw introduceerde Alfred Binet wat later de IQ-test zou worden. Natuurlijk werd de test volgens Binet gebruikt om leerlingen te identificeren die ondersteuning op school nodig hadden, maar door de jaren heen is de functie ervan vervormd en ondergeschikt gemaakt aan het idee dat intelligentie en genialiteit meetbaar en identificeerbaar zijn.

Terwijl de geschiedenis de ongegrondheid en nutteloosheid van IQ tests heeft bewezen, hebben zelfs sommige individuen die als geniaal worden beschouwd bewezen dat IQ weinig te maken heeft met genialiteit. Volgens velen heeft een genie worden veel meer te maken met een hardnekkig streven naar uitmuntendheid, met een grote dosis passie en vastberadenheid. Studie en constante oefening kunnen de hersenen wel degelijk vormen, het geheugen en de zenuwverbindingen verbeteren. Maar is dat genoeg?

Advertisement

Identikit van het moderne genie

Identikit van het moderne genie

Wikimedia Commons- Public Domain

Vandaag de dag is een genie dus niet alleen een individu met superieure vaardigheden, maar ook een persoon die een unieke levenservaring heeft gehad, niet altijd een positieve. Om een beeld te schetsen van het moderne genie: dit zijn individuen die zich vaak buitenstaander voelen tussen andere mensen en een altijd actieve geest hebben. Ze zijn altijd op zoek naar perfectie en kennis en hoewel ze lui lijken, zijn ze extreem actief met hun geest. Bijgevolg is interactie met een persoon die de eigenschappen van een genie vertoont, ongeacht zijn IQ, niet altijd gemakkelijk. Integendeel, het kan heel uitdagend zijn voor beiden, zoals blijkt uit het leven van genieën die we allemaal kennen, zoals Albert Einstein.

Kun je een genie herkennen?

Zoals we in de inleiding al zeiden, is de vraag of het mogelijk is om genialiteit te herkennen ook op sociale netwerken terechtgekomen. De filosoof Juan de Medeiros spreekt er bijvoorbeeld over in een video die viraal is gegaan, waarin hij begint met enkele uitspraken van Arthur Schopenhauer. Zoals de Medeiros meldt, kun je met talent een doel raken dat niemand anders kan raken. Aan de andere kant stelt genialiteit iemand in staat een doel te raken dat niemand anders kan zien. Afgezien van het citaat is genialiteit dus het vermogen om te zien wat anderen niet kunnen zien.

Tot op de dag van vandaag kunnen we zeggen dat geniaal zijn betekent dat je een balans moet vinden tussen aangeboren talent, niet-aflatende toewijding en een gedurfde visie op de wereld. Het is dus niet alleen een kwestie van genetische erfenis of hoge testscores, maar van een niet aflatende vastberadenheid om uitmuntendheid te bereiken. En dit is niet voor iedereen weggelegd.

Advertisement