De reden waarom de pitten van avocado’s enorm groot zijn vergeleken met die van andere vruchten

Janine image
door Janine

23 Februari 2024

De reden waarom de pitten van avocado’s enorm groot zijn vergeleken met die van andere vruchten
Advertisement

De avocado is een zeer gewaardeerde exotische vrucht met geweldige eigenschappen, maar met een merkwaardige bijzonderheid: de pitten lijken overdreven groot vergeleken met andere vruchten. Waarom is dat?

Advertisement

De eigenschappen van de avocado, een exotische Amerikaanse vrucht

De eigenschappen van de avocado, een exotische Amerikaanse vrucht

Pixabay

De avocado is een tropische vrucht die typisch is voor Midden- en Zuid-Amerika, maar wordt geteeld en gegeten in verschillende delen van de wereld waar het klimaat dit mogelijk maakt. De ruwe, donkergroene schil omsluit lichtgroen vruchtvlees met een romige, boterachtige consistentie en een uiterst delicate smaak. Bij de consumptie moet rekening worden gehouden met de grote hoeveelheid calorieën, maar ook met de belangrijke voedingsstoffen die het bevat, zoals vitamine K, C, E en B, vezels, antioxidanten, kalium en gezonde vetten.

In de keuken kan het gebruikt worden in salades, alleen gegeten worden als laatste onderdeel van een maaltijd of op een sneetje brood gesmeerd worden als snel en voedzaam tussendoortje. Maar naast het gezonde vruchtvlees zit er, eenmaal gesneden en geopend, ook een verbluffend grote pit in, veel groter dan in andere vruchten. Waarom?

Het is bekend dat zaden in de natuur bedoeld zijn om door de wind te worden verspreid en niet door dieren, zodat ze weer in de grond terechtkomen om nieuwe bomen en vruchten te produceren. Die van avocado’s lijken zich echter niet voor dit doel te lenen, omdat ze te groot en te zwaar zijn. Wat is dan de echte reden?

Advertisement

Avocado zat in het dieet van de inmiddels uitgestorven reuzenluiaard

Avocado zat in het dieet van de inmiddels uitgestorven reuzenluiaard

Nobu Tamura/Wikimedia commons - CC BY-SA 4.0

In feite zijn avocadopitten zo groot omdat ze in een ver verleden dienden als hoofdvoedsel voor een wezen dat nu is uitgestorven. We hebben het over de reuzenluiaard, die meer dan 12.000 jaar geleden in Zuid-Amerika leefde. Zowel de vrucht als het dier evolueerden op hetzelfde moment, toen deze plantenetende wezens van de soort Lestodon of Megatherium een omvang bereikten die die van olifanten benaderde.

Door deze grootte waren ze in staat om avocado's door te slikken, inclusief de pitten, die beschermd door het vruchtvlees door het lichaam gingen, zonder dat dit problemen opleverde voor deze enorme wezens. De aanwezigheid van reusachtige dieren op veel continenten droeg bij aan de omgeving en de natuur om hen heen, wat ook leidde tot de ontwikkeling van fruit dat geschikt was voor hun voeding en spijsvertering. Dit is de reden waarom avocado's in omvang toenamen, waardoor ze aan de voedingsbehoeften van deze grote dieren voldeden en hun “reproductie” aan hen toevertrouwden. Uiteraard transporteerden grote zoogdieren de pitten, wat de verspreiding ervan bevorderde.

Wat gebeurde er met avocado's na het uitsterven van de reuzenluiaard?

Wat gebeurde er met avocado's na het uitsterven van de reuzenluiaard?

Pixabay

De avocado was daarom, net als andere oude gigantische vruchten, de ideale maaltijd voor enorme en plantenetende dieren. Op een gegeven moment stierven de gigantische luiaards echter uit, waarschijnlijk als gevolg van predatie door andere dieren uit Noord-Amerika. Wat gebeurde er op dat moment met de planten en vruchten die zich specifiek hadden ontwikkeld om zich aan te passen aan het dieet van deze wezens?

Niemand zorgde meer voor het transport en de verspreiding van hun zaden en velen werden vergeten, zoals de koffieplant uit Kentucky, waarvan de vruchten niet bijzonder smakelijk zijn en stoffen bevatten die schadelijk zijn voor veel moderne dieren. De avocado was echter niet alleen interessant voor grote herbivoren, maar ook voor mensen die de teelt en de verspreiding over de hele wereld ervan “overnamen”, ook al bleven de zaden even groot als duizenden jaren geleden voor het onderhoud van de megafauna.

Kende jij de geschiedenis van de avocado en zijn ongelooflijk grote pitten?

Advertisement