Korte ontmoetingen hebben grote voordelen: waarom praten met onbekenden goed voor ons is

Janine image
door Janine

21 Februari 2024

Korte ontmoetingen hebben grote voordelen: waarom praten met onbekenden goed voor ons is
Advertisement

Praten met onbekenden wordt altijd als een unieke ervaring beschouwd. Sommigen zijn er bang voor, misschien uit verlegenheid of wantrouwen, terwijl anderen het prettig vinden. Onderzoek heeft bevestigd hoe interacties met onbekenden een positieve invloed hebben op iemands humeur en persoonlijkheid. Laten we eens kijken in welke zin en onder welke omstandigheden.

Advertisement

Waarom willen we niet met vreemden praten?

Waarom willen we niet met vreemden praten?

Freepik

De antwoorden op de titelvraag zijn verschillend en hebben te maken met sociale angsten, persoonlijke onzekerheden, invloeden van technologie op ons dagelijks leven, enzovoort. Volgens onderzoek uitgevoerd door Gillian Sandstrom van de afdeling Psychologie van de Universiteit van British Columbia, wegen de voordelen van interactie met vreemden in werkelijkheid op tegen alle redenen die ons ervan weerhouden dit te doen. In de samenvatting van het onderzoek lezen we:

"Elke dag hebben we de kans om potentieel onpersoonlijke en instrumentele uitwisselingen om te zetten in authentieke sociale interacties, en de literatuur over geluk suggereert dat we daar baat bij zouden kunnen hebben. Met andere woorden: het behandelen van een dienstverlener alsof hij een bekende is, dat wil zeggen als een zwakke band, zou ons gelukkiger kunnen maken.

Maar waarom willen we dan niet met vreemden praten? Zoals we al zeiden, zijn er verschillende redenen. We onderschatten vaak hoeveel waarde anderen aan ons hechten, sociale bezorgdheid geeft ons vaak een ongemakkelijk gevoel. Sommige mensen zijn bang om sociale normen te overtreden of niet te weten wat ze moeten zeggen, terwijl anderen niet beoordeeld willen worden. Ook belangrijk is de kwestie van wantrouwen, die samenhangt met die van vooroordelen en oordelen over esthetiek, om nog maar te zwijgen over de impact van smartphones. En hoe zit het met de voordelen?

Advertisement

Een experiment daagt onze overtuigingen uit

Een experiment daagt onze overtuigingen uit

Pexels

Veel onderzoekers hebben zich afgevraagd of interacties met vreemden voordelen hebben. Met name de twee onderzoekers Nicholas Epley en Juliana Schroeder voerden een experiment in die richting uit. Ze vroegen een aantal forenzen om interacties met vreemden in het openbaar vervoer en wachtkamers uit te proberen. In bijna alle gevallen vonden ze enige terughoudendheid vanwege de overtuiging dat de interactie niet goed zou gaan. Misschien zou de onbekende het gesprek afwijzen en zou de stemming dienovereenkomstig verslechteren.

Onnodig te zeggen dat de resultaten van het experiment het tegenovergestelde lieten zien: vreemden reageerden nieuwsgierig op de interacties en de gesprekken duurden langer dan gevraagd. Het is geen toeval dat de studie van Epley en Schroeder de titel Mistakenly seeking solitude draagt, oftewel Per ongeluk de eenzaamheid zoeken.

Korte ontmoetingen hebben grote voordelen: waarom praten met vreemden goed voor ons is

Korte ontmoetingen hebben grote voordelen: waarom praten met vreemden goed voor ons is

Pexels

Zoals Gillian Sandstrom zelf aangeeft, hoeven gesprekken met vreemden niet onnatuurlijk lang of complex te zijn. Ook als ze kort zijn, kunnen interacties met vreemden leiden tot verschillende sociale voordelen voor het individu, zoals het vergroten van iemands gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen, of het verbeteren van iemands humeur gedurende de dag. Minimale sociale interacties, zoals een glimlach of een uitwisseling van een paar woorden, hebben een niet te verwaarlozen invloed op ons humeur. Kortom: korte ontmoetingen leveren grote voordelen op.

Concluderend is de terughoudendheid om interacties met vreemden te hebben volkomen begrijpelijk. Of het nu wordt gedaan uit verlegenheid, wantrouwen of het zoeken naar efficiëntie, het is een normale reactie vanwege ieders karakter. Niettemin bestaat er geen twijfel over dat interacties met anderen voordelen kunnen opleveren voor het humeur en het zelfvertrouwen. Zelfs als het maar kort is.

Advertisement