Alcohol om te drinken en desinfecterende alcohol: waarom kan er maar één worden gedronken?

Janine image
door Janine

01 November 2023

Alcohol om te drinken en desinfecterende alcohol: waarom kan er maar één worden gedronken?
Advertisement

Alcohol is een vloeibare stof waarmee we onder verschillende omstandigheden in aanraking komen en die we op verschillende manieren kunnen gebruiken. Maar waarom kunnen we het in sommige gevallen wel innemen en in andere gevallen niet, en wat zijn de verschillen tussen alcohol die gedronken kan worden en alcohol die absoluut niet geconsumeerd mag worden?

Advertisement

Alcohol om te drinken en desinfecterende alcohol: er is een verschil

Alcohol om te drinken en desinfecterende alcohol: er is een verschil

Pixabay

Er is niets mis met af en toe een drankje drinken met vrienden, zolang je maar niet hoeft te rijden en niet overmatig consumeert. Zoals we weten heeft alcohol psychoactieve effecten op ons zenuwstelsel, waardoor we in een staat van dronkenschap terechtkomen als we er in overvloed van consumeren. Deze hoeveelheid kan variëren afhankelijk van de lichaamsgrootte, de individuele gevoeligheid, hoeveel we aten voordat we dronken en vele andere factoren.

Maar als alcohol in cocktails kan worden geconsumeerd, hoewel met mate, waarom is hetzelfde dan niet toegestaan ​​met alcohol voor desinfecterende doeleinden? Zijn er substantiële verschillen tussen deze twee vloeibare stoffen, zo groot dat de ene wel en de andere niet consumeerbaar is? Ja, dat klopt, ook al hebben ze dezelfde naam.

Advertisement

Ethylalcohol en isopropylalcohol: de verschillende toepassingen

Ethylalcohol en isopropylalcohol: de verschillende toepassingen

Pexels

De alcohol die we kunnen drinken en die we in drankjes aantreffen is ethanol, terwijl het ontsmettingsmiddel isopropylalcohol is, dat we als ontsmettingsmiddel gebruiken. Hoewel ze dezelfde gemeenschappelijke naam hebben, namelijk “alcohol”, zijn het twee verschillende chemische stoffen, met even verschillende doeleinden. Dus als je je ooit hebt afgevraagd of de alcohol in wodka dezelfde is als die in je handgel, dan is het antwoord nee. Gangbare ontsmettingsmiddelen bevatten isopropylalcohol, ook wel gedenatureerde alcohol genoemd: deze stof kan bij inslikken ernstige gevolgen hebben en heeft, in tegenstelling tot een cocktail, geen “wijzigende" kracht. Ethanol daarentegen kan worden ingenomen en zit in sterke drank die is gedistilleerd uit graan, zoals whisky. In slijterijen vind je flessen met 90%, die op de markt worden gebracht om alcoholische dranken te bereiden, maar het kan ook aanwezig zijn in producten voor desinfecterende doeleinden. In dit geval kan het echter een zeer negatief effect hebben als het wordt ingenomen.

In werkelijkheid hebben de twee stoffen een structuur die niet veel van elkaar verschilt, maar het is de chemische variatie die ervoor zorgt dat ethylalcohol drinkbaar en isopropylalcohol niet. Wanneer ze echter worden aangetroffen in producten zoals desinfecterende middelen, is hun functie identiek: ze elimineren virussen en bacteriën en vernietigen lipiden en eiwitten, zolang ze maar in een voldoende concentratie aanwezig zijn, tussen de 65 en 95%.

Daarom mogen we ethylalcohol drinken, maar desinfecterende alcohol niet

Daarom mogen we ethylalcohol drinken, maar desinfecterende alcohol niet

Pixabay - NeoBatfreak/Wikimedia commons (edit)

Ethanol is meer dehydraterend en kan de huid droger en schraler maken, terwijl isopropyl, dat sneller verdampt, niet dezelfde werking heeft en dankzij deze kwaliteit ook geschikter is voor het reinigen van elektronische apparaten. Bovendien kreeg het in de jaren ’20 de naam "gedenatureerde alcohol", toen het werd gebruikt in smeersels om op de huid te wrijven om de genezing te bevorderen. In die tijd werd het geprezen en gewaardeerd, in tegenstelling tot ethanol, dat zelfs verboden was. Daarom wordt isopropylalcohol over het algemeen gebruikt als antisepticum en is het aanwezig in veel ontsmettingsmiddelen en vlekverwijderaars dankzij de antimicrobiële en schimmelwerende eigenschappen. Het gebruik van 100% wordt vermeden, waarbij de voorkeur wordt gegeven aan lagere percentages, zoals we hebben gezien, aangezien hoe hoger het is, hoe sneller het verdampt, wat daarom niet de eliminatie van ziektekiemen garandeert.

Ethanol is uiteindelijk veilig voor menselijke consumptie als het in gematigde hoeveelheden wordt ingenomen. Dit organische molecuul is samengesteld uit koolstof, waterstof en zuurstof, terwijl isopropylalcohol vaak additieven zoals bitterstoffen bevat om inname te voorkomen. De concentraties ethanol in cocktails kunnen variëren afhankelijk van het soort drankje en hoe “sterk” je het wilt maken, maar de percentages kunnen variëren van 5% tot 40%. Ethanol is geschikt voor menselijke consumptie, zij het met mate, zodat onze stofwisseling het kan afbreken. De lever verwerkt alcohol via een oxidatieproces, waardoor het wordt omgezet in een minder schadelijke stof voor het lichaam, acetaldehyde, en ten slotte in azijnzuur, dat van nature in ons lichaam aanwezig is. In tegenstelling tot isopropyl, maar ook methanol, heeft het daarom een ​​lage toxiciteit en wordt het al duizenden jaren geconsumeerd via bier, wijn en andere sterke dranken, waardoor generaties een natuurlijke tolerantie kunnen ontwikkelen. Gedenatureerde alcohol wordt op een andere manier verwerkt door de lever, die het omzet in aceton, een zeer giftige stof voor het lichaam.

Kende jij het verschil tussen deze twee soorten alcohol?

Advertisement