Arachnofobie: de reden voor de extreme angst voor spinnen en de oplossingen om deze te overwinnen

Janine image
door Janine

22 Oktober 2023

Arachnofobie: de reden voor de extreme angst voor spinnen en de oplossingen om deze te overwinnen
Advertisement

Spinnen zijn heel gewone dieren, maar voor sommigen vertegenwoordigen ze een echte nachtmerrie: de ongecontroleerde angst voor deze kleine wezens wordt arachnofobie genoemd en kan heel moeilijk te beheersen zijn. Maar wat zijn de oorzaken ervan en is het mogelijk om dit te overwinnen? Laten we er meer over te weten komen.

De onbeschrijfelijke angst voor spinnen lijkt misschien onoverkomelijk

De onbeschrijfelijke angst voor spinnen lijkt misschien onoverkomelijk

Pexels

Spinnen zijn uiterst gewone en aanpasbare dieren, wijdverspreid in veel habitats, variërend van woestijnen tot regenachtige gebieden, van bergen tot de zee. Inclusief de huizen van mensen, waar ze een zeer nuttige functie vervullen: het vangen van ongewenste insecten via hun geweven webben. Vaak zijn zelfs deze spinachtigen echter niet welkom, vooral niet door mensen die er echt bang voor zijn: het dunne lichaam, de talrijke lange benen en de snelle bewegingen kunnen op velen indruk maken, maar alleen degenen die lijden aan arachnofobie, raakt letterlijk in paniek bij het zien ervan.

Ondanks hun belang voor het ecosysteem is dit soms geen voldoende argument om er niet bang voor te zijn: hoewel de 45.000 bekende soorten voor het grootste deel absoluut onschadelijk zijn voor onze gezondheid, hebben spinnen de kracht om sommige mensen op onbeschrijfelijke wijze bang te maken. Waarom?

Advertisement

Oorzaken van arachnofobie: waarom sommige mensen doodsbang zijn voor spinnen

Oorzaken van arachnofobie: waarom sommige mensen doodsbang zijn voor spinnen

Pixabay

De intense angst voor spinnen heeft, zoals we al zeiden, een specifieke naam: arachnofobie. Zoals vaak gebeurt, lijken fobieën onlogisch en ongemotiveerd, dat wil zeggen buitensporig in vergelijking met het werkelijke gevaar dat we lopen. Het beperkt zich dus niet tot een eenvoudig gevoel van angst, maar tot een echte paniek die niet onder controle kan worden gehouden, wat een aanzienlijke impact kan hebben op de kwaliteit van het dagelijks leven en aanzienlijk ongemak kan veroorzaken. De oorzaken zijn niet helemaal duidelijk, maar volgens deskundigen kan het gaan om:

  • Angststoornissen: als je een familiegeschiedenis van angst hebt of vatbaar bent voor deze aandoening, is de kans groter dat je arachnofobie ontwikkelt.
  • Imitatie: als we tijdens de kindertijd zagen dat een ouder of volwassene overdreven bang werd in de aanwezigheid van een spin, zouden we hun reactie kunnen opslaan en nadoen.
  • Trauma: Een negatieve of traumatische ervaring met een spin kan deze aandoening veroorzaken.
  • Amygdala: als dit deel van de hersenen een genetisch defect heeft, kan de angst die we voelen intenser zijn dan normaal.

Om een episode van ​​arachnofobie te veroorzaken is de aanblik van een spin, zowel echt als gefotografeerd, voldoende, maar ook de aanblik van een spinnenweb of simpelweg gedachten en gesprekken over spinachtigen. Degenen die aan deze aandoening lijden, hebben de neiging om toenemende angst te ervaren bij de gedachte aan de aanwezigheid van een spin, wat leidt tot concentratieproblemen en zelfs slapeloosheid als hun brein op deze wezens is gericht. Het percentage mensen dat aan arachnofobie lijdt is niet erg hoog; het wordt geschat op ongeveer 3-15% van de bevolking en treft vrouwen meer dan mannen. De aandoening kan op elke leeftijd voorkomen, maar ontstaat vaker tijdens de kindertijd.

Hoe arachnofobie te overwinnen en de angst voor spinnen te verslaan

Hoe arachnofobie te overwinnen en de angst voor spinnen te verslaan

Freepik

Naast de ongecontroleerde angst die je voelt, manifesteert de intense angst voor spinnen zich op een vergelijkbare manier als die voor een paniekaanval, met zweten of trillen, snelle hartslag, gebrek aan lucht of hyperventilatie, duizeligheid, leegte in de maag en droge mond, maar gedrag zoals schreeuwen en huilen kan aanwezig zijn, wat vaker voorkomt bij kinderen, maar niet alleen. Normaal gesproken vermijden arachnofobische mensen risicovolle plaatsen en moeten ze vanwege hun angst activiteiten of sociale bijeenkomsten soms opgeven.

Een arts kan arachnofobie diagnosticeren en onderscheiden van een eenvoudige angst, door middel van tests die gericht zijn op het verifiëren van de duur van de angst, in hoeverre deze iemands leven en gedrag beïnvloedt en hoe vaak deze zich manifesteert. Er zijn methoden om dit probleem te beheersen en te behandelen, die tegelijkertijd kunnen worden toegepast:

Cognitieve gedragstherapie: het is nuttig om de stoornis met woorden aan te pakken, dat wil zeggen door de gemoedstoestand te beschrijven ten aanzien van de angst die men voelt, de daarmee samenhangende gedachten en het gedrag dat men uitvoert. Zo krijg je meer informatie over de fobie die je ervaart, kun je deze onder ogen zien in plaats van vermijden en je denkpatroon veranderen.

Blootstellingstherapie: deze aanpak heeft tot doel de fobie ongevoelig te maken, waardoor de persoon geleidelijk dichter bij de spin komt. Dit proces zal constant zijn en herhaald worden, met een stijging in niveau naarmate je resultaten behaalt, totdat je je volledig op je gemak voelt in de aanwezigheid van een spinachtige en er zelfs een in je hand kunt houden, en ontdekt dat er niets te vrezen valt.

Heb jij last van arachnofobie of ken je iemand die een diepe angst heeft voor spinnen?

Advertisement