Wetenschappers ontdekken hoeveel ons immuunsysteem weegt: het resultaat is indrukwekkend

Janine image
door Janine

29 November 2023

Wetenschappers ontdekken hoeveel ons immuunsysteem weegt: het resultaat is indrukwekkend
Advertisement

Hoeveel weegt ons immuunsysteem? Is het mogelijk om het te kwantificeren? Blijkbaar wel en een wetenschappelijk onderzoek is erin geslaagd. Het antwoord is merkwaardig en vergelijkbaar met een exotisch fruit. Laten we de details bekijken.

Advertisement

Hoe werkt het immuunsysteem?

Hoe werkt het immuunsysteem?

Reytan- Courtesy: Department of Histology, Jagiellonian University Medical College/CC BY-SA 3.0

Ons immuunsysteem is het biologische systeem dat verantwoordelijk is voor de bescherming tegen aanvallen door ziekteverwekkers, zoals virussen en bacteriën. Het spreekt voor zich dat het belang ervan fundamenteel is, evenals de correcte werking ervan. Maar hoe is het georganiseerd en gevormd? Het bestaat uit organen, weefsels en cellen en werkt op een gecoördineerde manier om eventuele bedreigingen te herkennen en tegen te gaan. Bloedcellen, inclusief witte bloedlichaampjes, spelen een sleutelrol in de immuunrespons, terwijl lymfoïde organen, zoals de milt en lymfeklieren, dienen als centra voor het filteren en produceren van immuuncellen. De immuunrespons is essentieel om de homeostase te behouden en het lichaam tegen ziekten te beschermen. Er is een specifieke tak van het onderzoek, immunologie genaamd, die zich verdiept in de afweer van het lichaam tegen ziekten.

Deze tak fascineert talloze wetenschappers die, na de ontdekking van antilichamen en de formulering van vaccins om een ​​reeks pathologieën en infecties uit te roeien, hun onderzoek voortzetten en benadrukken hoe extreem complex het immuunsysteem is. Een recente studie besloot zich te concentreren op een nieuw aspect, namelijk het gewicht ervan in het menselijk lichaam, en voegde een belangrijk stukje toe aan de ingewikkelde puzzel die ons elke dag beschermt tegen mogelijke risico's voor onze gezondheid.

Advertisement

Dit is hoeveel ons immuunsysteem weegt

Dit is hoeveel ons immuunsysteem weegt

Pixabay

Er zijn ongeveer 1,8 biljoen cellen in ons immuunsysteem, zo bleek uit de studie, die voortdurend werken om ons te beschermen tegen agressie, door het lichaam circuleren op zoek naar mogelijke indringers en alarm slaan wanneer dat nodig is. Onder de onbetwiste hoofdrolspelers vinden we witte bloedcellen, ook wel leukocyten genoemd, die ziekteverwekkers identificeren en elimineren. Ze zijn verdeeld over neutrofielen, die als eerste het gebied bereiken waar de infectie zich bevindt, T-lymfocyten, die de geïnfecteerde cellen identificeren en de juiste immuunrespons organiseren, en B-cellen, die de antilichamen produceren die nodig zijn om virussen en bacteriën te vernietigen. 

Naast cellen omvat het immuunsysteem echter ook organen, moleculen en weefsels die synergetisch samenwerken om onze gezondheid te behouden: het lymfestelsel transporteert immuuncellen, de milt elimineert aangetaste cellen en houdt geïnfecteerde cellen vast, en de thymus, die zich boven de hartspier bevindt, leert T-cellen elkaar te herkennen om geen gezonde cellen aan te vallen (en daardoor zogenaamde auto-immuunziekten te activeren).

Al deze elementen samen wegen evenveel als een anas, zo heeft een onderzoek vastgesteld. Precies: ons immuunsysteem heeft hetzelfde gewicht als de bekende tropische vrucht, namelijk zo’n 1,2 kilogram. Bioloog Ron Sender en zijn collega's van het Weizmann Institute of Science, in Israël, baseerden hun schatting op het model van een man van 70 kg tussen de 20 en 30 jaar oud. “Ondanks de grote hoeveelheid onderzoek waarin het menselijke immuunsysteem vanuit verschillende gezichtspunten wordt bestudeerd, is een alomvattende telling van de verspreiding en massa van verschillende soorten immuuncellen noodzakelijk.” De grootste vraag van de onderzoekers was welk orgaan dient als het grootste reservoir van immuuncellen in ons lichaam: het maag-darmkanaal of de lymfeklieren.

Hoe immuuncellen in ons lichaam worden verdeeld

Hoe immuuncellen in ons lichaam worden verdeeld

Freepik

Bovendien ontdekte het team hoe snel onze cellen zichzelf vernieuwen: de cellen die de darm bekleden leven slechts een paar dagen, die in het bloed worden na een paar maanden vervangen, terwijl andere, zoals neuronen, een vrijwel onbeperkte levensduur hebben. Het team van Sender schatte de hoeveelheid immuuncellen in het lichaam, voortbouwend op eerdere bevindingen, en merkte op hoe het aantal kan veranderen op basis van iemands geslacht, leeftijd, gewicht en infecties.

Het resultaat benadrukte dat het hoogste percentage immuuncellen zich in het lymfestelsel en het beenmerg bevindt, en dus niet in het maag-darmstelsel.

Als we de lichaamsverhoudingen in ogenschouw nemen, blijkt dat een vrouw tussen de twintig en dertig jaar, die 60 kg weegt, ongeveer 1,5 biljoen immuuncellen heeft van ongeveer één kilo, terwijl een kind er per ongeveer 600 gram gewicht een biljoen heeft. Dit is exclusief auto-immuunziekten, die vooral vrouwen treffen, terwijl bij kinderen het immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld is. Hoewel lymfocyten 40% van de immuuncellen vertegenwoordigen, beslaat hun gewicht slechts 15% "van de hele ananas", terwijl neutrofielen nog eens 40% uitmaken. In de darm hebben we slechts 3% en in het bloed 2% van alle immuuncellen. Er zijn echter plasmacellen in de darm en dit zorgt voor een directere immuunrespons.

Het immuunsysteem verdedigt ons, maar wij moeten het ook beschermen

Het kennen van het gewicht van het immuunsysteem verrijkt het bewustzijn van het belang ervan voor ons welzijn: ondanks dat het verspreid en verborgen is in het lichaam, is de aanwezigheid ervan prominent, onvermoeibaar en fundamenteel om ons te beschermen tegen ziekteverwekkers en het is essentieel om het op zijn beurt te beschermen. Hoe? Een uitgebalanceerd, voedingsrijk dieet, regelmatige lichaamsbeweging en een gezonde levensstijl zijn de sleutels tot het functioneren ervan, samen met:

  • Voldoende hydratatie: water helpt ons gifstoffen te verwijderen, dus het is belangrijk om voldoende te drinken;
  • Voldoende rust: minimaal 7/9 uur per nacht slapen helpt het immuunsysteem op te laden;
  • Hygiëne: je handen minstens twintig seconden wassen en je gezicht niet aanraken voordat je dit doet, is een goede regel om infecties op afstand te houden;
  • Stressbeheersing: je ontspannen bevordert een gezond immuunsysteem, dat verzwakt kan raken door chronische stress.

Hoe zorg jij voor je immuunsysteem, vooral in perioden die gevoeliger zijn voor seizoensziekten?

Advertisement