Veel mensen geven toe dat ze zich de betekenis van deze en andere verkeersborden niet meer herinneren: en jij?

Janine image
door Janine

02 Maart 2024

Veel mensen geven toe dat ze zich de betekenis van deze en andere verkeersborden niet meer herinneren: en jij?
Advertisement

Of we nu in de auto zitten, op de fiets of zelfs te voet: we zien dagelijks veel verschillende verkeersborden. Met sommige hebben we geleerd vertrouwd te raken, terwijl andere een complex raadsel blijven om te ontcijferen, tenzij we ze onlangs hebben bestudeerd. Laten we dus eens kijken wat ze zijn, wat ze zeggen en waar ze vandaan komen, met een blik op de toekomst van verkeersborden.

Advertisement

De geschiedenis van verkeersborden

De geschiedenis van verkeersborden

Pexels

Als je naar een primitieve vorm van verkeersborden zou willen kijken, zou je terug kunnen gaan naar de Romeinse tijd, waar mijlpalen de afgelegde afstanden aangaven. Maar het is vanaf de negentiende eeuw dat het groeiende aantal transportmiddelen het noodzakelijk heeft gemaakt om duidelijkere borden te hebben dan de borden die in gebruik waren. Tussen het einde van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw begonnen zich daarom specifieke verkeersborden te verspreiden die geschikt waren voor de nieuwe circulatie van de moderne wereld.

De eerste tekens die sterk leken op degenen die we vandaag de dag gewend zijn, verschenen in 1926, met de Conventie van Genève, die gestandaardiseerde symbolen en vormen introduceerde. Als we het hebben over driehoekige of cirkelvormige borden, blauwe en rode kleuren, verboden en voorschriften, begint het allemaal in Genève. Precies, inclusief de tekenen die mensen het moeilijkst kunnen onthouden, maar die we elke dag zien.

Advertisement

De tekenen die mensen zich niet herinneren

De tekenen die mensen zich niet herinneren

Pexels

Laten we de vreemdste borden die de straten over de hele wereld vullen even voor wat te zijn, hier hebben we het over de verkeersborden die we elke dag zien, maar waarvan velen zich de betekenis niet meer herinneren. Dit zijn de signalen die mensen zich niet herinneren:

Verbodsbord. Als je ernaar kijkt, is het een heel eenvoudig bord – een witte ronde vorm met een rode omtrek – maar wat geeft het aan? Het transitverbod regelt het verbod op toegang tot een weg door het aangegeven vervoermiddel op bepaalde tijden, indien aanwezig.

Verboden richting. Conceptueel vergelijkbaar met het verbodsbord, onderscheidt de verboden richting zich in de eerste plaats van de andere omdat het een rood cirkelvormig bord is met een witte rechthoek in het midden. Het verbiedt het voortbewegen in een bepaalde richting en bevindt zich in eenrichtingsstraten.

Verboden te parkeren. Het ronde bord met rode rand en schuine lijn op een blauwe achtergrond geeft aan dat parkeren op dat gedeelte van de weg niet is toegestaan. Dat wil zeggen dat je de motor niet mag afzetten en parkeren, terwijl stoppen wel is toegestaan.

Hoe zullen de verkeersborden van de toekomst zijn?

Hoe zullen de verkeersborden van de toekomst zijn?

Unsplash

Zoals we hebben gezien, behoren drie van de meest voorkomende verkeersborden ook tot de borden waarvan de betekenis veel mensen ontgaat. Het is echter niet zeker dat deze, samen met de signalen uit 1926, de komende jaren zullen blijven bestaan. Technologische innovaties, veranderingen in onze manieren van verplaatsen en nieuwe soorten voertuigen kunnen de manier veranderen waarop we informatie onderweg ontvangen.

Kortom, om te begrijpen hoe de bewegwijzering van de toekomst eruit zal zien, is het noodzakelijk om te kijken naar hoe we ons vandaag verplaatsen en naar de verschillen met de verplaatsingen van morgen. Augmented reality en zelfrijdende voertuigen zullen een belangrijke rol spelen, evenals slimme steden die we tot nu toe alleen in science fiction hebben gezien en die onze toekomst zouden kunnen bevolken. Zelfs daar zullen er verkeersborden zijn die mensen bestuderen, elke dag zien en ze zich vervolgens niet meer herinneren.

Advertisement