De nieuwe hobby op sociale media is niet voor bangeriken: voltooide legpuzzels bij de randen omhoog houden zonder ze te breken

Janine image
door Janine

01 Maart 2024

De nieuwe hobby op sociale media is niet voor bangeriken: voltooide legpuzzels bij de randen omhoog houden zonder ze te breken
Advertisement

Legpuzzels maken is leuk, maar als ze klaar zijn kun je meer doen: ze optillen als een vel papier zonder dat ze breken - de nieuwe “social-mania”.

Advertisement

Legpuzzels: nadat je ze hebt gemaakt, kun je ze optillen

Legpuzzels: nadat je ze hebt gemaakt, kun je ze optillen

togethxr/Instagram

Het maken van legpuzzels is een leuk tijdverdrijf voor zowel volwassenen als kinderen: elk stukje in elkaar proberen te passen om een ontwerp te vormen, dat als het klaar is kan worden ingelijst en aan de muur gehangen, om uit elkaar halen om het spel opnieuw te beginnen of het zo laten zoals het is. Op sociale media is er echter een nieuwe trend ontstaan: het met beide handen vastpakken en optillen zonder het te breken, oftewel de verschillende stukjes bij elkaar zien te houden.

Dit is geen gemakkelijke taak en verschillende gebruikers hebben het geprobeerd. Er verscheen met name een filmpje op de Instagram-pagina togethxr dat verschillende mensen inspireerde om de merkwaardige poging na te doen. In de video in kwestie laat een meisje haar - succesvolle en niet succesvolle - pogingen zien om verschillende puzzels met haar handen “op te tillen”, die in sommige gevallen uiteindelijk uit elkaar vielen. In andere gevallen bleven ze echter intact, wat het meisje de complimenten opleverde van het sociale publiek.

Advertisement

Hoe houd je een puzzel bij elkaar en til je hem op zonder hem te breken?

Hoe houd je een puzzel bij elkaar en til je hem op zonder hem te breken?

togethxr/Instagram

Deze "hobby" leek de auteurs van de betreffende pagina zo leuk dat ze het fragment deelden door gebruikers een vraag te stellen: "Weet iemand waar ik een stapel voltooide puzzels kan kopen, zodat ik dit kan oefenen?" Na de lange inspanning om een moeilijke puzzel af te maken, is het misschien niet leuk om te zien hoe de verschillende stukjes uit elkaar vallen bij een poging om de puzzel op te tillen. Gewoonlijk vragen puzzelliefhebbers zich af wat de beste manier is om ze te lijmen, zodat ze niet uit elkaar vallen en ook na verplaatsing intact blijven.

In sommige gevallen is het eindresultaat net een kunstwerk, een klein meesterwerk dat je wilt bewaren. Dit kan worden bereikt door bijvoorbeeld geschikte transparante lijm op de voor- en achterkant te gebruiken en de puzzel vervolgens op een dikke en stevige ondersteuning te bevestigen. Na verloop van tijd kan de lijm verslechteren, waardoor de stukjes van elkaar loslaten, daarom is het aan te raden om een lijst te gebruiken om ze bij elkaar te houden. Voordat je met de lijm aan de slag gaat, kun je het beste een vel bakpapier of waspapier onder de puzzel leggen om te voorkomen dat deze aan de ondersteuning blijft plakken.

Als je daarentegen, voordat je je puzzel opplakt, deze uitdaging te proberen, wat is dan de truc om de puzzel op te tillen en intact te laten?

Puzzels optillen zonder ze te breken: een populaire hobby

Zoals met alles is ook in dit geval oefening het geheim: na een aantal pogingen zul je de effectieve methode vinden om de puzzel in je handen te houden zonder dat hij uit elkaar valt. Moet het optillen snel of langzaam gaan? Is het beter om naar het midden of naar de randen te grijpen? Een ervaren gebruiker schreef: "Waarom doe je het zo snel? Doe het langzamer en de stukjes zullen aan elkaar vast blijven zitten. Elk jaar koopt mijn zus een nieuwe puzzel voor me en ik heb het gedaan met alle puzzels die ik af heb, het is leuk om de angst in de ogen van mijn familie te zien, maar ze zijn nog nooit compleet uit elkaar gevallen zoals die in de video" en iemand antwoordde: “Ze doet het alleen maar snel omdat ze de langzame techniek onder de knie heeft. Ze zoekt een uitdaging!"

Weer anderen reageerden: “Ik doe het bij elke puzzel en op een gegeven moment geef ik het op" - "Ik doe het ook al jaren! Ik vind het geweldig!" En dan zijn er nog mensen die adviseren: "Ik doe het al jaren.... Mijn moeder deed het altijd... het is echt leuk... mijn advies is om niet het zo snel op te tillen!”. Tot slot zijn er mensen die deze hobby “zinloos” vinden, maar ook mensen die het met spanning observeren: "Ik weet niet of ik ooit in mijn leven meer angst heb gevoeld dan bij het bekijken van deze video."

Heb jij het ooit geprobeerd?

Advertisement