Het mysterie van de vreemde “gaten” die op de zeebodem van de Noordzee verschenen is opgelost: de waarheid is ontdekt

Janine image
door Janine

05 Maart 2024

Het mysterie van de vreemde “gaten” die op de zeebodem van de Noordzee verschenen is opgelost: de waarheid is ontdekt
Advertisement

Het mysterie rond de vreemde gaten op de bodem van de Noordzee heeft eindelijk een antwoord gevonden: onderzoekers hebben ontdekt hoe ze zijn ontstaan ​​en waarom.

Advertisement

Het mysterie van de gaten op de bodem van de Noordzee

Het mysterie van de gaten op de bodem van de Noordzee

Communications Earth & Environment

Mysterieuze kuilen op de bodem van de Noordzee houden onderzoekers al een tijdje bezig. Nu is de oorzaak eindelijk ontdekt: er is een reden waarom de zeebodem zichzelf heeft gevormd om deze merkwaardige gaten te vertonen. Onderzoekers van de Universiteit van Kiel, in Duitsland, hebben een antwoord gevonden op de lang onopgeloste vraag en ontdekten wat de oorzaak was van het verschijnen van duizenden kleine kraters. Aanvankelijk werd verondersteld dat het om depressies op het oppervlak van de zeebodem ging als gevolg van de lozing van methaan, maar in werkelijkheid is dit niet het geval.

"Er zijn meer dan 40.000 raadselachtig gevormde ondiepe depressies of “gaten” met een gemiddelde diepte van 11 centimeter gedocumenteerd in de Noordzee, die niet lijken op bekende pockmark morfologieën", luidt de studie. “Onze hoge-resolutiegegevens bieden een nieuwe interpretatie voor de vorming van tienduizenden putten op de Noordzeebodem, en we verwachten dat de onderliggende mechanismen zich wereldwijd zullen voordoen, maar tot nu toe staan ze onder toezicht.”

Advertisement

Bruinvissen veroorzaken de gaten in de zeebodem

Bruinvissen veroorzaken de gaten in de zeebodem

Marcus Wernicke (Tuugaalik), Porpoise.org Porpoise Conservation Society/Wikimedia commons - CC BY-SA 4.0

Jens Schneider von Deimling, de geowetenschapper die het onderzoek leidde, verklaarde: "Onze resultaten laten voor het eerst zien dat deze depressies optreden in direct verband met de habitat en het gedrag van bruinvissen en zandspieringen en niet worden gevormd door opstijgende vloeistoffen." De verantwoordelijken zouden daarom deze zeedieren zijn. Het onderzoek concentreerde zich op de Noordzee, voor de Duitse archipel Helgoland, waarbij gebruik werd gemaakt van de technologie multi-beam echolood om de zeebodem te monitoren en 42.458 ondiepe putten te detecteren, zoals wetenschappers ze noemen, waarvan de morfologie verschilt van die van de klassieke pockmarks.

Het team, bestaande uit onderzoekers van de Diergeneeskunde uit Hannover en het Alfred Wegener Instituut, ontdekte daarom dat depressies veroorzaakt worden door bruinvissen. Terwijl ze op zoek zijn naar zandspieringen, een essentiële voedselbron voor hen, creëren ze gaten op de zeebodem: zandspieringen brengen een groot deel van het jaar verborgen door in ondiepe sedimenten en is een onmisbaar onderdeel van het dieet van bruinvissen in dit maritieme gebied.

De potentiële impact van mariene gewervelde dieren op de zeebodem wereldwijd

De potentiële impact van mariene gewervelde dieren op de zeebodem wereldwijd

NOAA Ocean Exploration

Zoals Von Demiling uitlegt: “we moesten met een alternatieve hypothese komen en hierdoor konden we voorspellen waar potentiële voedsellocaties van bruinvissen zich bevinden, en dat is precies waar we de gaten vonden, opnieuw dicht bij habitats van zandspieringen. Onze uitgebreide, multidisciplinaire data-analyse biedt nu een sluitende verklaring voor onze hypothese."

De gegevens die uit het onderzoek naar voren komen, leiden tot de theorie dat gewervelde zeedieren op mondiaal niveau een belangrijke impact op de zeebodem kunnen hebben, die tot nu toe onderschat is: alleen de in het onderzochte gebied geïdentificeerde gaten vertegenwoordigen 9% van de zeebodem, voor een totaal van 1.1581 km² waarop 773.369 ton sediment wordt aangetroffen. “Onze bevindingen hebben verreikende implicaties vanuit een geologisch en biologisch perspectief,” zegt dr. von Deimling. “Ze kunnen helpen bij het beoordelen van de ecologische risico’s die gepaard gaan met de uitbreiding van hernieuwbare energie in de offshore-sector en zo de bescherming van het mariene milieu verbeteren.”

De multidisciplinaire aanpak omvatte geologische en oceanische analyses en het in kaart brengen van de zeebodem en habitats om te ontdekken welke zeedieren actief waren op de punten waar de gaten verschijnen: het mysterie werd eindelijk onthuld.

Advertisement