Waarom de IBAN-code zo lang is en andere interessante feiten over deze code die we elke dag gebruiken

Janine image
door Janine

08 Maart 2024

Waarom de IBAN-code zo lang is en andere interessante feiten over deze code die we elke dag gebruiken
Advertisement

Elke dag worden we geconfronteerd met voorwerpen, praktijken, gebeurtenissen die we als vanzelfsprekend beschouwen en waar we nooit meer dan een paar seconden aan besteden, zoals in het geval van de IBAN-code. Deze reeks cijfers en letters is van fundamenteel belang voor het functioneren van onze maatschappij, maar toch weten we er heel weinig over. In dit artikel bekijken we wat IBAN is en hoe het is samengesteld, en proberen we te begrijpen waarom het zo belangrijk is.

Wat is de IBAN-code en waar dient deze voor?

Wat is de IBAN-code en waar dient deze voor?

Pexels

IBAN is allereerst een acroniem en staat voor International Bank Account Number, wat letterlijk “Internationaal bankrekeningnummer” betekent. Het is dus een internationaal erkende alfanumerieke code die bestaat uit een reeks tekens waarmee een specifieke bankrekening op unieke wijze kan worden geïdentificeerd. De geschiedenis van de IBAN-code is vrij recent: geïntroduceerd in 1997 op initiatief van de Europese Unie, is het IBAN vandaag de dag een standaard ISO 13616 en wordt het wereldwijd door 77 landen gebruikt. Maar waar dient het voor?

De IBAN-code kan een specifieke bankrekening op unieke wijze identificeren en is daarom essentieel voor financiële transacties in binnen- en buitenland. Als elke bankrekening een eigen IBAN heeft, zijn financiële transacties veel eenvoudiger en veiliger dan in het verleden en vaak ook vergeleken met andere methoden.

Advertisement

Waaruit bestaat de IBAN-code

Waaruit bestaat de IBAN-code

Freepik

Zoals we al zeiden, maakt de IBAN-code het mogelijk om een specifieke bankrekening op een unieke manier te identificeren. In alle landen die de IBAN-code hebben ingevoerd, werkt deze op dezelfde manier, maar met een variabel aantal cijfers. In de Nederlandse context bestaat een IBAN-code bijvoorbeeld uit 18 tekens die de volgende structuur volgen

  • code van het land waar de bank is gevestigd, bestaande uit twee letters
  • controlenummer, bestaande uit twee cijfers
  • bankcode van 4 letters
  • en tot slot een bankrekeningnummer bestaande uit 10 cijfers.

Na de landcode en het controlenummer vormen de resterende tekens het BBAN, oftewel het Basic Bank Account Number. Andere landen kunnen een ander BBAN hebben, maar met ten minste 23 cijfers; bovendien veranderen de eerste vier tekens ook door de internationale code en het controlenummer.

Hoe veilig is de IBAN-code?

Hoe veilig is de IBAN-code?

Unsplash

Het gebruik van de IBAN-code maakt banktransacties veel eenvoudiger dan in het verleden, maar ook veel veiliger. Achter elke financiële transactie zitten namelijk verschillende veiligheidsmaatregelen, zoals het gebruik van gecodeerde gegevens, fraudebeveiligingsdiensten en controles die worden uitgevoerd voordat transacties worden goedgekeurd. Het is geen toeval dat het maken van een overschrijving enige tijd in beslag neemt, ook al maken de verschillende controlesystemen van banken tegenwoordig directe overschrijvingen mogelijk.

Kortom, het IBAN is een fundamenteel instrument voor financiële transacties. Het biedt niet alleen een gemeenschappelijk platform voor het maken en ontvangen van betalingen, maar garandeert tegelijkertijd een veilig en betrouwbaar systeem, zowel nationaal als internationaal. Het enige dat overblijft is het voorkomen van typefouten.

Advertisement