Dit "zeeschaap" heeft het web veroverd met zijn schattige uiterlijk: dit is hij en hier kun je hem vinden

Janine image
door Janine

08 Maart 2024

Dit "zeeschaap" heeft het web veroverd met zijn schattige uiterlijk: dit is hij en hier kun je hem vinden
Advertisement

Heb je dit wezen ooit gezien? Het is een slak met een werkelijk merkwaardig uiterlijk, zodanig dat hij iedereen die ernaar kijkt weet te veroveren. Maar waar bevindt het zich en wat zijn de kenmerken ervan? Laten we het beter leren kennen.

Advertisement

Leaf sheep, de schattige zeeslak die het web heeft veroverd

Leaf sheep, de schattige zeeslak die het web heeft veroverd

Christian Gloor/Wikimedia commons - CC BY 2.0

Sommige dieren zijn zo mooi dat we er sprakeloos van worden: er zijn verbazingwekkende wezens op aarde die veel mensen niet kennen, maar die fascineren door hun karakteristieke uiterlijk. Een daarvan is ongetwijfeld het Costasiella kuroshimae, beter bekend als “Leaf sheep”. Het is een schelploze zeeslak die in 1993 voor het eerst werd ontdekt in de wateren van het Japanse eiland Kuroshima.

Boven zijn kleine kop, die donkere ogen heeft, steken twee kleine “antennes” uit die lijken op de oren van een schaap, waaraan hij een deel van zijn naam ontleent. De term ‘leaf’ verwijst daarentegen naar de rest van het lichaam, waar in plaats van een schelp, typische zachtgroene bladeren zich lijken af te wisselen.

Hij ziet er zo schattig uit dat hij het web heeft veroverd: gebruikers die foto's van het de Leaf sheep hebben bekeken, zijn letterlijk in de ban van 's werelds schattigste zeeslak.

Advertisement

De Leaf sheep voert fotosynthese uit

De Leaf sheep voert fotosynthese uit

alif_abdulrahman - Costasiella Kuroshimae/Wikimedia commons - CC BY-SA 2.0

Je hoeft er maar naar te kijken om bewondering en tederheid te voelen, zoals bij het observeren van een puppy. Veel mensen hebben het echter voor het eerst gezien op sociale media en zijn verrast door zijn schoonheid. De groene bladachtige aanhangsels worden cerata genoemd, terwijl de groene kleur te danken is aan het algendieet waarmee het bladschaap zich voedt.

Deze zachte zeedieren absorberen chloroplasten van algen in een proces dat kleptoplastie wordt genoemd, waardoor ze indirect fotosynthese kunnen uitvoeren. Ze zijn de enige zeedieren op aarde die fotosynthese kunnen uitvoeren alsof ze planten zijn. Hun kleur helpt ze ook om zich in hun habitat te camoufleren en aan roofdieren te ontsnappen. Wat ze nog schattiger en liever maakt, zijn de twee kleine roze vlekjes op hun gezicht, die doen denken aan de typische blosjes op de wangen van Japanse anime-figuren.

De belangrijke rol van het bladschaap

Na het zien van een video die op Instagram verscheen, konden gebruikers niet anders dan hun enthousiasme uiten: "Ze is zo schattig”, schreef iemand, terwijl een ander opmerkte: "Echt te mooi, prachtig!" allemaal vergezeld van emoji’s van hartvormige ogen. Een derde schreef: "Ik denk dat zeeslakken verzonnen zijn. Het is een enorme samenzwering".

De consensus op het web lijkt in ieder geval unaniem: bladschapen zijn echt schattig! Behalve dat ze echte veroveraars zijn, spelen ze ook een belangrijke rol in het behoud van het zeemilieu: hun dieet op basis van algen houdt hun proliferatie onder controle en helpt zo koraalriffen te beschermen. Iedereen die ze tegenkomt kan ze gemakkelijk fotograferen, want ze vormen geen gevaar voor mensen: integendeel, het zijn perfecte modellen voor foto's die ongetwijfeld een succes worden op het web! Kende jij het bladschaap?

Advertisement