Hoe kunnen pitstops in de Formule 1 zo kort duren? En wat is de snelste pitstop uit de geschiedenis?

Janine image
door Janine

13 Maart 2024

Hoe kunnen pitstops in de Formule 1 zo kort duren? En wat is de snelste pitstop uit de geschiedenis?
Advertisement

De Formule 1 is de hoogste racecategorie met eenzits-auto's met open wielkasten. In een dergelijke context zijn mechanische uitmuntendheid en de zoektocht naar de beste prestaties essentieel: elke fractie van een seconde kan het verschil maken tussen overwinning en nederlaag. Om deze reden is een van de fundamentele momenten van een race de pitstop om de banden te verwisselen, waarbij de monteurs door de jaren heen een nooit eerder geziene perfectie hebben bereikt. Maar hoe kan het dat pitstops zo kort duren? En wat is de snelste pitstop uit de geschiedenis? Laten we het samen ontdekken!

Advertisement

Hoe we bij de pitstops van een paar seconden kwamen

Hoe we bij de pitstops van een paar seconden kwamen

Formula 1/Youtube

Hoewel de pitstop altijd een iconisch moment is in elke Formule 1 Grand Prix, heeft deze in de loop der jaren een belangrijke evolutie doorgemaakt. In het begin was het een eenvoudige stop tijdens de race, langzaam en chaotisch, met slechts een paar monteurs die de banden van de eenzitter verwisselden. In de jaren ’80 introduceerde de Formule 1 het bijtanken tijdens de race, waardoor de pitstop een strategisch moment werd. De teams konden beslissen wanneer en hoeveel brandstof ze in de eenzitters wilden laden, met grote verschillen in seconden tussen de verschillende teams en in de vaardigheid van de monteurs.

Het stoppen met tanken tijdens de race vanaf 2010 brengt ons in het moderne tijdperk van pitstops, die tegenwoordig uitsluitend gewijd zijn aan het verwisselen van banden. Net als in het verleden zijn dit strategische momenten voor de hele race en waarbij zelfs een verschil van duizendsten van een seconde het verschil kan maken. Tegenwoordig hebben sommige teams zelfs de grens van twee seconden doorbroken: twee seconden om vier banden van een Formule 1-auto met chirurgische precisie te verwisselen.

Advertisement

Hoe een pitstop tegenwoordig werkt

Hoe een pitstop tegenwoordig werkt

Formula 1/Youtube

Het zojuist geschetste pad brengt ons bij de Formule 1 van vandaag, waar precisie cruciaal is tijdens een pitstop en dus ook het vermogen van monteurs om honderdsten van seconden af te halen. Om de bandenwissel-barrière van twee seconden te doorbreken, moeten Formule 1-teams elk detail optimaliseren, van de specifieke training van monteurs tot de perfecte synchronisatie van teamactiviteiten. Ieder lid heeft een specifieke rol: de één tilt de auto op met de krik, de ander draait de schroeven van de band los, weer een ander verwijdert ze, en plaatst de nieuwe band, enzovoort.

Zoals we hebben gezien, zijn er wel 18 monteurs bij het proces betrokken, elk met een duidelijk gedefinieerde taak. In het bijzonder zijn er 12 monteurs verantwoordelijk voor de vier banden, drie voor elke band, die veel handelingen uitvoeren in een tijdsbestek van een paar tienden van een seconde. Hoewel het waar is dat elke fout de prestaties van een hele race in gevaar kan brengen, is de zoektocht naar het record een constante weg die altijd verbeterd kan worden.

Een betwist record: wat is de snelste pitstop in de geschiedenis van de Formule 1?

Een betwist record: wat is de snelste pitstop in de geschiedenis van de Formule 1?

Formula 1/Youtube

Al deze evolutie in het wisselen van eenzitters roept automatisch de vraag op: wie maakte de snelste pitstop in de Formule 1? Enige tijd werd het record betwist tussen twee verschillende teams, Red Bull en Williams, die 1,9 seconden nodig hadden om van band te wisselen. Het record werd echter in de Grand Prix van Qatar in 2023 gebroken door McLaren, wiens monteurs een pitstop maakten in 1,8 seconden.

Concluderend onderstreept de evolutie van de pitstop perfect hoe in de Formule 1 de zoektocht naar een honderdste van een seconde minder geen doel op zich is. Sommigen zeggen misschien dat er niet veel verschil is tussen een pitstop van 1,9 seconden en een pitstop van 1,8 seconden. En dat is waar, maar niet in de Formule 1. Een tiende van een seconde is een enorm verschil dat een overwinning of een nederlaag kan betekenen. Of, het snelste F1 pitstop-record ter wereld, althans voor nu.

Advertisement