Vliegtuig raakt uit koers tijdens vlucht: beide piloten vallen tegelijkertijd in slaap

Janine image
door Janine

16 Maart 2024

Vliegtuig raakt uit koers tijdens vlucht: beide piloten vallen tegelijkertijd in slaap
Advertisement

Het klinkt misschien als het plot van een verontrustende film, maar het is de realiteit: twee piloten vielen in slaap midden in een vlucht boven Indonesië, met 150 passagiers aan boord. Dit is hoe het gegaan is.

Advertisement

De piloten van de Indonesische vlucht hebben 28 minuten geslapen

De piloten van de Indonesische vlucht hebben 28 minuten geslapen

Md Shaifuzzaman Ayon/Wikimedia commons - CC BY-SA 4.0

De vlucht in kwestie, van de Indonesische maatschappij Batik Air, was op 25 januari 2024 vertrokken uit Kendari, Sulawesi, met bestemming Jakarta. Op een gegeven moment ging er echter iets mis: beide piloten vielen in slaap, tegelijkertijd, bijna een half uur lang. Om precies te zijn 28 minuten. Volgens een rapport van de KNKT, de Nationale Transportveiligheidscommissie van Indonesië, vielen de twee piloten tegelijkertijd in slaap, terwijl het vliegtuig 153 passagiers aan boord had, plus de vier stewardessen.

Door dit ongemak raakte het vliegtuig uit koers, maar gelukkig waren er geen gevolgen. De Airbus A320 landde netjes in Jakarta na een vluchttijd van twee uur en vijfendertig minuten, zonder schade aan personen of het vliegtuig. De namen van de twee piloten, 32 en 28 jaar oud, beiden Indonesisch, zijn onbekend. Voor vertrek hadden ze de nodige gezondheidscontroles ondergaan en waren ze negatief getest op alcohol. Dus wat is er gebeurd?

Advertisement

Vlucht naar Jakarta uit koers: piloten in slaap gevallen, hoe kan dit?

Vlucht naar Jakarta uit koers: piloten in slaap gevallen, hoe kan dit?

Pexels

Volgens het rapport vroeg de gezagvoerder ongeveer een half uur na de vlucht aan zijn copiloot of hij mocht rusten toen het vliegtuig zich op een hoogte van ongeveer 11 km bevond. Nadat hij toestemming had gekregen, viel de 32-jarige ongeveer een uur in slaap. Toen hij wakker werd, vroeg hij naar verluidt aan de tweede piloot of hij wilde rusten, waarop deze ontkennend antwoordde. Op dat moment zou hij weer zijn gaan slapen.

Wat gebeurde er op dat moment? Blijkbaar viel de 28-jarige piloot, hoewel hij weigerde te rusten, “per ongeluk in slaap” kort nadat hij contact had opgenomen met de luchtverkeersleiding in Jakarta. Het controlecentrum in Jakarta nam vervolgens opnieuw contact op met het vliegtuig, maar zonder reactie. Het rapport vermeldt: "Er werden verschillende pogingen gedaan om contact op te nemen met BTK6723 door de verkeersleiding in Jakarta, waaronder het vragen aan andere piloten om BTK6723 te bellen. De piloten van BTK6723 reageerden op geen van de oproepen."

Vlucht terug op koers, de woorden van de piloten

Vlucht terug op koers, de woorden van de piloten

Freepik

Achtentwintig minuten later dan de laatst opgenomen communicatie zou de tweede gezagvoerder wakker zijn geworden en zich hebben gerealiseerd wat er was gebeurd: het vliegtuig was van zijn geplande route afgeweken. Op dat moment wekte hij de slapende eerste piloot en bracht het vliegtuig weer op koers. De 32-jarige nam onmiddellijk contact op met het controlecentrum in Jakarta en meldde dat er een probleem was geweest met de radiocommunicatie.

Volgens het rapport bleek dat de tweede gezagvoerder aan de eerste had gemeld dat hij niet genoeg rust had gehad voor de vlucht: hij was een maand geleden vader geworden van een tweeling, was de dag ervoor verhuisd naar een nieuw huis en hielp zijn vrouw 's nachts om voor de kinderen te zorgen. Dit zou daarom de reden zijn voor het plotseling in slaap vallen.

Beide piloten werden tijdelijk geschorst, hoewel er na de episode gelukkig geen ernstige gevolgen waren.

Advertisement