De zonsverduistering van 2024 zal heel bijzonder zijn: een donkere nacht zal vallen op klaarlichte dag

Janine image
door Janine

17 Maart 2024

De zonsverduistering van 2024 zal heel bijzonder zijn: een donkere nacht zal vallen op klaarlichte dag
Advertisement

Of het nu vanwege hun zeldzaamheid, schoonheid of wetenschappelijke waarde is, zonsverduisteringen zijn een van de meest spectaculaire gebeurtenissen die je kunt meemaken. Totale verduisteringen zijn nog zeldzamer dan gedeeltelijke verduisteringen, maar in 2024 zal het mogelijk zijn dit hemelse fenomeen opnieuw te zien. Laten we eens kijken waar de totale zonsverduistering van 2024 zal plaatsvinden en waarom deze zo bijzonder is vergeleken met de voorgaande.

Advertisement

Wanneer vindt de totale zonsverduistering van 2024 plaats?

Wanneer vindt de totale zonsverduistering van 2024 plaats?

Unsplash

Iedereen weet min of meer wat een totale zonsverduistering is, namelijk de perfecte uitlijning van de zon, maan en aarde die leidt tot de projectie van de schaduw van onze satelliet op delen van onze planeet. Juist daarom hebben niet alle gebieden ter wereld het geluk om een totale zonsverduistering mee te maken. Dit fenomeen doet zich meestal voor in afgelegen oceaangebieden, om de eenvoudige reden dat het grootste deel van het aardoppervlak uit water bestaat. Hoe zit het met de eclips van 2024?

De totale zonsverduistering vindt plaats op 8 april 2024 en zal zichtbaar zijn vanuit enkele van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld. Het zal beginnen als een gedeeltelijke zonsverduistering rond 13:18 uur lokale tijd en zal ongeveer een uur duren voordat hij totaal wordt. Op dat moment zullen miljoenen mensen in staat zijn om de zonneschijf volledig verduisterd door de maan te zien, een ongelooflijk moment dat 4 minuten en 28 seconden zal duren, voordat het plaats maakt voor een andere gedeeltelijke zonsverduistering.

Advertisement

Waar zal de totale zonsverduistering van 2024 te zien zijn?

Waar zal de totale zonsverduistering van 2024 te zien zijn?

Ernest Wright/NASA0s Scientific Visualization Studio

Een van de redenen waarom de eclips van 2024 bijzonder is vergeleken met die uit het verleden, en we zullen dit in meer detail zien in de volgende paragraaf, betreft het aantal mensen dat er getuige van zal kunnen zijn. Hoewel hij Azië, Afrika en Europa niet zal treffen, zullen Mexico, de Verenigde Staten en Canada er wel bij betrokken zijn. Om precies te zijn zal de totale zonsverduistering alleen zichtbaar zijn in delen van het noorden van Mexico, het oosten en midden van de Verenigde Staten en het oosten van Canada. Desondanks zal de gedeeltelijke fase in verschillende mate zichtbaar zijn voor heel Noord-Amerika, dat wil zeggen voor honderden miljoenen mensen.

Waarom is de zonsverduistering van 2024 zo bijzonder?

Waarom is de zonsverduistering van 2024 zo bijzonder?

Unsplash

We hebben er al één genoemd, maar er zijn meerdere redenen die de totale zonsverduistering van 2024 zo bijzonder maken, zeker meer dan die van voorgaande jaren. Dit zijn de belangrijkste redenen:

  • Een bredere, langere reis die meer mensen interesseert. Zoals we in de vorige paragraaf zeiden, treft het pad van deze zonsverduistering meer mensen en is het ook geografisch breder. Ruim 30 miljoen mensen zullen het spektakel kunnen bijwonen en zullen dat langer kunnen doen dan in het verleden.
  • Verhoogde zonneactiviteit. De zon heeft te maken met cycli waarin de activiteit toeneemt of afneemt: de laatste zonsverduistering kwam overeen met een periode van minimale activiteit, maar dit jaar? Precies, het komt overeen met een periode van maximale zonneactiviteit.
  • Recenter wetenschappelijk onderzoek. De afgelopen jaren heeft NASA verschillende projecten gefinancierd met als doel onze kennis van de zon en haar activiteit te verdiepen. De totale zonsverduistering van 2024 zal een perfecte gelegenheid zijn om onze ster te bestuderen onder omstandigheden die eerder uniek dan zeldzaam zijn.

Helaas zullen veel delen van de wereld niet getuige kunnen zijn van de totale zonsverduistering die op 8 april zal plaatsvinden. In Europa zullen we bijvoorbeeld moeten wachten tot 2025 voor een gedeeltelijke zonsverduistering en tot 2027 voor een nieuwe totale zonsverduistering. Niettemin zullen miljoenen mensen de kans krijgen om een ​​van de meest fascinerende spektakels te zien die de zon en de maan te bieden hebben. Het belangrijkste is om te onthouden dat je de juiste bril draagt ​​en dat je je in het juiste deel van de wereld bevindt.

Advertisement