Vrijwilligers van het opvangcentrum geven een babyvosje op een “creatieve” manier melk: ze willen voorkomen dat het aan mensen went

Janine image
door Janine

16 Maart 2024

Vrijwilligers van het opvangcentrum geven een babyvosje op een “creatieve” manier melk: ze willen voorkomen dat het aan mensen went
Advertisement

Soms betekent de zorg voor dieren dat je creatieve oplossingen moet vinden, vooral als het gaat om jonge en wilde dieren. Vrijwilligers van het Richmond Wildlife Center weten dit maar al te goed. Ze hebben hun toevlucht genomen tot een ongebruikelijke maar ongetwijfeld effectieve vermomming om een babyvos melk te geven.

Advertisement

Babyvos wordt aangezien voor een kitten en naar de opvang gebracht

Babyvos wordt aangezien voor een kitten en naar de opvang gebracht

Richmond Wildlife Center/Facebook

We zijn in Richmond, Verenigde Staten, en een man gaat met zijn hond wandelen. Op een gegeven moment merkt hij iets vreemds op: op de grond ligt een klein diertje dat minder dan 24 uur geleden geboren moet zijn. Het heeft nog een deel van de navelstreng en de ogen zijn gesloten, maar ondanks het zoeken zijn er geen sporen van haar moeder of zijn hol. Omdat hij het voor een kitten aanziet, besluit de man iets te doen en brengt het diertje naar het Richmond Wildlife Centre, een van de dierenopvangcentra in de stad.

De vrijwilligers deden er alles aan om vast te stellen dat het dier in goede conditie was en ze zagen dat het geen kitten was maar een vossenwelp. De ontdekking betekende echter een aantal veranderingen in de verzorging en voeding van het jong. Omdat het een wild dier was, moesten de medewerkers heel voorzichtig zijn om geen menselijke imprinting aan te moedigen. Maar hoe?

Advertisement

Ze dragen een vossenmasker om het welpje dat in de opvang is aangekomen melk te geven

Ze dragen een vossenmasker om het welpje dat in de opvang is aangekomen melk te geven

Richmond Wildlife Center/Facebook

Zoals we in de inleiding al zeiden, moesten de medewerkers van het Richmond Wildlife Center het vossenwelpje op een creatieve manier verzorgen. Dit wordt heel goed geïllustreerd door een video die op de Facebook-pagina van de Amerikaanse instelling is geplaatst, waarin een vrijwilliger van de opvang een vossenmasker opzet om het jong te verzorgen. De scène is heel ontroerend: het kleintje ligt op een groot zacht knuffeldier van een vos, alsof ze de moederlijke band willen nabootsen die er niet meer is. Het Richmond centrum legt in een bericht op Facebook de reden voor de vermomming uit:

“Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat weesdieren die in gevangenschap zijn grootgebracht niet gewend raken aan mensen. Om dit te voorkomen minimaliseren we menselijke geluiden, creëren we visuele barrières, verminderen we de handelingen, verminderen we het aantal overplaatsingen tussen faciliteiten en dragen we passende maskers.

Wat is de toekomst van het babyvosje die gered is door het Richmond Wildlife Centre?

Als je de verklaring van het Richmond Wildlife Centre goed leest, is het masker van een vos niet zozeer gekozen om de welp het gevoel te geven dat ze met een van haar soortgenoten is. Het doel was om visueel contact met mensen te vermijden, als onderdeel van een visuele barrière om het risico op imprinting te minimaliseren. Het langetermijndoel van het centrum is het vrijlaten van de vossenwelp in het wild, om zo het voortbestaan ​​en het behoud van de soort te garanderen. Om dit punt te bereiken zal het echter nodig zijn om haar voor te bereiden op het wilde leven en haar daarom te begeleiden tijdens de eerste fasen van zijn ontwikkeling.

Het zal ongetwijfeld ontroerend zijn om getuige te zijn van de groei van het vosje, maar het zal ook een flinke uitdaging zijn. Om te voorkomen dat het wezen aan mensen gewend raakt, zijn vermommingen en barrières nodig, terwijl men voor de welp blijft zorgen. In de hoop dat ze op een dag vrij rond kan lopen in het wild, misschien wel met een eigen nestje.

Advertisement