Archeologen vinden verschillende prehistorische vindplaatsen met rotstekeningen van 2000 jaar geleden: ze bevinden zich in Brazilië

Janine image
door Janine

19 Maart 2024

Archeologen vinden verschillende prehistorische vindplaatsen met rotstekeningen van 2000 jaar geleden: ze bevinden zich in Brazilië
Advertisement

We hebben het zelden over het Amerikaanse continent van voor de komst van de Europeanen en er is weinig bewijs van. Gelukkig zijn er onlangs maar liefst 16 archeologische vindplaatsen geïdentificeerd in Brazilië die voorbeelden bevatten van rotskunst van ongeveer 2000 jaar geleden. Een bijzondere ontdekking voor de geschiedenis van Zuid-Amerika.

Advertisement

16 archeologische vindplaatsen in de Braziliaanse staat Tocantins, tussen bos en savanne

16 archeologische vindplaatsen in de Braziliaanse staat Tocantins, tussen bos en savanne

aduarteweb/Wikimedia Commons - CC BY-SA 2.0 DEED

We bevinden ons in de staat Tocantins, in centraal-noord-Brazilië, een gebied waar onlangs belangrijke archeologische ontdekkingen zijn gedaan. Er zijn namelijk talloze sites geregistreerd door IPHAN, het nationale instituut voor historisch en artistiek erfgoed. Hieraan worden ook de 16 locaties toegevoegd die voorbeelden van rotskunst bevatten en die zich in Jalapão Park bevinden, op korte afstand van elkaar.

Hoewel de sporen van de mens in deze regio's dateren van zo'n 12.000 jaar geleden, laat het vinden van bewijs van 2000 jaar geleden het belang zien van het gebied als overgang tussen het regenwoud van de Amazone en de cerrado, de grote tropische savanne van Oost-Brazilië. En het is precies deze grensnatuur dat Tocantins tot een van de staten met het rijkste archeologische erfgoed van Zuid-Amerika heeft gemaakt. Zoals zo vaak het geval is, bestaat de uitdaging er nu in om de nieuwe vindplaatsen goed te bestuderen en vooral om ze zo goed mogelijk te bewaren.

Advertisement

2000 jaar oude rotskunst in Brazilië: de ontdekking

Rômulo Macedo, een archeoloog van het Braziliaanse instituut, vertelt over de contouren van de ontdekking en legt uit dat onder de symbolen die op de rotsen zijn gegraveerd en geschilderd menselijke voetafdrukken, sporen van wilde dieren zoals herten en varkens en hemellichamen zijn. De archeoloog vervolgt:

Naast de nabijheid is wat deze vindplaatsen met elkaar verbindt de herhaling van de afgebeelde symbolen, wat bewijst dat de makers van de rotsschijven, met name de gravures, hetzelfde geloofssysteem deelden.

Archeologen hebben minder geluk met het bestuderen van de betekenis van deze symbolen, maar er zijn verschillende plausibele hypotheses. Ze zouden een manier kunnen zijn om het verstrijken van de tijd te meten, bepaalde mythische verhalen kunnen uitbeelden of een poging kunnen zijn om met de geestenwereld te communiceren. Zeker is dat ze, zoals Macedo opmerkt, een culturele uitdrukking zijn van groepen die hetzelfde geloofssysteem deelden.

De rotskunst van Jalapão koste wat het kost beschermen

De rotskunst van Jalapão koste wat het kost beschermen

Rômulo Macedo/Iphan - TO

Zoals we al zeiden, is er de laatste jaren een toename van archeologische vondsten in de staat Tocantins en in het bijzonder in het Jalapão Park. Instellingen zoals IPHAN en archeologen zoals Rômulo Macedo kunnen de vondsten en rotskunst van de Braziliaanse prehistorie bestuderen, maar ze moeten deze plaatsen wel beschermen tegen de bedreigingen van de hedendaagse wereld. Erosie door wind en water, vooral tijdens de steeds vaker voorkomende extreme weersomstandigheden, vandalisme en bosbranden bedreigen deze plekken en het ecosysteem van bos en savanne. Vooral de ontbossing door de overheid bedreigt niet alleen de inheemse volkeren van het Amazonegebied, maar ook de archeologische overblijfselen van hun voorouders.

Zoals we al zeiden, gaat het niet altijd over de Amerikaanse geschiedenis van voor de Europese verovering. Vondsten zoals de 2000 jaar oude schilderingen en rotstekeningen kunnen leiden tot een groter bewustzijn van het verleden van de regio. In de hoop dat er meer over weten zal helpen om het te behouden.

Advertisement