Zelfcompassie kan je helpen je fysieke doelen te bereiken: het onderzoek

Janine image
door Janine

19 Maart 2024

Zelfcompassie kan je helpen je fysieke doelen te bereiken: het onderzoek
Advertisement

Afvallen is een inspanning die, als je het consequent aanpakt, kan leiden tot positieve resultaten op zowel je fysieke als mentale gezondheid. Pogingen om af te vallen gaan echter niet altijd zoals verwacht: het kan gebeuren dat men zich niet aan het dieet houdt, waardoor men zich gedemotiveerd voelt en niet de kracht vindt om door te gaan. Een recent onderzoek heeft uitgewezen dat zelfcompassie, of zelfmededogen, in zulke gevallen zeer positieve effecten kan hebben en het zelfvertrouwen kan verbeteren.

Advertisement

De rol van zelfcompassie bij gewichtsverlies

De rol van zelfcompassie bij gewichtsverlies

Unsplash

Zoals het woord zelf zegt, is zelfcompassie het proces dat leidt tot het vergroten van een gevoel van compassie voor jezelf, wanneer je geconfronteerd wordt met momenten waarop je in het algemeen ontoereikendheid, mislukking of lijden voelt. Gedemoraliseerd raken is een veel voorkomend gevoel wanneer je je doelen niet kunt bereiken, zelfs en vooral in het geval van gewichtsverlies. Om deze reden wilden sommige onderzoekers van de Drexel Universiteit in de Verenigde Staten onderzoeken wat de reactie van mensen is als ze zich bezighouden met zelfcompassie.

Deelnemers aan het onderzoek vulden zeven dagen lang dagelijks enquêtes in in een poging uit te vinden of zelfcompassie echt een positief effect heeft na een voedingsfout. En de resultaten stelden niet teleur: zelfcompassie leidde tot een grotere waargenomen zelfcontrole in de uren daarna. In de praktijk kunnen degenen die zelfcompassie voor zichzelf kunnen opbrengen, voorkomen dat ze stoppen met het dieet.

Advertisement

Hoe zelfcompassie helpt bij gewichtsverlies

Hoe zelfcompassie helpt bij gewichtsverlies

Pexels

Afvallen is niet gemakkelijk, net zo min als het handhaven van een bepaalde balans in calorie-inname en het regelmatig volgen van een dieet. Soms kan het gebeuren dat er fouten worden gemaakt, en in zulke gevallen zou jezelf de schuld geven alleen maar weer een nieuwe fout zijn. Zelfcompassie kan helpen om eventuele zwakheden te normaliseren en daardoor je reis opnieuw te beginnen. Hier lees je hoe zelfcompassie nuttig is:

  • Realistische doelen waar je je goed bij voelt. Het stellen van realistische doelen maakt het mogelijk om het pad te volgen zonder de aanpak te overdrijven en vooral zonder bang te hoeven zijn voor een terugval. Wanneer je geconfronteerd wordt met een onrealistisch doel, is het veel gemakkelijker om op te geven en fouten te maken.
  • Streven naar “niet” perfectie. Obsessief streven naar perfectie, zelfs met realistische doelen, kan ook leiden tot een slechte ervaring van gewichtsverlies. In dit geval kan zelfcompassie helpen om de waarde van je inspanningen te erkennen.
  • Bewustzijn van je gedachten. Je gedachten onder controle houden is niet gemakkelijk, maar het is cruciaal om een dieet zo goed mogelijk te volgen. In het bijzonder is het essentieel om je bewust te zijn van de manieren waarop de geest negatieve gedachten uit en deze tegen te gaan met zelfcompassie.

Het verliezen van motivatie is niet zo zeldzaam als het van buitenaf lijkt. Om deze reden is het altijd beter om jezelf te wijden aan de zorg voor jezelf en vooral aan je fysieke, emotionele en spirituele behoeften. Zelfcompassie maakt ook deel uit van dit proces en leidt tot positieve effecten in iemands leven in het algemeen.

Hulp van jezelf, hulp van anderen

Hulp van jezelf, hulp van anderen

Pexels

Zeggen dat zelfcompassie kan helpen om je beter te voelen, vooral als je fouten maakt, betekent niet dat zelfcompassie alleen genoeg is. In sommige gevallen is er ook hulp nodig van anderen, van vrienden, familie of een professional. Voor je geestelijke gezondheid zorgen door naar een psycholoog te gaan wordt vaak nog met argwaan bekeken, maar het kan wel een verschil maken in je perceptie van jezelf en de wereld, in je bewustzijn van je daden en keuzes.

Geconfronteerd met de obstakels die de weg naar gewichtsverlies met zich meebrengt, is zelfcompassie een praktijk die positieve effecten heeft en vooral helpt om die weg niet op te geven. Dit is geen kleinigheid en heeft, zoals het onderzoek zelf bevestigt, belangrijke effecten op iemands welzijn op de lange termijn.

Advertisement