Dit is het landgoed waar Newton de beroemde appel zag vallen: “de boom staat er nog”.

Janine image
door Janine

26 Maart 2024

Dit is het landgoed waar Newton de beroemde appel zag vallen: “de boom staat er nog”.
Advertisement

We kennen allemaal Isaac Newton, die in de zeventiende eeuw voor het eerst de basis legde voor het begrip van de zwaartekracht. Zelfs als we niet bekend zijn met de wereld van de wetenschap of de historische figuur, kennen we allemaal het verhaal van de appel en hoe deze leidde tot de “ontdekking van de zwaartekracht”. Waar gebeurde dit allemaal? Een video die op Instagram wordt gedeeld en viraal is gegaan, toont Woolsthorpe Manor en de zeer beroemde boom waarmee het allemaal begon.

Advertisement

In een virale video het huis waar Newton de zwaartekracht ontdekte: “de boom staat er nog”

De video werd op Instagram gedeeld door Alice Loxton en door de British National Trust, de instantie voor het behoud van het historische en natuurlijke erfgoed van het Verenigd Koninkrijk. Zij bevindt zich in Woolsthorpe Manor, de plaats waar Isaac Newton zijn zwaartekrachttheorie begon te ontwikkelen. In werkelijkheid kreeg Newton ook inspiratie in Woolsthorpe, wat volgens de legende te wijten was aan de val van een appel uit een bepaalde boom.

En deze boom staat nog steeds op het landgoed, dat nu wordt beheerd door de National Trust. Het is niet precies dezelfde boom, omdat die tijdens een storm in de negentiende eeuw werd verwoest, maar een boom die uit dezelfde stam is gegroeid. Een kloon, of een kind zouden we kunnen zeggen, van de appelboom die de inspiratie vormde voor de wet van de universele zwaartekracht.

Advertisement

“Deze plaats zou een van de meest bezochte ter wereld moeten zijn”: reacties op de virale video

“Deze plaats zou een van de meest bezochte ter wereld moeten zijn”: reacties op de virale video

history_alice/Instagram

De verwondering die de video van Alice Loxton oproept, wordt niet alleen gerechtvaardigd door het verhaal van de appel, waarvan we zullen zien dat het niet helemaal waar is. De realiteit is dat we maar al te vaak de namen, werken en successen van historische figuren kennen, maar dat we ons niet kunnen voorstellen op welke plaatsen zij protagonisten waren. Door plaatsen als Woolsthorpe Manor te kunnen zien of aanraken, kunnen we ons dichter bij hen voelen.

Een gebruiker schrijft "deze plek zou een van de meest bezochte plekken ter wereld moeten zijn". Anderen vermelden dat er nog een boom in Cambridge staat, geen nepboom maar een uitloper van de oorspronkelijke appelboom, die helaas werd vernietigd. Tot slot probeert een andere gebruiker wat context te geven aan de zogenaamde ontdekking van de zwaartekracht en schrijft:

Mensen vergeten dat Newton een appel zag vallen en tegelijkertijd over de Maan nadacht, zich afvragend of de twee krachten - degene die de appel laat vallen en degene die de Maan aan de hemel houdt - dezelfde kracht waren.

Wat is waar van het verhaal van de appel van Newton?

Je vraagt ​​je inderdaad af: wat is er waar van het verhaal van de appel van Newton? Het verhaal is bij iedereen bekend, zij het met oneindig veel variaties die een mythe waardig zijn: een appel valt op het hoofd van Isaac Newton en deze gebeurtenis inspireert hem om de zwaartekracht te ontdekken. Maar gebeurde het ook op die manier?

Ja en nee, in die zin dat Newton zelf meerdere malen vertelt hoe de vallende appels hem inspireren. Het is echter Voltaire, de bekende Franse Verlichtingsfilosoof, die de anekdote vertelt zoals we die vandaag de dag kennen. De waarheid is dat de ontdekking van de zwaartekracht het resultaat was van een geleidelijk proces, van jaren van studie en reflectie, van vergelijkingen met andere wetenschappers uit die tijd, enzovoort. Het kan natuurlijk Newton zijn geweest die de wet van de universele zwaartekracht formuleerde, maar dat betekent niet dat een appel voldoende was.

Advertisement