De maan heeft een vreemd effect op het “gezang” van koraalriffen: de studie

Janine image
door Janine

04 April 2024

De maan heeft een vreemd effect op het “gezang” van koraalriffen: de studie
Advertisement

De maan is de enige natuurlijke satelliet van de aarde en verlicht onze nachten door het licht van de zon te weerkaatsen. Bovendien heeft haar cyclus bijgedragen aan de definitie van onze kalender en haar zwaartekracht veroorzaakt het fenomeen getijden, maar dat is nog niet alles. Volgens sommige onderzoekers heeft de maan ook invloed op het geluid van koraalriffen: laten we eens kijken hoe dat mogelijk is!

Advertisement

De geluidsvariaties van het koraalrif

De geluidsvariaties van het koraalrif

Unsplash

Koraalriffen vormen een van de meest complexe en buitengewone ecosystemen in onze oceanen. Ze worden bewoond door veel verschillende organismen en worden bedreigd door voortdurende menselijke activiteiten, maar toch zijn ze geen stille speler in de oceaanbodem. Integendeel, alle soorten die in een koraalrif leven, produceren een reeks geluiden en geluidstrillingen die in zekere zin het rif zelf bepalen. En die, zoals sommige onderzoekers ontdekten in een studie gepubliceerd in PLOS ONE, kunnen variëren afhankelijk van veranderingen in de maan.

Wat de reden voor deze variaties ook is, het monitoren van de geluiden die door koraalriffen worden geproduceerd kan gedetailleerde informatie over de onderwateromgeving onthullen. Indicatoren van biodiversiteit, de aanwezigheid van bedreigingen en de dynamiek van ecosystemen zijn allemaal essentiële gegevens voor het begrijpen en behouden van koraalriffen. Maar wat is het verband met de maan?

Advertisement

Onderzoekers ontdekken de effecten van de maan op de geluiden van koraalriffen: het onderzoek

Onderzoekers ontdekken de effecten van de maan op de geluiden van koraalriffen: het onderzoek

Unsplash

Op het eerste gezicht lijkt er zelfs bijna geen verband te bestaan, maar toch is dat niet zo. Wetenschappers hebben ontdekt dat de geluiden die afkomstig zijn van koraalriffen - geproduceerd door alle organismen die er leven - aanzienlijke variaties ondergaan afhankelijk van het opkomen en ondergaan van de maan. In de praktijk, als de maan opkomt:

  • nemen visgeluiden toe die bestaan uit treinen van hoogfrequente pulsen, meestal tussen 0,5 en 1,5 kHz,;
  • verminderen laagfrequente visgeluiden, tussen 0,1 en 0,3 kHz, en ongewervelde geluiden, tussen 2 en 20 kHz.

Deze geluidsvariaties, die zijn gedetecteerd in de koraalriffen van Hawaï, suggereren een periodieke verandering in de interacties tussen de verschillende organismen die dit ecosysteem bewonen. Volgens onderzoekers van het Naval Undersea Warfare Center en het Advanced Research Projects Agency - Energy is een luider koraalrif over het algemeen actiever en gezonder.

Geluiden van koraalriffen monitoren om ze beter te beschermen

Geluiden van koraalriffen monitoren om ze beter te beschermen

Unsplash

Het monitoren van de geluiden die door koraalriffen worden geproduceerd, zoals de onderzoekers in hun studie hebben gedaan, kan helpen bij het behoud van deze bijzondere ecosystemen. Zodra de risico's van menselijke activiteiten en klimaatverandering voor koraalriffen zijn onderkend, moet ook worden begrepen hoe kan worden ingegrepen zonder het leven van mariene organismen te verstoren. Hoe dit te doen? Vanuit dit oogpunt is akoestische monitoring een fundamenteel en, zoals we hebben gezien, effectief hulpmiddel.

Het onderzoek laat duidelijk zien dat er een verband bestaat tussen maanactiviteit en de activiteit van koraalriffen. Tegelijkertijd laat het zien hoe het mogelijk is om de gezondheid van een koraalrif te beoordelen door de geluiden te monitoren die worden geproduceerd door de organismen die er leven. Kortom, om poëtisch te zijn, de sleutel tot het redden van dit ecosysteem zou wel eens iets met muziek te maken kunnen hebben. Of iets dergelijks.

Advertisement