Zo zag het gezicht eruit van de keizer die China 1500 jaar geleden leidde: de reconstructie van wetenschappers

Janine image
door Janine

03 April 2024

Zo zag het gezicht eruit van de keizer die China 1500 jaar geleden leidde: de reconstructie van wetenschappers
Advertisement

Ben je benieuwd naar de gezichten van mensen uit de oude geschiedenis zoals op een foto? Wetenschappers hebben het mogelijk gemaakt door de gelaatstrekken van een beroemde Chinese keizer te reconstrueren uit zijn DNA.

Advertisement

Keizer Wu van de Chinese dynastie Zhous

De wetenschap verrast opnieuw: dankzij het DNA dat aanwezig is in de overblijfselen van een Chinese keizer die 1500 jaar geleden leefde, was het mogelijk om zijn gezicht "opnieuw samen te stellen": het is een geschatte gezichtsreconstructie van keizer Wu, wiens naam Yuwen Yong was, hoofd van de Noordelijke dynastie Zhou vanaf 560 na Chr. tot 578 na Chr “Hij was een zeer invloedrijke keizer die het regionale troepensysteem hervormde, de Turken tot vrede bracht en het noordelijke deel van het land verenigde”, aldus de studie.

De begraafplaats van Wu, bijgenaamd Miluotu en geboren in 543, werd in 1996 door archeologen gevonden en uit zijn stoffelijk overschot konden onderzoekers zijn DNA extraheren voor analyse. Zo werd de soeverein een gezicht “gegeven”: veel iconische karakters uit het verleden kunnen alleen bewonderd worden via portretten die, hoewel ze hun onveranderde uiterlijk tonen, echter niet vergeleken kunnen worden met uitgebreidere foto's.

"Zijn genetische profiel en fysieke kenmerken, inclusief zijn uiterlijk, hebben aanzienlijke belangstelling getrokken van de academische gemeenschap en het publiek. We hebben met succes een genoom van Wu gegenereerd en vastgesteld dat hij een typisch Oost-Aziatisch of noordoostelijk uiterlijk bezat", schrijven de auteurs van het onderzoek.

Advertisement

Het uiterlijk van keizer Wu was dat van het volk Xianbei

Het uiterlijk van keizer Wu was dat van het volk Xianbei

Current Biology -The portrait of Wudi from the Thirteen Emperors Scroll

Pianpian Wei, assistent-professor bij de afdeling Cultureel Erfgoed en Museologie aan de Fudan Universiteit in Shanghai en co-auteur van het onderzoek, zei: “Ons werk heeft historische figuren tot leven gebracht. Vroeger moesten mensen vertrouwen op historische documenten of muurschilderingen om zich voor te stellen hoe de Ouden eruitzagen." Wu had een donkere huidskleur, donker haar en zwarte ogen.

De auteurs bevestigden ook dat de keizer tot een specifieke etniciteit behoorde: "We zijn in staat om het uiterlijk van het Xianbei-volk te onthullen”, een nomadenvolk dat door het huidige Mongolië en de noordelijke regio's van China trok. "We schatten dat Wu 61% van zijn afkomst ontleende aan oude Noordoost-Aziaten en bijna een derde aan groepen die banden hebben met YR-boeren. Dit kan waarschijnlijk worden toegeschreven aan voortdurende gemengde huwelijken tussen de koninklijke families van Xianbei en lokale Han-aristocraten.” Niet alleen dat, de auteurs ontdekten ook de genetische diversiteit onder het oude Xianbei uit verschillende regio's. Dit suggereert vermenging met omringende bevolkingsgroepen.

De gezichtsreconstructie van de Chinese keizer Wu

De gezichtsreconstructie van de Chinese keizer Wu

Current Biology

DNA-analyse toonde aan dat de Xianbei-bevolking zuidwaarts trok naar Noord-China, waar ze de etnische groep Han tegenkwamen. Co-auteur van het onderzoek Shaoqing Wen, een doctoraalstudent in de archeologische wetenschappen aan de Fudan Universiteit, legde uit: “Dit is belangrijke informatie om te begrijpen hoe oude volkeren zich over Eurazië verspreidden en hoe ze zich integreerden met de lokale bevolking. Sommige geleerden hebben verklaard dat de Xianbei een “exotisch” uiterlijk, zoals een volle baard, hoge neusbrug en geel haar hadden. Uit onze analyse blijkt dat keizer Wu gelaatstrekken had die typerend zijn voor Oost- of Noordoost-Azië.”

De auteurs zullen hun onderzoek voortzetten door zich te richten op de mensen die ooit in Chang'an woonden, een oude stad in het noordwesten van China, waar duizenden jaren lang Chinese keizers woonden en die het einde van de Zijderoute naar het oosten vertegenwoordigde, een zeer belangrijk handelsnetwerk van de 2e eeuw voor Christus tot de 15e eeuw na Christus. Het team hoopt dat toekomstige analyses licht kunnen werpen op culturele uitwisseling en reizen in het oude China.

Advertisement