AI kan het “perfecte bier” creëren en vooraf weten of je het lekker zult vinden

Janine image
door Janine

05 April 2024

AI kan het “perfecte bier” creëren en vooraf weten of je het lekker zult vinden
Advertisement

Tot de oneindige mogelijkheden van kunstmatige intelligentie behoort nu ook de mogelijkheid om de smaak van bier te verbeteren en te voorspellen of consumenten het zullen waarderen. Hoe?

AI voorspelt of consumenten een biertje lekker zullen vinden

AI voorspelt of consumenten een biertje lekker zullen vinden

Pexels

Bier is een veel gedronken drank en is verkrijgbaar in verschillende varianten: blond, donker, rood, dubbelmout enzovoort. Iedereen heeft zijn eigen smaak en voorkeuren, maar kunstmatige intelligentie zou dit product nog aantrekkelijker kunnen maken door de samenstelling ervan te verbeteren. Een team wetenschappers in België heeft namelijk een AI-model getraind om van tevoren te begrijpen of bieren in de smaak zullen vallen bij mensen en hoe de mix van ingrediënten kan worden verbeterd.

Onderzoekers van de Universiteit KU Leuven hebben kunstmatige intelligentie in staat gesteld om te voorspellen of een bepaald recept in de smaak zal vallen bij het publiek, nog voordat het wordt geconsumeerd. Ze deden hiervoor een beroep op zestien ervaren proevers, die 250 commercieel verkrijgbare bieren met verschillende smaken proefden. "We begonnen het project met minder dan 100 bieren en realiseerden ons al snel dat dit niet genoeg zou zijn om de ongelooflijke diversiteit aan bier van België vast te leggen”, zei Miguel Roncoroni, hoofd van het chemische analyse- en proefpanel.

Na het proeven van de bieren beoordeelden de deelnemers de producten en hielden daarbij rekening met vijftig verschillende kenmerken, waaronder de gebruikte kruiden, de smaak van hop, gist, mout en minder aangename smaken.

Advertisement

Verbeterde biersmaak met AI

Verbeterde biersmaak met AI

Freepik

De wetenschappers groepeerden vervolgens 180.000 beoordelingen van dezelfde bieren, uitgevoerd door consumenten en publiekelijk beschikbaar op het platform RateBeer. Verder werden de dranken ook gemeten op basis van hun samenstelling: elk drankje bevat 226 verschillende chemische eigenschappen, waaronder ruim tweehonderd aromaverbindingen, pH, alcoholgehalte en suikergehalte. “De perceptie en waardering van de smaak van voedsel hangt af van de interactie van veel chemische verbindingen en externe factoren en is daarom moeilijk te begrijpen en te voorspellen”, luidt het onderzoek.

Door gebruik te maken van de grote dataset trainde het team tien voorspellende modellen en slaagde erin de smaak van een reeds verkrijgbaar Belgisch commercieel bier te verbeteren door aroma's toe te voegen die door kunstmatige intelligentie werden aangegeven om de smaak aangenamer te maken. "Het bleek dat de verrijkte bieren het algehele plezier aanzienlijk verbeterden onder de getrainde deelnemers, die een verhoogde intensiteit van estersmaken, zoetheid, alcohol en volheid opmerkten”, legden de onderzoekers uit.

Volgende stap: alcoholvrij bier verbeteren

Volgende stap: alcoholvrij bier verbeteren

Freepik

Michiel Schreurs, hoofdauteur van het onderzoek, legt uit: “De smaak van bier is een complexe mix van aromatische verbindingen. Het is onmogelijk om te voorspellen hoe goed bier is door slechts één of meer verbindingen te meten. We hebben echt de kracht van computers nodig”, die de menselijke smaak zouden kunnen vervangen.

Bieren op de markt worden losjes gecategoriseerd, met generieke termen die verwijzen naar voorkeuren van consumenten, zoals “fruitig”, maar dit “maakt vergelijkingen tussen bieren zeer vertekend en maakt het moeilijk om de ware smaak van een bier te voorspellen”, zei Kevin Verstrepen, professor aan de KU Leuven, die eraan toevoegde wat het volgende hoofddoel van het team is: "een beter alcoholvrij bier produceren. Met behulp van ons model zijn we er al in geslaagd een cocktail van natuurlijke aromaverbindingen te creëren die de smaak en geur van alcohol nabootsen."

Het kostte het team vijf jaar om tot deze resultaten te komen, die konden worden uitgebreid naar andere voedingsproducten.

Advertisement