De komende jaren zou de aarde een seconde van haar tijd kunnen verliezen: poolijs heeft er iets mee te maken

Janine image
door Janine

07 April 2024

De komende jaren zou de aarde een seconde van haar tijd kunnen verliezen: poolijs heeft er iets mee te maken
Advertisement

Het geleidelijke smelten van het poolijs zal de rotatie van de aarde beïnvloeden, wat ons volgens nieuw onderzoek een seconde van onze tijd zal beroven. Wat betekent dit precies?

De rotatie van de aarde versnelt

Binnen de komende twee jaar zal er een seconde tijd van de aarde worden weggenomen. Wat betekent dat? In wezen bepaalt de rotatie van de aarde de duur van de uren, minuten en seconden waaruit de dagen op onze planeet bestaan, maar deze rotatie is niet altijd stabiel en kan variëren, zij het bijna onmerkbaar, op basis van wat er op het aardoppervlak of in de kern gebeurt.

Volgens een nieuwe studie zal het smelten van poolijs invloed hebben op de rotatie van de aardbol, waardoor onze tijd zal veranderen. De verandering leidt er in sommige gevallen toe dat de klokken over de hele wereld moeten worden verzet door ze "een schrikkelseconde" te verplaatsen, wat, hoewel oneindig klein, computersystemen aanzienlijk kan beïnvloeden. Door de jaren heen zijn er seconden bijgekomen als gevolg van een geleidelijke vertraging, maar nu veranderen de zaken: de rotatie van de aarde is begonnen te versnellen als gevolg van veranderingen die plaatsvinden in de kern.

Advertisement

Smeltend ijs en mondiale tijdwaarneming

Smeltend ijs en mondiale tijdwaarneming

Freepik

Sinds de jaren zestig wordt UTC, gecoördineerde universele tijd, gebaseerd op extreem nauwkeurige atoomklokken, gebruikt om tijdzones vast te stellen en deze in lijn te brengen met de rotatie van de planeet. Omdat dit laatste echter inconsistent is, raken de twee tijdschalen langzaam uit elkaar, wat leidt tot de noodzaak om een ​​eenmalige schrikkelseconde toe te voegen om de synchronisatie te herstellen. Voor het eerst zullen we er echter een moeten verwijderen in plaats van seconden toe te voegen.

Volgens een onderzoek van Duncan Agnew, hoogleraar geofysica aan de Universiteit van Californië in San Diego, zal het exacte moment waarop dit zal gebeuren grotendeels worden bepaald door de opwarming van de aarde: het smelten van het ijs heeft de rotatie van de aarde vertraagd, die anders nog sneller zou zijn geweest. Om dit mechanisme uit te leggen gebruikte Agnew een metafoor: "Als een schaatser begint te draaien, zal hij langzamer gaan rijden als hij zijn armen laat zakken of zijn benen strekt." Door je armen naar het midden te bewegen, ga je sneller ronddraaien. Dit betekent dat als we minder vast ijs aan de polen hebben, de vloeistoffen naar de evenaar zullen bewegen, waar er meer landmassa zal zijn. Hoewel men dacht dat deze veranderingen buiten onze controle lagen, toonde de studie de omvang van de menselijke invloed op dit fenomeen aan.

Een seconde verwijderen van de tijd van de aarde: de gevolgen

Een seconde verwijderen van de tijd van de aarde: de gevolgen

Freepik

Agnew zei dat "er ongekende dingen gebeuren. Het is echt indrukwekkend, zelfs voor mij, dat we de snelheid van de rotatie van de aarde meetbaar hebben beïnvloed." De omkering van de rotatie van de aarde, die de afgelopen decennia is begonnen te versnellen, heeft wetenschappers voor het eerst geconfronteerd met de mogelijkheid om vanaf 2026 een schrikkelseconde af te trekken van de mondiale klokken. Agnew gelooft dat het poolijs deze beslissing met ongeveer drie jaar heeft uitgesteld, van 2026 naar 2029, als de huidige rotatiesnelheid van de aarde constant blijft.

Hoe dan ook, als de waarneming van de wereldtijd een negatieve schrikkelseconde zou toevoegen om de tijd synchroon te houden met de rotatie van de aarde, zou dit een grote impact kunnen hebben op onze computernetwerken en satellietsystemen die afhankelijk zijn van zeer nauwkeurige timing. Deze consequentie bracht mondiale tijdwaarnemers ertoe te stemmen om het optellen of aftrekken van schrikkelseconden bij de aardse tijd tegen 2035 af te schaffen en deze te laten afwijken van de rotatie van de planeet.

Advertisement