Het onmisbare spektakel van het Noorderlicht die de wereld verbaasde met de geomagnetische storm

Janine image
door Janine

15 Mei 2024

Advertisement

De snelle opeenvolging van krachtige zonnestormen van de afgelopen dagen heeft de hemel van ons noordelijk halfrond beschilderd en ons een prachtig Noorderlicht gegeven. Maar hoe ontstaat dit fenomeen?

Advertisement

Noorderlicht en Zuiderlicht, het “geschenk” van de zonneactiviteit

NOAA Space Weather Prediction Center

De afgelopen dagen heeft de geomagnetische storm die werd veroorzaakt door de voortdurende zonnevlammen als gevolg van de inkomende piekactiviteit van de zon, die een cyclus van elf jaar heeft, niet alleen radio- en communicatieproblemen veroorzaakt in verschillende delen van de wereld, maar ook burgers van de VS, Canada, Europa en China in staat gesteld om getuige te zijn van een uniek en uiterst indrukwekkend natuurspektakel: het Noorderlicht.

De gekleurde halo's aan de nachtelijke hemel - zichtbaar door de afwezigheid van zonlicht - waren meerdere dagen zichtbaar. Het Noorderlicht is het resultaat van een moleculaire botsing in de bovenste lagen van de atmosfeer van de aarde, die uitbarstingen van energie veroorzaakt. Deze energie manifesteert zich in zichtbaar licht aan de hemel, maar dat kunnen we alleen opmerken in de uren dat het donker is. Maar het is niet het enige dat verbaasde toeschouwers betovert: er is ook de aurora australis (Zuiderlicht), die voorkomt op het zuidelijk halfrond en in de eerste helft van het jaar zichtbaar is in sommige regio's in de buurt van de twee aardpolen.

Advertisement

De sterkste zonnestorm sinds decennia

Het poollicht beweegt zich van de polen naar de evenaar tijdens perioden van maximale activiteit, zoals de afgelopen dagen het geval was. De krachtige geomagnetische storm heeft onze planeet bereikt en ontketende spectaculaire nachtelijke spektakels over de hele wereld. Dit is een historische gebeurtenis: op 10 mei bereikte de storm het hoogste niveau op de schaal die begint met G1 en classificeerde zichzelf als G5, kondigde NOAA, de National Oceanic and Atmospheric Administration, aan. Dit is in tientallen jaren niet gebeurd.

Na een reeks coronale massa ejecties, materiaal dat uit de corona van de zon wordt uitgestoten en deze fenomenen kan veroorzaken, werd de hemel een heel weekend lang overspoeld door Noorderlicht, zoals het Space Weather Prediction Center van NOAA aankondigde. De zonnestorm was de sterkste in twee decennia, door de krachtige geladen energieën die vanaf de zon de ruimte in explodeerden. Hoewel het geen gevaar voor ons vormt, kan het elektronische apparaten aantasten, waaronder satellieten in een baan om de aarde.

Hoe het Noorderlicht ontstaat

Poollicht goed zichtbaar tijdens geomagnetische storm in Loveland Pass, Colorado

Dan McManus - SPACE WEATHER PREDICTION CENTER/NOAA

Brian Cox, natuurkundige en ruimtevaartdeskundige, zei: "Zonder het magnetische veld van de aarde dat ons beschermt, zou onze atmosfeer allang verloren zijn gegaan in de ruimte. Die kleuren aan de hemel herinneren de natuur ons eraan dat we blij mogen zijn dat we hier zijn."

De afgelopen jaren hebben we een zeer actieve zon meegemaakt, met talloze coronale massa-uitbarstingen die op onze planeet gericht waren. Juist hierdoor kunnen we de poollichten zien: de coronale massa-uitstoot lanceert geladen deeltjes de ruimte in, die wanneer ze de gassen van de atmosfeer van de aarde raken, zoals zuurstof en stikstof, deze prachtige lichten doen ontstaan. Zuurstofatomen worden groen, stikstofatomen worden blauw, roze en violet.

De hemel heeft zo voor wonderbaarlijke verrassingen gezorgd, die heel veilig met het blote oog zichtbaar waren.

Advertisement