De Arctische polaire vortex is van koers veranderd als gevolg van een atmosferische gebeurtenis

Janine image
door Janine

03 April 2024

De Arctische polaire vortex is van koers veranderd als gevolg van een atmosferische gebeurtenis
Advertisement

De polaire vortex boven de Noordpool is van richting veranderd en draait de andere kant op: wat betekent dit? Kan dit echt gebeuren?

Advertisement

Wat is een polaire vortex?

Wat is een polaire vortex?

NASA Scientific Visualization Studio/Youtube screenshot

De term “polaire vortex” is vrij bekend bij de inwoners van Canada, maar misschien niet in andere delen van de wereld. Daar zijn de effecten op het klimaat bijzonder merkbaar, hoewel het fenomeen alleen in de winter wordt gevoeld, wanneer de temperaturen bijzonder laag zijn.

Het is een lagedrukgebied in de atmosfeer, waar de omringende winden tegen de klok in bewegen om koude lucht tot de poolgebieden te beperken. Maar omdat het een atmosferisch fenomeen is, kan het zich onverwacht gedragen. Als de polaire vortex energie verliest, heeft deze de neiging onstabiel te worden en een deel ervan zakt naar een lagere breedtegraad, waardoor intensere koudegolven ontstaan, die enkele dagen tot meerdere weken kunnen duren. Bovendien kan hij zijn koers omkeren en met de klok mee beginnen te draaien, dus in omgekeerde richting vergeleken met zijn gebruikelijke beweging.

Advertisement

Waarom de polaire vortex boven de Noordpool is omgekeerd

Waarom de polaire vortex boven de Noordpool is omgekeerd

Met Office - UK Weather/Youtube screenshot

De winden rond de Arctische vortex circuleren dus met de wijzers van de klok mee: dit gebeurt wanneer de temperaturen in de stratosfeer snel en plotseling opwarmen, waardoor de normale, maar verzwakte stroming van de vortex wordt beïnvloed. Die op dat moment reageert door zijn richting om te keren. Heeft dit enige invloed gehad op het pad van de straalstroom die weerpatronen bepaalt? Het antwoord is nee en in feite is het een veel vaker voorkomend fenomeen dan je zou denken. In dit specifieke geval heeft Canada geen grote klimaatveranderingen ondervonden als gevolg van de omkering van de polaire vortex.

Eerder dit jaar had de polaire vortex inversie echter al plaatsgevonden, zoals gemeld op de blog van de National Oceanic and Atmospheric Administration. De atmosfeer heeft een dynamisch karakter, dus de inversie zal zichzelf zeker herstellen en de wervels zullen hun normale cirkel hervatten, om bij de volgende gelegenheid weer van koers te veranderen.

Omkering van de polaire vortex en ozonpiek

Omkering van de polaire vortex en ozonpiek

National Environmental Satellite, Data, and Information Service

Hoewel het traject van de Arctische polaire vortex momenteel is omgekeerd, zal alles daarna weer normaal worden. Klimaatwetenschapper Amy Butler noemde het een van de zes sterkste vergelijkbare gebeurtenissen sinds 1979, hoewel het in dit geval niet significant gevoeld werd. Maar "planetaire atmosferische golven stortten neer in de polaire stratosfeer, waardoor de temperatuur steeg. Bovendien helpt de opwarming van de lucht het verlies van chemisch ozon voorkomen." Dit veroorzaakte in feite een tijdelijke maar intense ozonpiek, het tegenovergestelde van een ozongat.

De vortex bevindt zich ongeveer 48 km boven het aardoppervlak. Het Met Office van het Verenigd Koninkrijk beweert dat de winden zich verplaatsen met een snelheid van ongeveer 250 km per uur: een plotselinge onderbreking kan een snelle verandering in de weersomstandigheden veroorzaken, zoals gebeurde tijdens eerdere episodes in de VS.

In 2024 zijn de sterkste west-naar-oost winden rond de Noordpool al twee keer omgekeerd, in januari en maart, waardoor het fenomeen bijzonder actief was tijdens de afgelopen winter. De winden beginnen echter af te nemen en de vortex zal naar verwachting eind maart weer normaal worden.

Advertisement