Een intact landschap begraven onder ontdekte gletsjers: het bleef miljoenen jaren verborgen

Janine image
door Janine

28 Oktober 2023

Een intact landschap begraven onder ontdekte gletsjers: het bleef miljoenen jaren verborgen
Advertisement

Hoeveel aspecten van onze prachtige en soms wrede wereld kennen we nog niet? Onderzoekers hebben een nieuwe, onontdekte en onbekende plek ontdekt, die miljoenen jaren verborgen is gebleven. Laten we eens kijken waar het om gaat.

Advertisement

Een “geheime omgeving” ontdekt onder de gletsjers: het was miljoenen jaren verborgen gebleven

Een “geheime omgeving” ontdekt onder de gletsjers: het was miljoenen jaren verborgen gebleven

Ben-Zin, National Oceanic and Atmospheric Administration/Wikimedia commons - Public domain

Onze aarde verbergt verrassingen die, ondanks voortdurend onderzoek, nog niet ontdekt zijn. We weten niet hoeveel er nog te ontdekken valt, maar één ding is zeker: er valt nog genoeg te ontdekken op onze planeet. Als een leven lang niet genoeg is om iemand grondig te leren kennen, zijn miljoenen jaren niet genoeg om alles te weten over de wereld waarin we leven: de wetenschap laat ons dit voortdurend zien en een nieuwe studie opent de deuren naar een volkomen onverwacht scenario.

De ongelooflijke ontdekking betreft een landschap dat nog nooit eerder is gevonden, maar er is een precieze reden waarom het nooit is opgemerkt: de komst van het ijs begroef het en bevroor het, waardoor het heel lang intact bleef, maar ook verborgen voor het menselijk oog. Tenminste, tot nu toe.

Advertisement

Landschap dat miljoenen jaren verborgen is gebleven onder het Antarctische ijs: het onderzoek

Landschap dat miljoenen jaren verborgen is gebleven onder het Antarctische ijs: het onderzoek

Nature Communications

Wetenschappers hebben een uitgestrekt landschap gevonden, bestaande uit door rivieren uitgehouwen heuvels en valleien, dat miljoenen jaren verborgen en bevroren was gebleven. Het ligt onder het Antarctische ijs, vlakbij de subglaciale bekkens Aurora en Schmidt, en is zo uitgestrekt dat het groter is dan België. Stewart Jamieson, hoofdauteur van de studie en glacioloog aan de Universiteit van Durham, Engeland, zei: "Het is een onontdekt landschap: niemand heeft het ooit gezien." Deze “geheime” plek, vergelijkbaar met degene die zichtbaar zijn in Zuid-Amerika, was destijds de thuisbasis van een rijke vegetatie bestaande uit bomen en bossen, waar misschien ook enkele wilde dieren rondzwierven over een gebied van 32.000 vierkante kilometer.

Het gebied van de wereld erboven, de ijskap in Oost-Antarctica, “is minder bekend dan het oppervlak van Mars”, zoals Jamieson betoogt. Het landschap was verborgen, maar niet onbereikbaar: het was mogelijk om het te ontdekken dankzij een geavanceerde benadering, die in staat was de aanwezigheid ervan te detecteren. Het team maakte gebruik van een nieuwe methode, waarbij gebruik werd gemaakt van de techniek van de “radio-echolood”: een vliegtuig dat over het verborgen gebied vliegt, zendt radiogolven het ijs in en analyseert vervolgens de terugkerende echo's. Het zou echter een hele uitdaging zijn geweest om het hele gebied te bestrijken, aangezien Antarctica groter is dan het Europese continent. Om deze reden hebben wetenschappers een alternatieve oplossing bedacht.

Landschappen verborgen onder gletsjers en de opwarming van de aarde

Landschappen verborgen onder gletsjers en de opwarming van de aarde

AI Generated - Psycode

Met behulp van beschikbare satellietbeelden van het oppervlak kon het team verborgen toppen en valleien lokaliseren die meer dan 2,5 kilometer onder het golvende oppervlak van het ijs lagen. De reconstructie van het landschap, dat vrijwel intact bleef, was mogelijk door de twee benaderingen met elkaar te vergelijken en een plek te ontdekken die erg leek op andere op aarde. "Het is alsof je uit het raam van een vliegtuig kijkt en een bergachtig gebied onder je ziet", legt Jamieson uit. Volgens de onderzoekers is het niet eenvoudig om precies vast te stellen wanneer deze verborgen plek bedekt was met ijs, maar er wordt aangenomen dat dit minimaal 14 miljoen jaar geleden had kunnen zijn. De hoofdauteur is echter van mening dat het fenomeen meer dan 34 miljoen jaar oud kan zijn, wat de eerste keer is dat Antarctica bevroor.

Bovendien zeiden ze dat er naar alle waarschijnlijkheid nog andere landschappen onder de oppervlakte verborgen zijn, zoals het eerder gevonden meer dat ongeveer zo groot is als een stad. Het met ijs bedekte landschap kan echter gevaar lopen door de opwarming van de aarde, waardoor gletsjers sneller dreigen te smelten dan we dachten: “We zijn nu op weg om atmosferische omstandigheden te ontwikkelen die vergelijkbaar zijn met die van 14 tot 34 miljoen jaar geleden, toen de temperatuur 3°C tot 7°C warmer was dan vandaag”, lezen we in het onderzoek. Hoe dan ook, aangezien het honderden kilometers verwijderd is van de randen van de gletsjer, is de terugkeer erg ver weg. Eerdere perioden van opwarming, zoals het Plioceen van 3 tot 4,5 miljoen jaar geleden, hebben het landschap niet blootgelegd, dus dit zou in de nabije toekomst ook niet moeten gebeuren. De gevolgen voor deze verborgen plek bij een eventuele terugkeer naar de buitenlucht zijn echter onbekend.

Wat vind je van deze fantastische ontdekking?

Advertisement