Schat gevonden met metaaldetector in Pools bos: het zou een legende uit de 17e eeuw kunnen bevestigen

Janine image
door Janine

15 Mei 2024

Enkele gouden en zilveren munten gevonden in Polen
Advertisement

In de bossen van Polen is een kleine schat gevonden: het gaat om gouden munten van Russische en Amerikaanse oorsprong, maar hun verhaal is misschien niet zomaar een verhaal. Laten we er meer over te weten komen.

Advertisement

Waren de munten van een controversiële kluizenaar?

Świętokrzyska Grupa Eksploracyjna/Facebook

In het hart van het Poolse bos ontdekte een team van vrijwilligers, uitgerust met metaaldetectoren en geautoriseerd door de lokale autoriteiten, een schat die ondergronds verborgen was: een groep gouden en zilveren munten die een populaire lokale legende zouden kunnen bevestigen over Anthony Jaczewicz, een kluizenaar en avonturier die zich in tijden van extreme moeilijkheden voordeed als een "goddelijke genezer". Volgens wat werd meegedeeld door het Provinciaal Bureau voor de Bescherming van Monumenten in Kielce, dateren de munten uit de periode tussen de 17e en het begin van de 18e eeuw.

De ontdekking vond plaats in het Jeleniowskie-gebergte in zuid-centraal Polen en volgens de leider van de exploratiegroep Świętokrzyska, Sebastian Grabowiec, zouden de munten feitelijk de legendarische schat kunnen zijn die toebehoorde aan Jaczewicz. De ontdekking vond in werkelijkheid plaats in juni 2022, maar werd twee jaar lang geheim gehouden om de vindplaats te beschermen.

Advertisement

De mysterieuze profeet die als een kluizenaar woonde: de schat zou van hem kunnen zijn

Świętokrzyska Grupa Eksploracyjna/Facebook

Antoni Jaczewski was een avonturier die tussen het einde van de 17e en het begin van de 18e eeuw veel mensen bedroog die zich tot hem wendden voor hulp. De man, van wie werd aangenomen dat hij over superieure krachten beschikte, bouwde in mei 1708 zijn eigen persoonlijke hermitage in het Swiętokrzyskie-gebergte. Zijn toevluchtsoord was erg populair en de donaties werden al snel talrijk, totdat Jaczewski zo rijk werd dat hij bewakers moest inhuren.

Zijn bedrieglijke bedrijf bleef bloeien, totdat hij werd tegengehouden door de plaatselijke adel en de bisschop van Krakau. Hij slaagde er echter al snel in te ontsnappen en terug te keren naar zijn hermitage, waar hij zijn activiteit als "profeet" en "genezer" hervatte, tot 1712. Het Provinciaal Bureau voor de Bescherming van Monumenten in Kielce maakte de ontdekking bekend op zijn Facebook-pagina, waarin de legende van Antoni werd beschreven. "Het Jeleniowskie-gebergte verbergt vele mysterieuze plaatsen, soms gehuld in legendes. Uniek daarvan is die over de kluizenaar, avonturier en valse profeet, de mysterieuze Antoni Jaczewicz."

Gouden en zilveren munten overgebracht naar het museum in Polen

Curioctopus

Er wordt aangenomen dat Jaczewski, toen hij zijn activiteiten hervatte, genoot van de stilzwijgende pauselijke overeenkomst. "Het verhaal van de helden van die gebeurtenissen is in herinnering gebracht met de interessante ontdekkingen die de afgelopen jaren zijn gedaan door leden van de Exploratiegroep Świętokrzyskie, die toestemming kregen van de provinciale conservator van de monumenten van Świętokrzyskie in Kielce en het district Łagów om onderzoek naar monumenten uit te voeren. De ontdekkingen leiden ons tot de conclusie dat het verhaal van de avonturier Jaczewicz misschien niet alleen maar een legende is..."

De gevonden munten omvatten orts, zessen, krajcars, kopeken (de zogenaamde tranen) en andere. Van bijzonder belang is het hertogdom Hamburg uit 1648, waar “de afbeelding van de Madonna met Kind geperforeerd is op de rand van de munt, wat suggereert dat deze als medaillon had kunnen dienen. Het lijkt er daarom op dat de munten deel kunnen uitmaken van een compensatie die is geïnd door de zelfbenoemde kluizenaar, of misschien zelfs van goederen die zijn gestolen van de plaatselijke adel.

De schat werd overgebracht naar het Historisch en Archeologisch Museum in Ostrowiec Świętokrzyski, waar hij zal worden bewaard en onderworpen aan numismatische en historische analyse die verdere details zal onthullen.

Advertisement