Oogarts laat dankzij een merkwaardig hulpmiddel zien hoe het is om met verschillende gradaties van bijziendheid boodschappen te doen

Janine image
door Janine

24 Mei 2024

Advertisement

Voor veel mensen kan winkelen zonder bril een nogal ingewikkelde ervaring zijn, wat veel mensen zich niet kunnen voorstellen. Een video leert ons echter om naar de wereld te kijken door de ogen van anderen, of beter gezegd: de supermarkt.

Advertisement

Boodschappen doen zonder bril: dit is wat veel mensen zien

Niet iedereen heeft een perfect en optimaal zicht en voor velen van hen is het gebruik van een bril of contactlenzen essentieel. Het kan echter voorkomen dat je het huis verlaat en bent vergeten je bril op te doen, en op dit punt kan de moeilijkheidsgraad variëren en toenemen, zowel wat betreft de toestand van je gezichtsvermogen als de context waarin je je bevindt.

Een video die op Instagram verscheen en geïnspireerd was op de pagina interesting_retinal_cases, die gaat over het welzijn van de ogen, liet zien hoe het zou zijn om zonder bril in een supermarkt te staan ​​voor degenen die hem nodig hebben. In feite kunnen degenen die deze ondersteuning niet nodig hebben, zich moeilijk voorstellen wat de ogen van andere mensen zien en zich moeilijk met deze omstandigheid identificeren. Naast de lange gangpaden waarin je moet navigeren en de obstakels die je moet vermijden, is er het probleem van de producten in de schappen: veel, klein en heel verschillend van elkaar. Zo wilde de jonge oogarts Jennifer Tsa, oprichter van Line of Sight, een kleine maar belangrijke demonstratie geven van wat velen elke dag meemaken.

Advertisement

Jezelf identificeren met het gezichtsvermogen van anderen: er is niet veel voor nodig

De clip begint met de omschrijving “winkelen zonder bril”. Jennifer, die zich in een supermarkt bevindt, laat een display met brillen zien, dus een display voor optische retinoscopie, met sterktes variërend van -0,5 tot -15. Door de brillen voor de camera van de telefoon te plaatsen, die de verschillende gangpaden van de supermarkt in beeld brengt, laat de oogarts zien hoe het zicht verandert naarmate de sterkte daalt. We gaan van "normaal zicht", naar -1,00, naar -2,00, naar -3,00, naar -4,00, naar -6,00, tot -8,00. De beelden laten een toenemende mate van onscherpte zien, waardoor het bij de laatste stap bijna onmogelijk is om details te onderscheiden.

"Wat is jouw gezichtsvermogen? Tag iemand om hem of haar te laten zien hoe jouw gezichtsvermogen eruit ziet", schrijft Dr. Tsai, en nodigt gebruikers uit om het filmpje te delen om het bewustzijn over gezichtsvermogen te vergroten, die heel vaak letterlijk een subjectief standpunt vertegenwoordigt en niet hetzelfde is voor iedereen. De video trok veel views en evenveel reacties: gebruikers waardeerden deze weergave van het probleem, zowel direct betrokkenen als degenen die het niet uit de eerste hand ervaren.

Reacties van gebruikers op de video “winkelen zonder bril”

"Leven jullie zo?”, schrijft een verbaasde en verraste gebruiker, terwijl een ander uitroept: "Iedereen boven -4 leeft in een compleet andere dimensie." Een moeder vertelt over haar indirecte ervaring: “Mijn zoon heeft -8,25 en -8,75. Zodra hij zijn bril opzette, wilde hij hem niet meer afzetten. Op een avond voor het slapengaan zei hij tegen mij: ‘mama, mag ik met mijn bril slapen? Ik wil mijn dromen kunnen zien.'" Iemand vertelt echter zijn eigen ervaring: "Ik ben 18 jaar oud en vorig jaar kreeg ik mijn eerste bril op sterkte. Ik was eerlijk gezegd verrast door hoe helder de wereld was, ik dacht dat het voor iedereen een beetje wazig was."

Een video die er niet alleen voor zorgt dat de betrokkenen zich minder “onbegrepen” voelen, maar die op een eenvoudige en tegelijkertijd effectieve en intuïtieve manier bewustzijn verspreidt over iets dat niet iedereen uit de eerste hand kan begrijpen. Op deze manier wordt het niet alleen gemakkelijk, maar ook nuttig en leerzaam om de wereld door de ogen van anderen te zien en van perspectief te veranderen.

Advertisement