Op het vliegveld van Amsterdam hangt een klok waarin elke minuut die verstrijkt iemand de wijzers schildert

Janine image
door Janine

12 April 2024

Op het vliegveld van Amsterdam hangt een klok waarin elke minuut die verstrijkt iemand de wijzers schildert
Advertisement

In elk deel van de wereld is het mogelijk om iets buitengewoons en ongewoons te zien: hier zijn we in Amsterdam, en wat je ziet is geen eenvoudige klok. Laten we samen uitzoeken wat het is.

De man in de klok, de installatie op de luchthaven van Amsterdam

De klok op het vliegveld van Amsterdam waarin een man verschijnt die de wijzers schildert

IvyCottageIndustries/Youtube screenshot

Wat je ziet is een “levende klok”, of beter gezegd: dat zijn de wijzers: in feite worden de wijzers door een mysterieuze man elke zestig seconden gewist en opnieuw geverfd. Waarom? Welnu, het originele en creatieve idee kwam voort uit de geest van een beroemde Nederlandse kunstenaar en ontwerper, Maarten Baas, die eer wilde bewijzen aan de vele “gezichtsloze” medewerkers die verantwoordelijk zijn voor het schoon en netjes houden van de luchthaven Amsterdam Schiphol.

Een grote klok waarachter je een man in een blauw werkuniform ziet, die er elke minuut voor zorgt dat de wijzers worden verwijderd en opnieuw op de juiste plek worden geverfd. De kunstinstallatie maakt deel uit van een serie die Baas “Real Time” heeft genoemd, waarin een mysterieuze arbeider de taak krijgt om de wijzers handmatig uit te wissen en elke minuut een nieuwe te creëren.

Advertisement

De klok op Schiphol voor “de gezichtsloze mensen”

IvyCottageIndustries

De eerste werken in de serie dateren uit 2009: video's toonden straatvegers die afval wilden verplaatsen om de wijzers van een analoge klok samen te stellen, die niet toevallig "de klok van de straatveger" werd genoemd. Zeven jaar later, in 2016, lanceerde Baas het tweede deel van zijn serie met de “Schiphol Clock”, geïnstalleerd op de gelijknamige luchthaven.

Half verborgen achter een doorschijnend scherm zien we op een tamelijk wazige maar toch voldoende duidelijke manier een man die de minuten wil schilderen met een soort spatel gedoopt in zwarte verf, die meteen wordt verwijderd met een doek om ruimte te maken voor de volgende. Men ziet de man bukken om het gereedschap te pakken dat nodig is om de wijzers te tekenen en te wissen tussen het verstrijken van de ene minuut en de volgende.

Is er echt een man in de klok die de wijzers schildert?

De ontwerper nam de acteur Tiago Sá da Costa, dit is de naam van de mysterieuze man in de klok, twaalf uur lang op terwijl hij de minuten in zijn installatie schilderde en zo de video creëerde die op de luchthaven werd gebruikt. In de grote ruimte van het vliegveld zie je een kleine trap die hem naar zijn positie zou leiden, maar die is nogal misleidend, zo legde de kunstenaar uit: “We ontvangen regelmatig e-mails van mensen die beweren dat de man de hele dag in een hoekje moet zitten”, zei Baas, die eraan toevoegde: "Ze beseffen niet dat het een filmpje is." Bij het observeren van de installatie zijn velen onder de indruk van het werk van de man in de klok, in de veronderstelling dat er echt iemand binnenin zit die gedwongen wordt om de minutenwijzers te tekenen en te wissen, waarbij de tijd wordt aangegeven met penseelstreken.

De werken van Baas zijn over de hele wereld te vinden, met een andere klok in het Rijksmuseum in Amsterdam en nog een andere op Paddington Station in Londen, Engeland. Anderen zijn gepland om inwoners en toeristen van verschillende steden te verbazen. De kunstenaar legde uit dat het kiezen van tijd als thema voor zijn creaties "een goede manier is om mijn ideeën uit te drukken. Ik zit gevangen tussen design en kunst. Er is wat theater. Tijd is een plek waar ik intuïtief kan werken. Ik vind het interessant dat tijd door een persoon wordt gegeven, omdat het nooit hetzelfde is. Ook al duurt het 60 seconden, het is altijd een andere ervaring. Elke minuut is uniek.”

Zoals de kunstenaar beweert, is tijd iets dat ons allemaal aanspreekt: daarom hebben zijn klokken iedereen die ze bewonderde veroverd.

Advertisement