Paragliden boven de Grote Piramide van Gizeh: ongepubliceerde afbeeldingen van bovenaf onthullen iets onverwachts

Janine image
door Janine

21 Maart 2024

Paragliden boven de Grote Piramide van Gizeh: ongepubliceerde afbeeldingen van bovenaf onthullen iets onverwachts
Advertisement

Weinig bouwwerken in de wereld zijn zo iconisch als de Grote Piramide van Gizeh, het enige van de zeven wonderen van de antieke wereld dat voor ons bewaard is gebleven. Maar zelfs het in het echt zien kan alleen van onderaf, en zonder te dichtbij te komen, toch? Ja en nee: in een virale video kunnen we de Piramide van Cheops van bovenaf zien, dankzij een spectaculaire paraglider.

Advertisement

Paragliden boven de Grote Piramide van Gizeh: de virale video

Paragliden boven de Grote Piramide van Gizeh: de virale video

_josiechialee_/Instagram

Het uitzicht is zeker niet traditioneel: het staat niet op ansichtkaarten en is niet in documentaires te zien, maar toch is het er, in al zijn grootsheid. De Grote Piramide van Gizeh, gebouwd door farao Cheops, is het enige van de zeven wereldwonderen uit de oudheid dat voor ons bewaard is gebleven, maar het is niet mogelijk om hem van dichtbij of vanuit een bepaald perspectief te bekijken. Daarom heeft het zien van het filmpje die op Instagram is gedeeld door Chia Josie Lee iets magisch.

De beelden tonen de vrouw die over de Grote Piramide van Gizeh zweeft, eerst ver weg en dan geleidelijk aan steeds dichterbij, bijna binnen handbereik. Het is een ongelooflijk gezichtspunt dat details laat zien die bijna onmogelijk te zien zijn als je met je voeten stevig op de grond blijft staan. De top van de piramide is er bijvoorbeeld niet meer, maar desondanks blijft het monument erg hoog. Bovendien kun je vanaf hier ook de andere piramides van de vlakte van Gizeh vanuit vogelperspectief zien.

Advertisement

“Van boven kun je de namen van de mensen in steen geschreven zien".

“Van boven kun je de namen van de mensen in steen geschreven zien".

_josiechialee_/Instagram

De video van het paragliden boven de Grote Piramide van Gizeh is in een mum van tijd viraal gegaan. Gebruikers overspoelden de post met commentaren vol verwondering en nieuwsgierigheid. Een gebruiker maakt een grapje over de top en schrijft "waarom ben je niet op de piramide geland om de klus met die overgebleven stenen af te maken?". Een ander herinnert zich dat “de top oorspronkelijk van goud was en Piramidion heette, maar lang geleden is verdwenen”: volgens sommige theorieën zou hij gestolen kunnen zijn.

Tot slot wordt in een commentaar gezegd dat "in de jaren ’50 en ’60 nog rondleidingen werden gegeven naar de top van de piramide: daar kon je de namen van mensen zien die op de steen waren geschreven". Tegenwoordig volstaat een video gemaakt tijdens het paragliden.

De Piramide van Cheops tussen mythe en werkelijkheid

Het is geen toeval dat de Piramide van Cheops duizenden jaren na de bouw nog steeds mensen fascineert. Sinds de bouw is het monument namelijk een eeuwig symbool van de grootsheid van het Oude Egypte. De piramide is gebouwd van meer dan twee miljoen stenen blokken, die elk ongeveer tweeënhalve ton wegen, en heeft bijna 5000 jaar standgehouden. Het spreekt voor zich dat de geschiedenis en de proporties ervan mythes en legendes hebben aangewakkerd.

Deze bouwwerken werden, in tegenstelling tot wat sommige mensen denken, gebouwd door geschoolde arbeiders in loondienst. Bovendien suggereren sommige theorieën de tussenkomst van buitenaardse krachten, terwijl andere wijzen op contact tussen de drie piramides en de sterren. De waarheid is dat de spanning tussen mythe en werkelijkheid deel uitmaakt van de fascinatie van de Grote Piramide van Gizeh en zelfs een bewijs is van haar “eeuwigheid”. Het is immers een wonder dat ouder was voor de Romeinen dan de Romeinen voor ons zijn. En dat we nu ook van bovenaf kunnen zien, dankzij een virale video die op sociale media is gedeeld.

Source:

Images preview: Nina/Wikimedia commons - CC BY 2.5/Pixabay

Advertisement