Astronaut toont enkele beelden van de aarde vanuit de ruimte: “Het is ongelooflijk, ik had het niet verwacht”

Janine image
door Janine

16 April 2024

Astronaut toont ongelooflijke beelden van de aarde gezien vanuit de ruimte
Advertisement

Een astronaut aan boord van het ISS deelde ongelooflijke foto's van de aarde vanuit een beslist bevoorrecht perspectief op haar Instagram-profiel. Laten we ze samen bekijken.

Advertisement

NASA-astronaut keert na 204 dagen in het ISS terug naar de aarde

Loral O'Hara, een Amerikaanse ingenieur en een van NASA's astronauten op een missie naar het internationale ruimtestation, bracht meer dan zes maanden door aan boord van het ISS, zo'n 400 km boven het aardoppervlak. Na 204 dagen in een baan om de aarde keerde ze op 6 april 2024 terug naar de aarde. O'Hara vertrok met de lancering op 15 september 2023 in gezelschap van kosmonauten Nikolai Chub en Roscosmos Oleg Kononenko. Tijdens haar verblijf maakte ze 3.264 banen rond de planeet en legde ze zo'n 140 miljoen km af tijdens haar eerste ruimtevlucht.

Tijdens haar zes maanden in het ISS maakte ze ook een ruimtewandeling van zes uur en 42 minuten, waarbij ze een gereedschapstas ter waarde van $100.000 kwijtraakte, die nog steeds als ruimteafval rond de aarde cirkelt. Haar werk in het ISS-laboratorium voor tientallen wetenschappelijke en technologische onderzoeken is van groot belang geweest voor het vooruitzicht van toekomstige ruimteverkenningen, waaronder komende expedities naar de Maan en Mars.

Advertisement

Vissersvloten op de Arabische Zee: beelden van het ISS

Naast haar belangrijke bijdrage aan de wetenschappelijke experimenten, heeft O'Hara op haar Instagram-account beelden gedeeld van de aarde gezien vanuit het internationale ruimtestation, evenals momenten van haar dag in nul zwaartekracht. Eén filmpje laat bijvoorbeeld zien hoe ze haar haar knipt, dat boven haar hoofd zweeft in plaats van op haar schouders te vallen zoals op aarde. Ik ben benieuwd en bezorgd om het resultaat te zien bij mijn terugkeer met zwaartekracht”, schreef ze ironisch, maar het meest opvallend waren de beelden buiten het ISS.

In een clip laat de astronaute, die aan het trainen is, haar voeten zweven boven een landschap dat op zijn zachtst gezegd suggestief is: "Crunches doen is beter met bergen aan je voeten”, schreef ze, hoewel sommigen geloven dat het ISS te luidruchtig is om ten volle van het uitzicht te genieten. Onder de verschillende landschappen die de ogen van de gebruikers trokken, viel er één in het bijzonder op vanwege zijn pracht en verbaasde O'Hara zelf ook. "Er is één ding dat ik niet had verwacht vanuit de ruimte te zien: de vissersvloten van de wereld. De veelkleurige rijen licht op het water zijn vissersboten. Dit zijn slechts twee van de meest verbazingwekkende bezienswaardigheden: de Arabische Zee langs de westkust van India, en de Golf van Thailand en de Andamanse Zee, verdeeld door Thailand en Maleisië”, schreef de astronaut en gaf het prachtige uitzicht ook door aan de mensen op sociale media.

O'Hara's werk voor missies naar de Maan en Mars

Twee andere onmisbare foto's tonen onze planeet bedekt "met wolken die eruit zien als verse sneeuw in het maanlicht, en een andere met de maan die afsteekt tegen het blauw van de radiatoren van het Russische segment. Om de winterzonnewende te vieren." Dankzij haar beelden kunnen we de aarde zien vanuit een gezichtspunt dat anders voor ons onmogelijk zou zijn.

Na haar terugkeer van de missie zal O'Hara deelnemen aan een training om opnieuw te wennen aan de zwaartekracht van de aarde. Ze is een van de eerste astronauten die deelneemt aan CIPHER, Complement of Integrated Protocols for Human Exploration Research, een programma dat de psychofysiologische veranderingen bestudeert die astronauten in een baan om de aarde op korte en lange termijn ervaren. Dit wordt gebruikt om strategieën te ontwikkelen om het welzijn van bemanningen te garanderen tijdens toekomstige langdurige verblijven op de Maan en op Mars.

Source:

https://www.instagram.com/loralohara/

Image credit: NASA Johnson Space Center / ROBERT MARKOWITZ NASA-JS/Wikimedia commons - Public domain

Advertisement