Archeologen ontdekken een 4000 jaar oude prehistorische henge: hij werd eeuwenlang gebruikt

Janine image
door Janine

04 Mei 2024

Advertisement

Ondanks de archeologische ontdekkingen die al zijn gedaan, zijn er nog steeds veel vondsten te ontdekken en veel verhalen te vertellen. Een van deze laatste kwam onlangs naar voren toen een groep archeologen, op zoek naar de hermitage van een christelijke heilige van 1300 jaar geleden, in plaats daarvan een nog onverwachtere ontdekking deed: een oude henge uit de prehistorie. Maar wat is het precies?

Advertisement

Een prehistorische henge ontdekt in Lincolnshire

Luchtfoto van een reeks henges

Tony Newbould/Wikimedia Commons - CC BY-SA 2.0 DEED

We bevinden ons in Crowland in Lincolnshire, een graafschap in het oosten van Engeland. Hier heeft een team archeologen een opgravingscampagne georganiseerd om de Angelsaksische kluizenarij van St. Guthlac uit het begin van de achtste eeuw te vinden. Volgens de plaatselijke overlevering bracht de heilige hier een deel van zijn eenzame en bescheiden leven door en zag hij af van een rijk bestaan. Archeologen gingen op zoek in de hoop bewijzen te vinden die ouder zijn dan de abdij die in de 10e eeuw werd gesticht. Hun wens werd vervuld.

In een artikel gepubliceerd in het wetenschappelijke Journal of Field Archaeology spreken de onderzoekers namelijk van een veel oudere ontdekking. Hoewel ze zochten naar sporen van de oude kluizenarij van St. Guthlac, vonden ze in plaats daarvan de sporen van een oude henge uit de prehistorie. Maar wat is het precies?

Advertisement

Wat is de henge die archeologen ontdekten in Crowland?

Luchtfoto's van de opgravingslocatie

Maxar Technologies and Infoterra Ltd & Bluesky / The Anchor Church Field Project

Het onderzoeksteam, bestaande uit experts van de Universiteit van Newcastle en de Universiteit van Sheffield, vond sporen van een structuur die dateert uit het late neolithicum of de vroege bronstijd, ongeveer 4000 jaar geleden. Een henge is in feite een prehistorische ovale of cirkelvormige structuur omsloten door een soort aardwerk bestaande uit een wal met verschillende ingangen en verschillende gebruiksmogelijkheden. De henge in Crowland in Lincolnshire is misschien wel een van de grootste henges die ooit in het oosten van Engeland zijn gevonden.

Gezien de grootte en de locatie moet deze henge een prominente plaats in de regio zijn geweest, vooral voor ceremoniële activiteiten. Bovendien werd hij gebouwd op een van verre zichtbare hoge plek die tot ver in de prehistorie bewoond en gebruikt werd.

Verdere opgravingen rond de henge: een site die eeuwenlang bewoond werd

Kaart van de opgravingen rond de henge

Wright et al./Journal of Field Archaeology

In de Bronstijd, zo beweren archeologen, verliet de bevolking de henge voor eeuwen, maar niet voor altijd. Tijdens de Angelsaksische periode werd het gebied opnieuw bewoond en wordt de henge opnieuw gebruikt voor ceremoniële doeleinden, zoals blijkt uit aardewerk, glasscherven en andere vondsten. Zoals Duncan Wright, een van de auteurs van het onderzoek, beweert, is het hergebruik van een prehistorische henge tijdens de Angelsaksische periode een vrij zeldzame gebeurtenis. Maar het is niet de enige die door archeologen is ontdekt.

Verdere opgravingen hebben namelijk de overblijfselen van een 12e-eeuwse zaal en kapel aan het licht gebracht, waarschijnlijk gewijd aan de zus van de heilige Guthlac, de heilige Pega. Kortom, de site blijft een plek met een sterke symbolische en religieuze lading, bijna ononderbroken van de prehistorie tot de bronstijd, van deze tot de Angelsaksische tijd en tot de moderne tijd. Zelfs vandaag de dag leeft het belang van de plek in zekere zin voort in lokale legendes en tradities, wat niet verrassend leidde tot een campagne van opgravingen zonder welke we dit alles niet hadden kunnen weten. Maar er valt nog veel meer te ontdekken.

Advertisement