Er wordt een "maancamper" gebouwd waarmee je de maan kunt verkennen zonder een ruimtepak te dragen: net als een reis op aarde

Janine image
door Janine

21 April 2024

Het maanvoertuig Lunar Cruiser
Advertisement

De ondertekening van de overeenkomst voor samenwerking in de ruimte tussen NASA en Japan is aangekondigd, die ook de creatie omvat van een maanrover in Aziatische stijl waarop de menselijke bemanning zich op onze satelliet zal voortbewegen.

Advertisement

Twee Japanse astronauten zullen op de maan lopen

Het maanvoertuig Lunar Cruiser

Toyota / JAXA

De Verenigde Staten hebben ermee ingestemd om twee Japanse astronauten mee te nemen op de volgende menselijke expedities naar de maan. De enige twaalf mensen die tot nu toe op onze satelliet hebben gelopen zijn Amerikaanse mannen van het Apollo-programma, op missies tussen 1968 en 1972. Met Artemis 2 zal er de eerste vrouw en de eerste gekleurde persoon zijn. Het staatsbezoek van de Japanse minister Kishida Fumio aan de Amerikaanse president Joe Biden bekrachtigde de nieuwe samenwerking: het is niet bekend aan welke specifieke missie de Japanse astronauten zullen deelnemen, maar de tweede is gepland om in 2032 te landen.

De Surface Exploration Implementing Arrangement werd ondertekend door NASA Administrator Bill Nelson en Masahito Moriyama, de Japanse minister van Onderwijs, Cultuur, Sport, Wetenschap en Technologie. Dit alles op één voorwaarde: dat het Japan Aerospace Exploration Agency een rover met drukcabine bouwt waardoor astronauten tijdens het rijden geen ruimtepakken hoeven te dragen, in tegenstelling tot het voertuig dat tijdens de Apollo-missies werd gebruikt.

Advertisement

Lunar Cruiser, de mobiele "maancamper"

Zo werkten JAXA, Toyota en Mitsubishi Heavy Industries samen aan de ontwikkeling van de rover Lunar Cruiser, die zowel bemand als onbemand (oftewel op afstand bestuurd) zal opereren als een soort camper. Het project ging in 2019 van start en moet in 2031 klaar zijn voor de bemanning van de Artemis 7-missie. Zoals Nelson uitlegde, is het "een mobiele habitat, een maanlaboratorium, een maanhuis en een maanverkenner. Het is een plek waar astronauten kunnen leven, werken en navigeren op het maanoppervlak, wat leidt tot prachtige ontdekkingen voor ons allemaal."

Met de Lunar Cruiser kunnen astronauten naar de meest afgelegen plekken op de maan reizen om wetenschappelijk onderzoek te doen en langere tijd op de satelliet blijven. "Amerika zal niet langer alleen op de maan lopen. Met deze nieuwe rover zullen we revolutionaire ontdekkingen doen op het maanoppervlak die de mensheid ten goede zullen komen en de Artemis-generatie zullen inspireren”, zei Nelson. De rover, die ongeveer tien jaar operationeel zal zijn, zal twee astronauten in staat stellen om ongeveer 20 km per dag af te leggen gedurende maximaal dertig dagen terwijl ze zich rond de zuidpool van de maan bewegen, waar naar verluidt water aanwezig is, misschien genoeg om de bemanning in leven te houden.

Ruimtepakken zijn niet nodig in de maancamper

Een model van de Lunar Cruiser tentoongesteld op de Japan Mobility Show 2023

SuFlyer/Wikimedia commons - CC0 1.0 DEED

In feite zal de rover dus een soort camper op de maan zijn, waarvan de gecontroleerde druk astronauten in staat zal stellen om te rijden en binnen te blijven zonder ruimtepakken te hoeven dragen. Bovendien zal Lunar Cruiser verantwoordelijk zijn voor het detecteren van de hulpbronnen van de ondergrond van de maan, die in zijn tienjarig bestaan ​​ongeveer 100.000 km zal bestrijken. De kandidaten voor de lancering zijn astronauten Makoto Suwa en Ayu Yoneda, maar een andere Japanner zal aan boord gaan van de Lunar Gateway, het nieuwe ruimtestation dat in het Artemis-programma om de maan zal draaien en zal dienen als “parkeerplaats” voor maanlandingen.

Japan zal op zijn beurt zorgen voor de controle van de omgeving en ondersteuning voor de werking van het station. Daarom zal Japan - als het niet verslagen wordt door China - dat nog in de kinderschoenen staat betreft de ruimtevaartsector, de eerste niet-Amerikaanse burgers naar de maan sturen, nadat het zijn wens heeft uitgesproken om tegen 2030 de eerste menselijke bemanning naar de maan te sturen.

Advertisement