Raadselachtig prehistorisch monument in de vorm van een hoefijzer ontdekt in Frankrijk: wat er werd ontdekt

Janine image
door Janine

20 April 2024

Prehistorisch hoefijzervormig monument ontdekt in Frankrijk
Advertisement

Archeologen hebben een ongebruikelijk gevormd prehistorisch monument ontdekt in Frankrijk, waar neolithische artefacten zijn gevonden. Laten we de details bekijken.

Advertisement

Het drievoudig omheinde monument ontdekt in Frankrijk

Luchtfoto van de driedubbele omheining

Jérôme Berthet, Inrap

Het monument dat werd ontdekt door INRAP, het Franse Nationaal Instituut voor Preventief Archeologisch Onderzoek, verschilt van eerdere ontdekkingen: wat het onderscheidt zijn de drie ronde omheiningen en het feit dat een ervan op een hoefijzer lijkt. Een nogal ongebruikelijke vorm voor een prehistorische structuur, die de onderzoekers verraste e enthousiast maakte.

De opgravingen, uitgevoerd voorafgaand aan de uitbreiding van een grindgroeve in de vallei van de Ouche, een zijrivier van de Saône, vonden plaats in de gemeente Marliens, 

ongeveer 320 kilometer ten zuidoosten van Parijs en ongeveer 20 km ten oosten van Dijon. Het mysterieuze monument in het centrum van de vondst, dat bestaat uit drie onderling verbonden cirkelvormige gebieden die samen 60.000 vierkante meter groot zijn, suggereert een aanwezigheid die dateert uit het neolithicum tot de vroege ijzertijd.

Het monument heeft een omheining met een diameter van elf centimeter in het midden, verder naar het noorden maar grenzend aan de vorige is een hoefijzervormige omheining van acht meter lang en naar het zuiden een open omheining. In de twee zij-omheiningen ligt een laag grind, wat de vroegere aanwezigheid van een palissade suggereert.

Advertisement

Leeftijd van het prehistorische monument en artefacten van een boogschutter

Voorwerpen die het "harnas" van een boogschutter vormen

Pauline Rostollan, Inrap

Onderzoekers zijn niet zeker van de leeftijd van het monument, noch van het doel ervan. In ieder geval zijn er vuurstenen artefacten in de buurt van de locatie gevonden: de hypothese is daarom dat de constructie van het bouwwerk zou hebben plaatsgevonden tijdens de Neolithische periode, rond 7000 jaar voor Christus. De precieze datering zal worden vastgesteld door radiokoolstofanalyses, die deze hypothesen al dan niet zullen bevestigen.

En dat niet alleen: vlakbij het monument zijn ook diverse vondsten gedaan uit de klokbekercultuur, een archeologische cultuur uit de Kopertijd, naar schatting zo'n 4.500 jaar geleden. Hiervan vallen zeven vuurstenen pijlpunten, een dolk van een koperlegering, een vuurstenen aansteker en twee armbanden van boogschutters op.  Op een van de laatste werden resten ijzeroxide gevonden, of beter gezegd pyriet, dat essentieel was voor het aansteken van vuur. Dit suggereert begraafpraktijken, die echter niet bevestigd zijn.

Urnen en sieraden in het mysterieuze monument

Algemeen zicht op de grindgroeve van Marliens

Jérôme Berthet, Inrap

Naast overblijfselen van aardewerk en een halsketting gemaakt van barnstenen kralen, werd er ook een tombe ontdekt die dateert uit 1500-1300 voor Christus met vijf cirkelvormige omheiningen, waarvan één omsloten. De grootste bevatte volgens archeologen een brandstapel. Een andere tombe met as uit de ijzertijd en verschillende sieraden werd ook bijna 400 meter verderop ontdekt. In sommige urnen werden andere sieraden gevonden, waaronder armbanden en ringen.

Verder onderzoek zal licht werpen op de artefacten die zijn gevonden in het prehistorische monument, dat verschillende historische perioden omvat, om meer te weten te komen over hun oorsprong en gebruik. Vooral het monument in de vorm van een hoefijzer lijkt in niets op enig ander bouwwerk dat eerder is gezien en dit laat onderzoekers twijfelen over de leeftijd en het gebruik ervan.

Advertisement