Dankzij een 3D-schaalmodel hebben we eindelijk het mysterie van de akoestiek van Stonehenge begrepen

Janine image
door Janine

23 April 2024

Advertisement

Stonehenge, het prehistorische monument dat altijd gehuld is geweest in mysterie, is op verkleinde schaal gereproduceerd om eindelijk de akoestiek van de oudheid te leren kennen. Dit is wat de onderzoekers hebben ontdekt.

Advertisement

Het mysterie van Stonehenge

Het 3D-model van Stonehenge afgedrukt op akoestische schaal 1:12

Science Direct

Stonehenge heeft altijd in de belangstelling gestaan van wetenschappers: de cirkel van megalithische stenen die op een met gras begroeide heuvel in Zuid-Engeland staat, is als weinig andere monumenten ter wereld gehuld in fascinatie en mysterie. De archeologische site is het onderwerp geweest van veel onderzoek om de oorsprong, het doel en alles eromheen te begrijpen en om iets meer te weten te komen over de geschiedenis. Het is duizenden jaren geleden gebouwd, maar de reden voor de bouw is nog niet gevonden. De opstelling van de stenen en hun uitlijning bij zonsopgang en zonsondergang tijdens de seizoenszonnewendes maken het mysterie nog groter.

Er valt dus nog veel te ontdekken en onderzoek naar de akoestische eigenschappen heeft een waardevol stuk toegevoegd aan wat we weten over Stonehenge. Om dit te bereiken werd een miniatuurreplica gebouwd aan de Universiteit van Salford in Manchester, Engeland, in een semi-anechoïsche kamer die geluid absorbeert dankzij een geometrisch schuim dat alle oppervlakken behalve de vloer bedekt.

Advertisement

3D-model van Stonehenge: de akoestische eigenschappen

De microfoon links en de geluidsbron rechts

Science Direct

De zeer beroemde megaliet werd gereproduceerd met een 3D-printer om de akoestische effecten van het oude monument op de omringende geluiden te begrijpen. Gezien de manier waarop de stenen zijn gerangschikt, zouden zowel de muziek als de woorden de grenzen van het bouwwerk niet hebben overschreden en zouden mensen buiten het bouwwerk ze niet hebben kunnen horen. Om deze merkwaardige bijzonderheid te reproduceren, gebruikten akoestisch ingenieur Trevor Cox en collega's laserscans van de locatie om het 3D-model op schaal 1:12 te creëren. De reproductie draagt ​​de naam Stonehenge Lego van Cox en is gebaseerd op het idee dat het oorspronkelijke monument aanvankelijk bestond uit 30 Sarsen-stenen, vergeleken met 63 vandaag de dag, waaronder ook 17 Sarsen-stenen in de buitenste cirkel.

De schatting van het totale aantal stenen die ongeveer vijfduizend jaar geleden werden geplaatst, bedraagt ​​157. De onderzoekers printten er 27 in verschillende vormen en maten en maakten er vervolgens siliconen mallen van, samen met gips en andere materialen om de andere 130 te reproduceren. Elk object werd nagemaakt om de geluidsabsorptie te minimaliseren, net als de stenen bij Stonehenge. "We weten dat de akoestiek van plaatsen van invloed is op de manier waarop ze gebruikt worden, dus het begrijpen van het geluid van een prehistorische locatie is een belangrijk onderdeel van de archeologie”, legde Cox uit.

Het echte gebruik van Stonehenge: de hypothese

De prehistorische structuur van Stonehenge in Engeland

garethwiscombe/Wikimedia commons - CC BY 2.0

Vervolgens werden luidsprekers en microfoons op verschillende punten in de constructie geplaatst en werden geluiden met zowel hoge als lage frequenties uitgezonden. De uitgezonden geluiden bleven korte tijd binnen het schaalmodel. Het bleek dat het effect van de oorspronkelijke constructie stemmen en de geluiden van muziekinstrumenten zoals drums sterk versterkte en dit leidt tot een mogelijk antwoord op het feitelijke gebruik van Stonehenge: het kan zijn gebruikt als een soort akoestische kamer om geluiden te versterken in contexten die een zekere theatraliteit vereisten, zoals een ritueel of een begrafenis.

Cox en zijn team vroegen zich vervolgens af hoe de aanwezigheid van mensen binnen de cirkel de akoestiek kon veranderen door honderd kleine houten vormen rond het model te plaatsen. “We willen kwantificeren hoe het geluid zou zijn veranderd als er meer mensen in de cirkel waren gekomen.” Hoewel het schaalmodel geen definitieve conclusies kan trekken, helpt het wel een groot deel van het mysterie rond Stonehenge op te lossen.

Advertisement