Een video toont het favoriete spel van de oude Romeinen op de markt: het kan vandaag de dag nog steeds gespeeld worden

Janine image
door Janine

12 Mei 2024

Advertisement

Als we aan de oude Romeinen denken, richten we ons vaak op hun geschiedenis of de ruïnes die ze ons hebben nagelaten. We denken misschien aan het Romeinse Rijk, zoals een trend op sociale media wil, maar we staan zelden stil bij hun dagelijks leven, hun activiteiten of zelfs de spelletjes die ze speelden in hun vrije tijd. Een video laat precies dat laatste zien, een oud spel dat de Romeinen speelden als ze zich verveelden of ergens op wachtten. Laten we eens kijken waar het over gaat.

Advertisement

Het spel van de oude Romeinen op de markt: de virale video

We zijn in Rome, de stad die het meest de erfenis van de oude Romeinen belichaamt, en de video toont een gids die vertelt over hun dagelijks leven. Voor de Basiliek Julia laat de gids enkele kleine kuiltjes zien die zijn uitgehouwen in de steen van de treden die toegang gaven tot de binnenkant. Op het eerste gezicht zouden we kunnen denken dat dit slechts onvolkomenheden zijn: het is tenslotte meer dan 1000 jaar geleden dat deze gebouwen in gebruik werden genomen. Maar nee.

De gids laat meteen zien wat dit spel van de Romeinen uit het verleden inhoudt. Met enig enthousiasme en vaardigheid probeert hij kleine steentjes in de kuiltjes te krijgen, hoewel het resultaat te wensen overlaat. Per slot van rekening was het ook voor de oude Romeinen slechts een tijdverdrijf op de markt, in afwachting om bediend te worden.

Advertisement

“Als je niet een paar sesterties inzet, speel je maar voor de helft”: reacties op de video

De kuiltjes van de Basiliek Julia die de oude Romeinen gebruikten om op de markt te spelen

andreangelucci/Instagram

De commentaren op de video weerspiegelen de verbazing die bezoekers overvalt als ze ontdekken dat die imperfecties kuiltjes zijn die de oude Romeinen bedoelden en gebruikten. Een gebruiker complimenteert de gids en schrijft "het lukt je altijd om de meest verborgen curiositeiten aan te wijzen, dank je wel”. Een ander daarentegen, een goede kenner van de Basiliek Julia, merkt op "op een trede vlakbij zou ook een soort schaakbord moeten staan". Iemand schrijft dat "we niet eens tijdverdrijf in winkelcentra hebben uitgevonden: ze bestonden al 2000 jaar geleden op het Romeinse forum". En we kunnen het alleen maar met hem eens zijn. Ten slotte identificeert iemand zich misschien te veel met het dagelijks leven van de oude Romeinen en schrijft: "Als je niet een paar sesterties inzet, speel je maar voor de helft”. Alsof ook de oude bewoners van de Eeuwige Stad dit deden.

Het oude Romeinse spel met de kuiltjes

Het verhaal van de gids is waarheidsgetrouw en vertelt over het kuiltjesspel, een populair tijdverdrijf in het oude Rome. Zoals we in de video zien, speelden ze met balletjes of knikkers op een speelveld dat bestond uit kleine kuiltjes die in de vloer waren gegraven. Naar de markt gaan was in feite een gelegenheid om met anderen om te gaan, maar vaak moest je ook lang wachten voordat je geholpen werd. Wat is een betere gelegenheid om tijd door te brengen en met anderen te praten?

Hoe het spel precies gespeeld wordt, is vandaag de dag nog steeds onderwerp van discussie, maar de regels moesten eenvoudig zijn gezien de context. Het is beslist een fascinerend inzicht in het dagelijks leven van de Romeinen, zoals een van de commentaren onderstreept. Als we tegenwoordig op zoek gaan naar een tijdverdrijf terwijl we wachten om een ​​winkel binnen te gaan of bij de kassa staan, kunnen we onszelf troosten met het feit dat we niet de eersten waren. Misschien is het tijd om wat kuiltjes te maken om mee te spelen, niet alleen in Rome.

Advertisement