Duizend 400 jaar oude munten gevonden onder de vloer van hun boerderij: de schat werd geveild

Janine image
door Janine

24 April 2024

Advertisement

Een echtpaar kreeg een enorme verrassing toen ze hun boerderij in het zuiden van Engeland aan het renoveren waren en iets totaal onverwachts en waardevols vonden. Laten we er meer over te weten komen.

Advertisement

Duizend oude munten gevonden onder de vloer van een boerderij

De vloer van South Poorton Farm waar de munten zijn gevonden

Duke's Auctions

Stel je je eens voor dat je de keuken van je huis renoveert en een onverwachte schat ontdekt die verborgen ligt onder de vloer: dit is wat er gebeurde met een gelukkig Engels stel, dat meer dan duizend oude munten ontdekte na het verwijderen van het betonnen oppervlak op hun boerderij in Dorset, in het zuidwesten van Engeland.

Robert Fooks, landbouwingenieur, en zijn vrouw Betty, wilden alleen het plafond op de verdieping eronder hoger maken op hun Fooks 'South Poorton Farm, maar toen de vloer eenmaal was verwijderd, zagen ze een kapotte geglazuurde keramische vaas, waarin duizend munten zaten uit de 17e eeuw. Daarop nam het ongelovige echtpaar contact op met de autoriteiten om de vondst te melden, die ter identificatie aan het British Museum werd afgeleverd. Sinds die tijd staan ​​de munten bekend als de Poorton coin hoard en worden ze geveild door Duke's Auctions.

Advertisement

De schat van de Engelse cottage is meer dan 40.000 euro waard

Gebroken kruik met oude munten

Duke's Auctions

De cottage werd gebouwd in de 17e eeuw en werd in 2019 gekocht door de Fooks. De schat die onder de vloer is gevonden heeft naar verwachting een totale waarde van ongeveer 40.880 euro. In een 400 jaar oud huis is het heel normaal om uitgebreide renovatie- en onderhoudswerkzaamheden uit te voeren, maar het echtpaar had zo'n ontdekking nooit verwacht.

"In de schemerige uren van een oktoberavond werkte een bewoner van Poorton onvermoeibaar met een zaklantaarn, gravend in de funderingen van een oude cottage”, is te lezen op het Instagram-profiel van het veilinghuis. "Na een harde klap op de vloer begint de grond te glinsteren terwijl een schat uit vervlogen tijden nieuw leven inblaast in het heden."

Een poëtisch verhaal dat vooraf gaat aan de beschrijving van de munten die worden geveild: "The Poorton Coin Hoard is een enorme verzameling, met meer dan duizend munten uit de derde periode van Edward VI (1550-1553) tot 1641-1643). Het omvat gouden munten van James I en Charles I, zilveren halve kronen, shillings en sixpences; Elizabeth I, Philip en Mary zilveren shillings en sixpences.”

De duizend munten werden geveild

Een dubbele gouden kroon Charles I

Duke's Auctions

Volgens de analyse van het British Museum zou de schat rond 1642-1644 om onbekende redenen zijn begraven, maar in een tijd dat er talrijke conflicten plaatsvonden in de regio Poorton. De duizend munten werden in de ochtend van 23 april 2024 geveild.

Betty Fooks, assistente in de gezondheidszorg, vertelde over de vondst: "Ik was op een avond bij de kinderen en mijn man was aan het graven met zijn houweel toen hij riep dat hij iets had gevonden. Hij deed alle munten in een emmer. Als we de vloer niet hadden verlaagd, zouden ze daar nog steeds verborgen liggen. Ik neem aan dat de persoon van plan was om ze terug te halen, maar nooit de kans heeft gekregen." Julian Smith van Duke's legde uit: "Op sommige plekken lagen oude stenen platen onder het beton, maar het gedeelte waar de munten werden gevonden was kale grond."

Dit oude fortuin heeft de aandacht getrokken van veel bewonderaars, zowel vanwege de waarde als vanwege de mysterieuze geschiedenis eromheen.

Advertisement