Het echte geheim om een ​​liefdesverhaal lang te laten duren: dit zegt de wetenschap

Janine image
door Janine

24 Mei 2024

Advertisement

Is er echt een manier om een ​​relatie gelukkig, maar vooral langdurig te maken? Volgens onderzoek is dit het geval en gaat het om specifiek gedrag binnen het koppel.

Advertisement

Wat is het geheim van een langdurige relatie?

Om een ​​relatie van welke aard dan ook staande te houden, zijn verschillende ingrediënten van fundamenteel belang, variërend van vertrouwen tot wederzijds respect, van loyaliteit tot begrip, tot aan de aanvaarding van de gebreken van de ander en het vermogen om compromissen te sluiten om de verschillen tussen de problemen te bewerkstelligen. Uit onderzoek blijkt echter dat het echte geheim om ervoor te zorgen dat een liefdesrelatie heel lang gelukkig blijft, één aspect in het bijzonder betreft, dat de verbinding tussen de twee partners bevordert.

Natuurlijk bestaat er geen magisch recept om ervoor te zorgen dat een relatie niet eindigt, maar sommige manieren om dingen te doen kunnen ervoor zorgen dat deze langduriger en vooral harmonieus wordt. Zo legde het team van onderzoekers van de Singapore Management University uit wat het belangrijkste ingrediënt is.

Advertisement

De sleutel tot een langdurige relatie is humor

Het geheim om lang bij je partner te blijven is volgens het onderzoek humor. Dit kenmerk zou de sleutel zijn tot het versterken van de relatie en het garanderen, althans voor een groot deel, van de duur ervan. Volgens de auteurs is humor geen eenvoudig onderdeel van een romantische relatie, maar een echt signaal om wederzijdse interesse te tonen en het verlangen om zelfs na een lange tijd nog steeds samen te zijn. En dat niet alleen: het kan de kwaliteit van de relatie aanzienlijk verbeteren.

Hoewel het geen nieuws is dat grappig zijn een aantrekkelijk persoonlijkheidskenmerk is, wilden de onderzoekers het potentieel ervan onderzoeken binnen stabiele relaties, in plaats van aan het begin van een kennismaking. Kenneth Tan, assistent-professor psychologie en eerste auteur van de studie, legde uit: “Het kan ook zo zijn dat wanneer je je tot iemand aangetrokken voelt, je die persoon grappig begint te vinden. We hebben ook gehoord dat wanneer je gelukkig bent in een relatie, je je partner grappig vindt, ook al is dat objectief gezien niet echt zo. Daarom wilden we het verband tussen humor en relatiekwaliteit onderzoeken in het geval van gevestigde relaties.

Bij het onderzoek waren 108 paren betrokken die gemiddeld 18,27 maanden samen waren. De auteurs vroegen de deelnemers om dagelijks een dagboek bij te houden en hun beoordelingen een week lang op te schrijven. In totaal verzamelden ze er 1227, voldoende gegevens voor het onderzoek.

Humor bij koppels: de resultaten van het onderzoek

Pickpik

De stellen beschreven elke avond het niveau van humor en algemene tevredenheid in het koppel, maar ook de mate van toewijding van de partner om de relatie te laten slagen. De onderzoekers waren in staat de dagelijkse ups en downs te onderzoeken en identificeerden humor als een sleutelelement voor de kwaliteit van de relatie, een krachtig hulpmiddel om de wederzijdse interesse stabiel te houden, zelfs in geconsolideerde relaties.

Op dagen waarop deelnemers meer geluk toonden, werd de correspondentie met meer op humor gebaseerde medeplichtigheid met hun partner opgemerkt. Bovendien ontdekte het team dat, na een dag die als prettig met de partner werd omschreven, het niveau van humor de volgende dag de neiging had toe te nemen. De kwaliteit van de relatie lijkt daarom op zijn beurt de humor bij beide partners te voeden.

"Onze bevindingen zijn afkomstig uit een steekproef van een Singaporese universiteit, maar we zijn van mening dat ze ook moeten worden gegeneraliseerd naar oudere getrouwde stellen in westerse culturen”, zei Tan. Met andere woorden: samen lachen en plezier maken is een cruciaal ingrediënt van het “elixer” dat een gelukkige, harmonieuze en langdurige verbintenis kan garanderen. Op elke leeftijd.

Advertisement